|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia z immprezy - rady
siosio - Sro 15 Cze, 2011 Temat postu: Zdjęcia z immprezy - rady Mam w piątek robić zdjęcia na 18tce siostry mojego przyjaciela. Mój sprzęt to EOS 50D, Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM plus lampa speedlite 550 EX. Mam jeszcze stałke EF 5O mm z f/1.8 - warto brać?
Nie robiłem jeszcze zdjęć w pubie na imprezie .... Zwykle robię krajobrazy... Lampę właśnie pożyczyłem (nigdy wcześniej nie robiłem zdjęć z zewnętrznej lampy).
Chciałbym spytać w jakich najlepiej czasach robić zdjęcia z tej lampy i czy w programie ttl 1 czy innym. Czy robić jakieś nastawienia w aparacie do tej lampy?Jakie iso do lampy?
W jakiej rozdzielczości robić zdjęcia - w pełnej? Czy w mniejszej. Szumy będę mniejsze jak będę robił w mniejszej rozdzielczości zdjęcia (oczywiście chodzi o zdjęcia bez lampy) ?
Zauważyłem, że mam nie najlepszą ostrość w swoim obiektywie - o co chodzi z tą kalibracją. Daje się sprzęt do serwisu i kalibrują obiektyw do danego modelu aparatu??
W sumie zawsze obrabiam zdjęcia więc tą ostrość sobie poprawiam.
FotoTomek - Czw 16 Cze, 2011
Czasu masz nie za wiele. Na szybko powinieneś potrenować zdjęcia z lampą w trybie manualnym. Sam musisz ustalić, czy w tym pubie da się odbić światło lampy od sufitu. ISO - 200-400, ale to też zależy od warunków. Lepiej dać większe ISO i mieć jaśniejsze fotki, niż mniejsze ISO i później walczyć z ciemnymi miejscami. Weź ze sobą tę pięćdziesiątkę koniecznie. W ciemnych miejscach jest niezastąpiona, zwłaszcza że Twój zoom do najjaśniejszych nie należy.
komor - Czw 16 Cze, 2011
Na 50D to ja bym taką imprezę robił na ISO minimum 800, do 1600, żeby mieć dobrze naświetlone kadry bez potrzeby rozjaśniania w komputerze. Oczywiście jak warunki oświetleniowe będą super, to można robić i na ISO 100, ale podejrzewam, że będzie ciemnica. Obiektyw 50/1,8 koniecznie, może się okazać, że najlepsze zdjęcie zrobisz właśnie nim, a nie ciemnym zoomem.
Aparat w trybie M z eksperymentalnie dobranym czasem (nie za długi, bo ludzie się rozmyją), przysłoną w zależności od możliwości/obiektywu, ISO ustawione tak, żeby niedoświetlenie kadru było możliwie niewielkie. Lampa ustawiona w ETTL.
mozer - Czw 16 Cze, 2011
Z tym, że ta 50 to, łagodnie mówiąc, ma nienajlepszy AF - nie mówiąc już o używaniu go w słabym świetle. Potem się może okazać, że większość zdjęć jest nieostra...
komor - Czw 16 Cze, 2011
mozer, z 50D poradzi sobie lepiej niż np. z 400D, mówię z doświadczenia. Oczywiście, że z AF będzie kłopot, ale mniejszy niż z zoomem, który nie ma światła f/2,8 – dodatkowe czujniki ≥f/2,8 nie będą pracować.
dr11 - Czw 16 Cze, 2011
mozer napisał/a: | Potem się może okazać, że większość zdjęć jest nieostra... | ale przecież siosio napisał/a: | W sumie zawsze obrabiam zdjęcia więc tą ostrość sobie poprawiam. |
mozer - Czw 16 Cze, 2011
komor, ja używam z 40D i nie jestem zadowolony. Może mam felerny model
Ale fakt - dawno nie robiłem nic w słabym świetle ze szkłami ciemniejszymi niż 2.8, z tym, że Tamrony, których używam, też do mistrzów AF nie należą, a mimo wszystko wydają mi się sporo lepsze niż ta 50 pod tym względem...
A na manualu z takim wizjerem to ja ostrzyć precyzyjnie nie umiem
dr11, z takimi założeniami to nie wiem w czym dylemat w ogóle
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
siosio napisał/a: | W sumie zawsze obrabiam zdjęcia więc tą ostrość sobie poprawiam. | Używasz algorytmów dekonwolucji? Z jakim skutkiem? Bo dla mnie to jakaś ciekawostka przyrodnicza raczej ...
dr11 - Czw 16 Cze, 2011
hijax_pl, może po prostu pomniejsza z wyostrzeniem
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
łeeee.. a już myślałem, że coś ciekawego będzie
komor - Czw 16 Cze, 2011
mozer, jeśli mowa o statycznej (względnie) fotografii, a nie łapaniu ruchomego celu przy pomocy AF ciągłego, to moja sztuka 50/1,8 jakoś tam sobie radziła w ciemnicy. Ten plastikowiec jest mało precyzyjny, ale ma jednak f/1.8, to w ciemności pomaga.
Ja najczęściej doostrzam ze dwa razy, no i oczywiście nie każdy pstryk będzie udany, bo ludzie na imprezie też niekoniecznie będą bardzo statyczni. W każdym razie radzę zabrać ze sobą to szkło koniecznie i wypróbować jak się będzie sprawować. Lampa da dodatkowe wspomaganie AF.
cra89 - Pon 20 Cze, 2011
Wiem ze juz po imprezie ale moze komus sie przyda
Ja robiac zdjecia np na 18-tce w klubie ustawiam aparat na ISO 800-1600 w zaleznosci jak duzo kolorowych swiatelek jest, czas miedzy 1/10s a 1/60s, obiektyw Tamron 17-50 2,8 VC i lampa w E-Ttl z korekta -2/3 / -1
pitras - Pon 20 Cze, 2011
cra89, ale widzę, że wbrew podpisowi Tami już jest w Twoich rękach
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
cra89 napisał/a: | czas miedzy 1/10s a 1/60s, | Tzn chodzi Ci o robienie duchów?
B o g d a n - Pon 20 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | cra89 napisał/a: | czas miedzy 1/10s a 1/60s, | Tzn chodzi Ci o robienie duchów? |
Dlaczego? Zauważ, że pierwsze zdjęcie jest na 1/15, a drugie na 1/25s. Widzisz tam duchy?
Doświetla lampą i jest ... git.
maput - Pon 20 Cze, 2011
Bo mało dynamicznie się ruszają
cra89 - Pon 20 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Tzn chodzi Ci o robienie duchów? |
Raczej o to zeby tlo nie bylo czarne i jak najwiecej swiatla bylo zastanego a lampa spokojnie zamraza ruch przy takich czasach
W klubach przewaznie jest ciemno jak w ***** u murzyna wiec takie czasy i czulosc jak najbardziej tak
pitras napisał/a: | cra89, ale widzę, że wbrew podpisowi Tami już jest w Twoich rękach |
No juz jest ze mna od czasu jak robiac zdjecia w deszczu kit odmowil posluszenstwa, czyli od pazdziernika
Jak wygrzebie to pokaze zdjecia z czasami na ok 1s i bujaniu aparatem, wtedy fajny efekt daja rozmyte swiatla klubowe a ludzie zamrozeni przez lampe
Aaa no i lampa na druga lamelke zawsze niezaleznie od czasu i czulosci
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
cra89 napisał/a: | i jak najwiecej swiatla bylo zastanego | Lampa naświetli tyle ile powinna sama, nie trzeba jej skręcać. A tło wystarczy by było niedoświetlane o 2EV.
cra89 - Pon 20 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Lampa naświetli tyle ile powinna sama, nie trzeba jej skręcać. |
Niby naswietla ile trzeba ale wtedy jest za jasno jak na klub
Ja zrobilem sporo imprez klubowych pracujac dla duzego portalu ze zdjeciami z takowych imprez i dla kazdego klubu mialem swoje ustawienia.
Co do tla to z mojego doswiadczenia w klubach raczej 1EV niedoswietlenia to jest akurat, ale kazdy robi inaczej.
Opisuje wlasne doswiadczenia i pokazuje przykladowe zdjecia
Z reszta mlody jestem doswiadczenia duzego nie mam, moze mozna inaczej i lepiej
hijax_pl - Wto 21 Cze, 2011
cra89 napisał/a: | Niby naswietla ile trzeba ale wtedy jest za jasno jak na klub | No widzisz.. Zagalopowałem się... Pisząc to miałem na względzie swoje doświadczenia z SB-900
komor - Wto 21 Cze, 2011
hijax_pl, tu raczej nie chodzi o typ lampy i jakieś niedomaganie Metza, ale o zamierzony efekt na zdjęciu. Po prostu nie może być poprawnie, jasno, bo w klubie jest ciemno. Przynajmniej tak rozumiem to, co pisze cra89.
cra89 - Wto 21 Cze, 2011
komor napisał/a: | Przynajmniej tak rozumiem to, co pisze cra89. |
Dobrze rozumiesz
Staram sie osiagnac zawsze taki efekt zeby nie bylo zbyt duzego kontrastu miedzy tlem a pierwszym planem
hijax_pl - Wto 21 Cze, 2011
komor napisał/a: | Przynajmniej tak rozumiem to, co pisze cra89. | Ja też tak rozumiem. Tyle, że moja SB-900 pracując w trybie błysku wypełniającego sama obniża energię by nie była biała plama twarzy na czarnym tle...
Echhhh... Dziś coś mam słaby dzień na pisanie..
siosio - Wto 21 Cze, 2011
Jakoś się udało... Ale bez lampy niewiele bym zdziałał. Było bardzo ciemno i nawet na F 1.8 i iso 1600 (więcej iso bałem się dawać) niewiele mogłem zdziałać..... Tak więc 90% zdjęć zrobiłem z lampą. Miałem ją nastawioną na ETTL1, do tego czasy od 60 do 120 a iso od 200 do 640.
Zdjęcia wyszły całkiem spoko. Musiałem je oczywiście poobrabiać. Ostrość miałem raczej celną ale mój obiektyw słabo ostrzy więc i tak musiałem poprawiać trochę ostrość przy obróbce i z reguły trochę rozjaśniać zdjęcia.
Wystarczył mi 1den zapasowy akumulator i drugi zestaw baterii do lampy. Nafociłem ponad 400 zdjęć i tyleż też obrobiłem, jedynie nieliczne usuwając.
Robienie zdjęć tańczących dziewczyn na rurze jest strasznie męczące .....
|
|