forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Ostateczny Wybór

T'J - Czw 16 Cze, 2011
Temat postu: Ostateczny Wybór
Witam,
Zadawałem już pytanie w dziale Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2011) i tam otrzymałem odpowiedź...
Czytałem dużo, miałem już brać D5000 ale trochę poczytałem i znowu nie wiem co kupić.
Wg. mnie jedyną wadą D5000 jest brak śrubokręta. Czy macie może jakieś inne propozycje tak do 2500 zł tylko i wyłącznie ze "stajni" Nikona, a dla czego - mam do tej firmy zaufanie.
Czy rozsądne jest rozważenie kupna używanego Nikona D90 i dokupienie do niego 18-55 na początek :?:
A czy w ogóle D90 ma śrubokręt, nie mogę się doczytać :neutral:

Ps.
Mam takie bardziej osobiste pytanie, czy młodemu adeptowi fotografii (15 lat) użyczyli byście na jakiś czas dowolny obiektyw np. jakąś 50mm :?:

Pozdrawiam
T'J

moronica - Czw 16 Cze, 2011

tak, ma. w tej cenie to jedyna opcja wiec dylemat masz z glowy ;) nie zmiescilbys sie w tej cenie z 50tka zamiast kita?
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011

T'J napisał/a:
Wg. mnie jedyną wadą D5000 jest brak śrubokręta.
Dlaczego?
T'J napisał/a:
Ma. A do czego Ci on potrzebny? Planujesz zakup jakichś obiektywów AF?
T'J - Czw 16 Cze, 2011

T'J napisał/a:
Wg. mnie jedyną wadą D5000 jest brak śrubokręta.

hijax_pl napisał/a:
Dlaczego?

Ponieważ jestem uczniem, a wiadomo że obiektywy AF-S są dość drogie.

T'J napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
Ma. A do czego Ci on potrzebny? Planujesz zakup jakichś obiektywów AF?

Tak myślałem o AF 50 mm f/1.8D...

moronica napisał/a:
tak, ma. w tej cenie to jedyna opcja wiec dylemat masz z glowy ;) nie zmiescilbys sie w tej cenie z 50tka zamiast kita?

Mówisz o D5000 czy D90, sam się już pogubiłem. Jeśli o D90 to jak bym był cierpliwy to i może wyrwał bym jakąś 50...

d90 ma srubokret, d5000 nie ma. niedawno wyszla tania 50tka f/1.8 af-s. szkla af-s sa tanie i drogie, po prostu sa nowsze niz te af i af-d
T'J - Czw 16 Cze, 2011

moronica napisał/a:
d90 ma srubokret, d5000 nie ma. niedawno wyszla tania 50tka f/1.8 af-s. szkla af-s sa tanie i drogie, po prostu sa nowsze niz te af i af-d

Czyli ogółem polecasz D90 :?:

jest lepszy od d5000 jednakze za roznice w cenie moglbys kupic sobie jakas stalke (50mm lub 35mm 1.8). wybor nalezy do ciebie
maput - Czw 16 Cze, 2011

W tej chwili z popularniejszych szkieł bez śrubokręta zostało tylko 85/1.8D. W kościach czuję że na wersję "G" długo czekać nie będziemy.
Pozostałe obiektywy wymagające body z silnikiem, które nie mają nowszego odpowiednika to jednak margines i niskoprocentowy udział w rynku.
Moim zdaniem, jeśli uważasz, że jedyną wadą D5000 to brak silnika, to powinieneś właśnie D5000 wziąć, bo z dużym prawdopodobieństwem nawet tej wady nie będziesz miał okazji odczuć.

T'J - Czw 16 Cze, 2011

moronica napisał/a:
jest lepszy od d5000 jednakze za roznice w cenie moglbys kupic sobie jakas stalke (50mm lub 35mm 1.8). wybor nalezy do ciebie

Tylko nigdzie nie mogę znaleźć ceny tego obiektywu z AF-S...

T'J napisał/a:
Obiegowa opinia. No chyba, że mówisz o starych, niefirmowych używkach, których się ludzie pozbywają za grosze vs nowe firmowe z gwarancją ;)
T'J napisał/a:
Tak myślałem o AF 50 mm f/1.8D...
To pomyśl o 50/1.8G. Nie dość, że ma silnik to jeszcze wychodzi, że lepszy optycznie i ciekawszy bokeh...

Czyli - brałbym D5000 jeśli zależy Ci na kasie.

T'J napisał/a:
moronica napisał/a:

a gdzie szukales?
http://www.skapiec.pl/szu...n+af-s+50mm+1.8

T'J napisał/a:

Np tu

T'J - Czw 16 Cze, 2011

Czyli liczmy tak:
Najtańsze body D5000:
Fotoit.pl - 1649 zł

Najtańszy Nikkor 50 mm F1.8 G AF-S:
Foto-net.pl - 799 zł

Co daje razem:
2448 zł

Dokładam jeszcze 50zł i mam:
Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 G ED DX Nikona AF-S 18-55 Jak bym potrzebował troszeczkę zbliżenia.

T'J napisał/a:
Jak bym potrzebował troszeczkę zbliżenia.
Chyba oddalenia ;)

Kup D5000 z 18-105VR i będziesz miał na początek wypaśny zestawik.

T'J - Czw 16 Cze, 2011

Ostatnio jak byliśmy w Galerii Bałtyckiej w RTVeuroAGD pomacałem Sobie D5000 wydawał się mi troszkę dla mnie za mały może jakiś grip by pomógł :?:

Ps.
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce, ale co możecie powiedzieć o tym zdjęciu :?:
Ja mam takie jakieś mieszane uczucia co do niego...

RB - Czw 16 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
T'J napisał/a:
Obiegowa opinia. No chyba, że mówisz o starych, niefirmowych używkach, których się ludzie pozbywają za grosze vs nowe firmowe z gwarancją ;) .

Istnieją również niedrogie firmowe używki. Bez silnika.
Ja tam bez wahania kupiłbym dziewięćdziesiątkę.

T'J - Czw 16 Cze, 2011

Wiadomo że D5000 ma 11 polowy autofockus... Czy mam możliwość wybrania pola ostrzenia :?:

T'J napisał/a:
Wiadomo że D5000 ma 11 polowy autofockus... Czy mam możliwość wybrania pola ostrzenia :?:
A jak myślisz? :)

Proponuję, byś sobie ściągnął z internetu instrukcję obsługi i ja sobie przeczytał - rozwieje to Twoje wątpliwości :)

maput - Czw 16 Cze, 2011

Nikon udostępnia instrukcje tylko zarejestrowanym posiadaczom swojego sprzętu ;)

Jak d5000 za mały to może weź tego D90. Choć jeśli miałoby się odbywać kosztem szkieł...

hijax_pl - Pią 17 Cze, 2011

maput napisał/a:
Nikon udostępnia instrukcje tylko zarejestrowanym posiadaczom swojego sprzętu ;)
Nikon PL - tak. Ale instrukcję ang można sobie ściągnąć bez problemu. Poza tym polska gdzieś po necie też się przewala... Wystarczy poszukać ;)

BTW D90 ma taki sam AF jak D5000 - zatem pytanie o przełączanie punktów nadal pozostaje w mocy ;)

T'J - Pią 17 Cze, 2011

Instrukcja Nikon D5000 PL

Czy ktoś wie czy do D5000 jest dostępny grip z takim kółkiem do zmiany ustawień :?:

ophiuchus - Sob 18 Cze, 2011

T'J, nie wiem czy Nikon do czterocyfrowych korpusów produkuje uchwyty pionowe. Chyba nie i trzeba by sobie radzić produktami firm trzecich, a fotę zrób w kwadrat i wrzuć do odpowiedniego wątku w dziale "Nasze zdjęcia" bo całkiem fajna ;)
T'J - Nie 19 Cze, 2011

Wiecie może czy w D5000 można ustawić taką siatkę do kadrowania :?:

Ponieważ jest dla mnie pomocna przy fotografowaniu portretów :wink:

hijax_pl - Nie 19 Cze, 2011

T'J napisał/a:
Wiecie może czy w D5000 można ustawić taką siatkę do kadrowania :?:
Wiemy. Może (z tym podział jest na 4).

W Wizjerze wygląda to mniej więcej tak:

Za dpreview...

Podział na trzy - to skrajne punkty AF ;)

T'J - Nie 19 Cze, 2011

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem :oops:

Za dpreview...

Dobrze
T'J - Nie 19 Cze, 2011

Tylko coś mi nie pasuje różnica wysokości między polami górnym i dolnym, a środkowym :razz: A może ma tak być :wink:

T'J, bo to jest takie na oko wykorzystanie tego co tam już jest. Na matówce widać tylko linie te co.. widać. I nie ma innych.
T'J - Pon 20 Cze, 2011

A czy możliwe jest ustawienie autofocus'a tylko tak aby ostrzył np. lewym, górnym punktem :?:
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011

Tak.
T'J - Pon 20 Cze, 2011

Już Kocham ten aparat :wink:

[ Dodano: Pon 20 Cze, 2011 22:34 ]
Czy przebieg lustrzanki Canona 180 tyś zdjęć to bardzo dużo ?

Wujek_Pstrykacz - Wto 21 Cze, 2011

Dla canonowskich jedynek te 180tys. to nie jest aż tak dużo, ale dla niższych modeli to ogromny przebieg, dla trzycyfrowych nawet powiedziałbym - śmiertelny :razz:
No chyba, że są już po dwukrotnym przeszczepie serca, sorki, migawki. :razz:

T'J - Pią 24 Cze, 2011

Panowie a co możecie powiedzieć o D5100. Czytałem że ma matrycę od D700 i lepszy wyświetlacz, nie chodzi mi o możliwość odchylania, ale o jakość wyświetlanego obrazu.
Ps.
Czemu Panowie w FJ chcą na siłę wcisnąć jakąś Alphe :?:

hijax_pl - Pią 24 Cze, 2011

D5100 ma matrycę z D7000. Ale od D5000 różni się ilością pikseli i dynamiką.

A co do FJ... No cóż. Tak Ci panowie i panie już mają, że bardziej opłaca im sie sprzedawać alfy od reszty ;-)

Wujek_Pstrykacz - Pią 24 Cze, 2011

Właśnie ostatnio zauważyłem że w FJ coś słabo z Sony, oferta malutka, optyki prawie wcale, za to Nikon kwitnie, a i Panie chodzą w krawatach dziwnie żółtych :razz:
MC - Pią 24 Cze, 2011

Wujek_Pstrykacz, od dawna pisałem o tych krawatach...

Ja z kolei zauważyłem, że sporo obiektywów do systemu producenta kopiarek można kupić, wliczając w to stadko eLek.

maput - Pią 24 Cze, 2011

Może program lojalnościowy rozwiązali ;)

No aż mnie zaciekawiliście. :shock:
Jutro się przejdę do jakiegoś FJ i obaczę wystrój wnętrza... :wink:

komor - Pią 24 Cze, 2011

MC napisał/a:
Ja z kolei zauważyłem, że sporo obiektywów do systemu producenta kopiarek można kupić, wliczając w to stadko eLek.

Potwierdzam, ile razy na zakupy do Reala z żoną jadę to muszę przechodzić koło wystawki, z której patrzy nam mnie m.in. 24L i woła cichutko: kup mnie! :)

Sunders - Pią 24 Cze, 2011

komor napisał/a:
ile razy na zakupy do Reala z żoną jadę to muszę przechodzić koło wystawki, z której patrzy nam mnie m.in. 24L i woła cichutko: kup mnie!

Mam tak samo, tylko że z 70-200/2,8L IS II :smile:

MC - Pią 24 Cze, 2011

komor, wiem co czujesz. Dzisiaj małżonce tłumaczyłem, że on tak smutno patrzył na mnie skalą odległości i dekielkiem przednim, żeby go przygarnąć... :cry:
T'J - Pią 24 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
różni się ilością pikseli i dynamiką

Możesz rozwinąć oco chodzi z dynamiką :?:

T'J napisał/a:
Możesz rozwinąć oco chodzi z dynamiką
Dynamika tonalna - zakres jednocześnie rejestrowanych tonów od najciemniejszego do najjaśniejszego.
pitras - Pią 24 Cze, 2011

komor napisał/a:
Potwierdzam, ile razy na zakupy do Reala z żoną jadę to muszę przechodzić koło wystawki, z której patrzy nam mnie m.in. 24L i woła cichutko: kup mnie! :)

MC napisał/a:
komor, wiem co czujesz. Dzisiaj małżonce tłumaczyłem, że on tak smutno patrzył na mnie skalą odległości i dekielkiem przednim, żeby go przygarnąć... :cry:

:twisted: :twisted: Zapodam te teksty mojej połowicy bo ostatnio makro na mnie spogląda w sklepie :P

T'J - Pią 24 Cze, 2011

Mam jeszcze pytanie co do pól AF.
Np. Gdy wybiorę sobie aby punktem który ostrzy był lewy, górny punkt to będzie on jakoś zaznaczony ?
Np. Podświetlony na czerwono :?:

Zależy w jakim aparacie. Zasadniczo - tak.
T'J - Sob 25 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Zależy w jakim aparacie

cały czas mam na myśli rodzinę D5000/5100 :wink:

hijax_pl - Sob 25 Cze, 2011

W 5000 na tym przezroczystym ekranie LCD się wyświetla taka czarna obwódka wokół wybranego punktu, która podświetla się dodatkowo na czerwono jako potwierdzenie ustawienia ostrości w tym punkcie.
W 5100 - czerwony punkcik.

T'J - Sob 25 Cze, 2011

Kurcze szukam jakieś Polskiej prezentacji video D5100, znacie jakieś :?:
hijax_pl - Sob 25 Cze, 2011

T'J, tzn? Jak nagrywa?
forrest - Sob 25 Cze, 2011

Może ten test coś pomoże w Twoich dylematach
T'J - Sob 25 Cze, 2011

Nie Hijax...
Chodzi mi o coś takiego tylko że po Polsku.
Owszem oglądałem jakieś 1-2 minutówki tylko to troszkę za mało :wink:
Znacie jakiś sklep w którym można się "pobawić włączonym aparatem lub go wypożyczyć do "testów" :?:

[ Dodano: Wto 28 Cze, 2011 22:49 ]
Jako że nie mogę edytować muszę napisać nowy post.
Nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji to pytam tutaj:
Do czego służy przycisk AE-L / AF-L :?:

hijax_pl - Sro 29 Cze, 2011

T'J napisał/a:
Do czego służy przycisk AE-L / AF-L

AE - AutoExposure, AF - AutoFocus, L - Lock

W skrócie mówiąc - po wciśnięciu tego przycisku, blokujesz ustawienia ekspozycji (w programach półautomatycznych) a także (o ile ustawione w konfiguracji - ustawienie ostrości. Dzięki temu możesz przekadrować (trzymając ten przycisk wciśnięty) i zrobić zdjęcie bez zmiany punku ostrości, warunków ekspozycji.

A w instrukcji jest to na 100% opisane ;)

kozidron - Sro 29 Cze, 2011

Jeżeli nie masz zamiaru zaraz po zakupie (w ciągu roku) dokupić jakiejś stałeczki, to lepiej d5000 z 18-105 jak radzi hijax_pl i moronica.
D90 to świetna puszka ale z samym 18-55 to jeszcze nie to, chyba że głębsza woda i d5000 + 35/1.8G

T'J - Sro 29 Cze, 2011

kozidron napisał/a:
Jeżeli nie masz zamiaru zaraz po zakupie (w ciągu roku) dokupić jakiejś stałeczki, to lepiej d5000 z 18-105 jak radzi hijax_pl i moronica.
D90 to świetna puszka ale z samym 18-55 to jeszcze nie to, chyba że głębsza woda i d5000 + 35/1.8G

Mam zamiar zakupić D5000/5100 + 18-105 VR + 50mm f/1.8G AF-S

oranżewski - Sro 29 Cze, 2011

T'J napisał/a:

Powodzenia! ;)

T'J - Sro 29 Cze, 2011

oranżewski napisał/a:
T'J napisał/a:

Powodzenia! ;)

Przyda się, dzięki :wink:
Z kupnem raczej poczekam bo za D5100 płaci się teraz za nowość, ale nie powiem w FJ mają fajną cenę D5100 + 18-105 VR :wink:

[ Dodano: Czw 28 Lip, 2011 00:24 ]
Panowie czy nikt nie ma D7000 na sprzedaż :?: :cry: