|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Ostateczny Wybór
T'J - Czw 16 Cze, 2011 Temat postu: Ostateczny Wybór Witam,
Zadawałem już pytanie w dziale Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2011) i tam otrzymałem odpowiedź...
Czytałem dużo, miałem już brać D5000 ale trochę poczytałem i znowu nie wiem co kupić.
Wg. mnie jedyną wadą D5000 jest brak śrubokręta. Czy macie może jakieś inne propozycje tak do 2500 zł tylko i wyłącznie ze "stajni" Nikona, a dla czego - mam do tej firmy zaufanie.
Czy rozsądne jest rozważenie kupna używanego Nikona D90 i dokupienie do niego 18-55 na początek
A czy w ogóle D90 ma śrubokręt, nie mogę się doczytać
Ps.
Mam takie bardziej osobiste pytanie, czy młodemu adeptowi fotografii (15 lat) użyczyli byście na jakiś czas dowolny obiektyw np. jakąś 50mm
Pozdrawiam
T'J
moronica - Czw 16 Cze, 2011
tak, ma. w tej cenie to jedyna opcja wiec dylemat masz z glowy nie zmiescilbys sie w tej cenie z 50tka zamiast kita?
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
T'J napisał/a: | Wg. mnie jedyną wadą D5000 jest brak śrubokręta. | Dlaczego? T'J napisał/a: | A czy w ogóle D90 ma śrubokręt, nie mogę się doczytać | Ma. A do czego Ci on potrzebny? Planujesz zakup jakichś obiektywów AF?
T'J - Czw 16 Cze, 2011
T'J napisał/a: | Wg. mnie jedyną wadą D5000 jest brak śrubokręta. |
hijax_pl napisał/a: | Dlaczego? |
Ponieważ jestem uczniem, a wiadomo że obiektywy AF-S są dość drogie.
T'J napisał/a: | A czy w ogóle D90 ma śrubokręt, nie mogę się doczytać |
hijax_pl napisał/a: | Ma. A do czego Ci on potrzebny? Planujesz zakup jakichś obiektywów AF? |
Tak myślałem o AF 50 mm f/1.8D...
moronica napisał/a: | tak, ma. w tej cenie to jedyna opcja wiec dylemat masz z glowy nie zmiescilbys sie w tej cenie z 50tka zamiast kita? |
Mówisz o D5000 czy D90, sam się już pogubiłem. Jeśli o D90 to jak bym był cierpliwy to i może wyrwał bym jakąś 50...
d90 ma srubokret, d5000 nie ma. niedawno wyszla tania 50tka f/1.8 af-s. szkla af-s sa tanie i drogie, po prostu sa nowsze niz te af i af-d
T'J - Czw 16 Cze, 2011
moronica napisał/a: | d90 ma srubokret, d5000 nie ma. niedawno wyszla tania 50tka f/1.8 af-s. szkla af-s sa tanie i drogie, po prostu sa nowsze niz te af i af-d |
Czyli ogółem polecasz D90
jest lepszy od d5000 jednakze za roznice w cenie moglbys kupic sobie jakas stalke (50mm lub 35mm 1.8). wybor nalezy do ciebie
maput - Czw 16 Cze, 2011
W tej chwili z popularniejszych szkieł bez śrubokręta zostało tylko 85/1.8D. W kościach czuję że na wersję "G" długo czekać nie będziemy.
Pozostałe obiektywy wymagające body z silnikiem, które nie mają nowszego odpowiednika to jednak margines i niskoprocentowy udział w rynku.
Moim zdaniem, jeśli uważasz, że jedyną wadą D5000 to brak silnika, to powinieneś właśnie D5000 wziąć, bo z dużym prawdopodobieństwem nawet tej wady nie będziesz miał okazji odczuć.
T'J - Czw 16 Cze, 2011
moronica napisał/a: | jest lepszy od d5000 jednakze za roznice w cenie moglbys kupic sobie jakas stalke (50mm lub 35mm 1.8). wybor nalezy do ciebie |
Tylko nigdzie nie mogę znaleźć ceny tego obiektywu z AF-S...
T'J napisał/a: | Ponieważ jestem uczniem, a wiadomo że obiektywy AF-S są dość drogie.
| Obiegowa opinia. No chyba, że mówisz o starych, niefirmowych używkach, których się ludzie pozbywają za grosze vs nowe firmowe z gwarancją T'J napisał/a: | Tak myślałem o AF 50 mm f/1.8D...
| To pomyśl o 50/1.8G. Nie dość, że ma silnik to jeszcze wychodzi, że lepszy optycznie i ciekawszy bokeh...
Czyli - brałbym D5000 jeśli zależy Ci na kasie.
T'J napisał/a: | moronica napisał/a: | jest lepszy od d5000 jednakze za roznice w cenie moglbys kupic sobie jakas stalke (50mm lub 35mm 1.8). wybor nalezy do ciebie |
Tylko nigdzie nie mogę znaleźć ceny tego obiektywu z AF-S... |
a gdzie szukales?
http://www.skapiec.pl/szu...n+af-s+50mm+1.8
T'J napisał/a: | Tylko nigdzie nie mogę znaleźć ceny tego obiektywu z AF-S... |
Np tu
T'J - Czw 16 Cze, 2011
Czyli liczmy tak:
Najtańsze body D5000:
Fotoit.pl - 1649 zł
Najtańszy Nikkor 50 mm F1.8 G AF-S:
Foto-net.pl - 799 zł
Co daje razem:
2448 zł
Dokładam jeszcze 50zł i mam:
Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 G ED DX Nikona AF-S 18-55 Jak bym potrzebował troszeczkę zbliżenia.
T'J napisał/a: | Jak bym potrzebował troszeczkę zbliżenia. | Chyba oddalenia
Kup D5000 z 18-105VR i będziesz miał na początek wypaśny zestawik.
T'J - Czw 16 Cze, 2011
Ostatnio jak byliśmy w Galerii Bałtyckiej w RTVeuroAGD pomacałem Sobie D5000 wydawał się mi troszkę dla mnie za mały może jakiś grip by pomógł
Ps.
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce, ale co możecie powiedzieć o tym zdjęciu
Ja mam takie jakieś mieszane uczucia co do niego...
RB - Czw 16 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | T'J napisał/a: | Ponieważ jestem uczniem, a wiadomo że obiektywy AF-S są dość drogie.
| Obiegowa opinia. No chyba, że mówisz o starych, niefirmowych używkach, których się ludzie pozbywają za grosze vs nowe firmowe z gwarancją . |
Istnieją również niedrogie firmowe używki. Bez silnika.
Ja tam bez wahania kupiłbym dziewięćdziesiątkę.
T'J - Czw 16 Cze, 2011
Wiadomo że D5000 ma 11 polowy autofockus... Czy mam możliwość wybrania pola ostrzenia
T'J napisał/a: | Wiadomo że D5000 ma 11 polowy autofockus... Czy mam możliwość wybrania pola ostrzenia | A jak myślisz?
Proponuję, byś sobie ściągnął z internetu instrukcję obsługi i ja sobie przeczytał - rozwieje to Twoje wątpliwości
maput - Czw 16 Cze, 2011
Nikon udostępnia instrukcje tylko zarejestrowanym posiadaczom swojego sprzętu
Jak d5000 za mały to może weź tego D90. Choć jeśli miałoby się odbywać kosztem szkieł...
hijax_pl - Pią 17 Cze, 2011
maput napisał/a: | Nikon udostępnia instrukcje tylko zarejestrowanym posiadaczom swojego sprzętu | Nikon PL - tak. Ale instrukcję ang można sobie ściągnąć bez problemu. Poza tym polska gdzieś po necie też się przewala... Wystarczy poszukać
BTW D90 ma taki sam AF jak D5000 - zatem pytanie o przełączanie punktów nadal pozostaje w mocy
T'J - Pią 17 Cze, 2011
Instrukcja Nikon D5000 PL
Czy ktoś wie czy do D5000 jest dostępny grip z takim kółkiem do zmiany ustawień
ophiuchus - Sob 18 Cze, 2011
T'J, nie wiem czy Nikon do czterocyfrowych korpusów produkuje uchwyty pionowe. Chyba nie i trzeba by sobie radzić produktami firm trzecich, a fotę zrób w kwadrat i wrzuć do odpowiedniego wątku w dziale "Nasze zdjęcia" bo całkiem fajna
T'J - Nie 19 Cze, 2011
Wiecie może czy w D5000 można ustawić taką siatkę do kadrowania
Ponieważ jest dla mnie pomocna przy fotografowaniu portretów
hijax_pl - Nie 19 Cze, 2011
T'J napisał/a: | Wiecie może czy w D5000 można ustawić taką siatkę do kadrowania | Wiemy. Może (z tym podział jest na 4).
W Wizjerze wygląda to mniej więcej tak:
Za dpreview...
Podział na trzy - to skrajne punkty AF
T'J - Nie 19 Cze, 2011
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem
Za dpreview...
Dobrze
T'J - Nie 19 Cze, 2011
Tylko coś mi nie pasuje różnica wysokości między polami górnym i dolnym, a środkowym A może ma tak być
T'J, bo to jest takie na oko wykorzystanie tego co tam już jest. Na matówce widać tylko linie te co.. widać. I nie ma innych.
T'J - Pon 20 Cze, 2011
A czy możliwe jest ustawienie autofocus'a tylko tak aby ostrzył np. lewym, górnym punktem
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
Tak.
T'J - Pon 20 Cze, 2011
Już Kocham ten aparat
[ Dodano: Pon 20 Cze, 2011 22:34 ]
Czy przebieg lustrzanki Canona 180 tyś zdjęć to bardzo dużo ?
Wujek_Pstrykacz - Wto 21 Cze, 2011
Dla canonowskich jedynek te 180tys. to nie jest aż tak dużo, ale dla niższych modeli to ogromny przebieg, dla trzycyfrowych nawet powiedziałbym - śmiertelny
No chyba, że są już po dwukrotnym przeszczepie serca, sorki, migawki.
T'J - Pią 24 Cze, 2011
Panowie a co możecie powiedzieć o D5100. Czytałem że ma matrycę od D700 i lepszy wyświetlacz, nie chodzi mi o możliwość odchylania, ale o jakość wyświetlanego obrazu.
Ps.
Czemu Panowie w FJ chcą na siłę wcisnąć jakąś Alphe
hijax_pl - Pią 24 Cze, 2011
D5100 ma matrycę z D7000. Ale od D5000 różni się ilością pikseli i dynamiką.
A co do FJ... No cóż. Tak Ci panowie i panie już mają, że bardziej opłaca im sie sprzedawać alfy od reszty
Wujek_Pstrykacz - Pią 24 Cze, 2011
Właśnie ostatnio zauważyłem że w FJ coś słabo z Sony, oferta malutka, optyki prawie wcale, za to Nikon kwitnie, a i Panie chodzą w krawatach dziwnie żółtych
MC - Pią 24 Cze, 2011
Wujek_Pstrykacz, od dawna pisałem o tych krawatach...
Ja z kolei zauważyłem, że sporo obiektywów do systemu producenta kopiarek można kupić, wliczając w to stadko eLek.
maput - Pią 24 Cze, 2011
Może program lojalnościowy rozwiązali
No aż mnie zaciekawiliście.
Jutro się przejdę do jakiegoś FJ i obaczę wystrój wnętrza...
komor - Pią 24 Cze, 2011
MC napisał/a: | Ja z kolei zauważyłem, że sporo obiektywów do systemu producenta kopiarek można kupić, wliczając w to stadko eLek. |
Potwierdzam, ile razy na zakupy do Reala z żoną jadę to muszę przechodzić koło wystawki, z której patrzy nam mnie m.in. 24L i woła cichutko: kup mnie!
Sunders - Pią 24 Cze, 2011
komor napisał/a: | ile razy na zakupy do Reala z żoną jadę to muszę przechodzić koło wystawki, z której patrzy nam mnie m.in. 24L i woła cichutko: kup mnie! |
Mam tak samo, tylko że z 70-200/2,8L IS II
MC - Pią 24 Cze, 2011
komor, wiem co czujesz. Dzisiaj małżonce tłumaczyłem, że on tak smutno patrzył na mnie skalą odległości i dekielkiem przednim, żeby go przygarnąć...
T'J - Pią 24 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | różni się ilością pikseli i dynamiką |
Możesz rozwinąć oco chodzi z dynamiką
T'J napisał/a: | Możesz rozwinąć oco chodzi z dynamiką | Dynamika tonalna - zakres jednocześnie rejestrowanych tonów od najciemniejszego do najjaśniejszego.
pitras - Pią 24 Cze, 2011
komor napisał/a: | Potwierdzam, ile razy na zakupy do Reala z żoną jadę to muszę przechodzić koło wystawki, z której patrzy nam mnie m.in. 24L i woła cichutko: kup mnie! |
MC napisał/a: | komor, wiem co czujesz. Dzisiaj małżonce tłumaczyłem, że on tak smutno patrzył na mnie skalą odległości i dekielkiem przednim, żeby go przygarnąć... |
Zapodam te teksty mojej połowicy bo ostatnio makro na mnie spogląda w sklepie
T'J - Pią 24 Cze, 2011
Mam jeszcze pytanie co do pól AF.
Np. Gdy wybiorę sobie aby punktem który ostrzy był lewy, górny punkt to będzie on jakoś zaznaczony ?
Np. Podświetlony na czerwono
Zależy w jakim aparacie. Zasadniczo - tak.
T'J - Sob 25 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Zależy w jakim aparacie |
cały czas mam na myśli rodzinę D5000/5100
hijax_pl - Sob 25 Cze, 2011
W 5000 na tym przezroczystym ekranie LCD się wyświetla taka czarna obwódka wokół wybranego punktu, która podświetla się dodatkowo na czerwono jako potwierdzenie ustawienia ostrości w tym punkcie.
W 5100 - czerwony punkcik.
T'J - Sob 25 Cze, 2011
Kurcze szukam jakieś Polskiej prezentacji video D5100, znacie jakieś
hijax_pl - Sob 25 Cze, 2011
T'J, tzn? Jak nagrywa?
forrest - Sob 25 Cze, 2011
Może ten test coś pomoże w Twoich dylematach
T'J - Sob 25 Cze, 2011
Nie Hijax...
Chodzi mi o coś takiego tylko że po Polsku.
Owszem oglądałem jakieś 1-2 minutówki tylko to troszkę za mało
Znacie jakiś sklep w którym można się "pobawić włączonym aparatem lub go wypożyczyć do "testów"
[ Dodano: Wto 28 Cze, 2011 22:49 ]
Jako że nie mogę edytować muszę napisać nowy post.
Nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji to pytam tutaj:
Do czego służy przycisk AE-L / AF-L
hijax_pl - Sro 29 Cze, 2011
T'J napisał/a: | Do czego służy przycisk AE-L / AF-L |
AE - AutoExposure, AF - AutoFocus, L - Lock
W skrócie mówiąc - po wciśnięciu tego przycisku, blokujesz ustawienia ekspozycji (w programach półautomatycznych) a także (o ile ustawione w konfiguracji - ustawienie ostrości. Dzięki temu możesz przekadrować (trzymając ten przycisk wciśnięty) i zrobić zdjęcie bez zmiany punku ostrości, warunków ekspozycji.
A w instrukcji jest to na 100% opisane
kozidron - Sro 29 Cze, 2011
Jeżeli nie masz zamiaru zaraz po zakupie (w ciągu roku) dokupić jakiejś stałeczki, to lepiej d5000 z 18-105 jak radzi hijax_pl i moronica.
D90 to świetna puszka ale z samym 18-55 to jeszcze nie to, chyba że głębsza woda i d5000 + 35/1.8G
T'J - Sro 29 Cze, 2011
kozidron napisał/a: | Jeżeli nie masz zamiaru zaraz po zakupie (w ciągu roku) dokupić jakiejś stałeczki, to lepiej d5000 z 18-105 jak radzi hijax_pl i moronica.
D90 to świetna puszka ale z samym 18-55 to jeszcze nie to, chyba że głębsza woda i d5000 + 35/1.8G |
Mam zamiar zakupić D5000/5100 + 18-105 VR + 50mm f/1.8G AF-S
oranżewski - Sro 29 Cze, 2011
T'J napisał/a: | Mam zamiar zakupić D5000/5100 + 18-105 VR + 50mm f/1.8G AF-S |
Powodzenia!
T'J - Sro 29 Cze, 2011
oranżewski napisał/a: | T'J napisał/a: | Mam zamiar zakupić D5000/5100 + 18-105 VR + 50mm f/1.8G AF-S |
Powodzenia! |
Przyda się, dzięki
Z kupnem raczej poczekam bo za D5100 płaci się teraz za nowość, ale nie powiem w FJ mają fajną cenę D5100 + 18-105 VR
[ Dodano: Czw 28 Lip, 2011 00:24 ]
Panowie czy nikt nie ma D7000 na sprzedaż
|
|