|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Bad pixele na matrycy Samsunga NX5
zbuk - Czw 16 Cze, 2011 Temat postu: Bad pixele na matrycy Samsunga NX5 Witam,
kupiliśmy wczoraj Samsunga NX5 i po mniej więcej dwóch godzinach zabawy na ekranie podglądu pojawiła się grupa bad pixeli (hot na zielono). Ciężko dokładnie zobaczyć ile (ekran ma dziwny układ pikseli), ale wydaje mi się, że co najmniej dwa widoczne świecą cały czas, a jeszcze inne dwa czasem się zapalają.
Czasem widać je wyraźniej, a czasem mniej - praca AF na to wpływa.
Jest do defekt matrycy, bo w wizjerze też je widać.
Podczas kręcenia filmu problem jest niewidoczny na ekranie.
Na zdjęciu JPG nie ma problemu (na zdjęciu nie widać, na ekranie widać).
Z wrodzonej ciekawości zacząłem węszyć, i zaczęły wychodzić ciekawe rzeczy.
Po zrobieniu zdjęcia w RAW i otwarciu pliku pod Windowsem w programie dołączonym na płytce jest dość trudny do opisania efekt - po ustawieniu powiększenia na 100% podczas przewijania zdjęcia suwakami góra/dół i lewo/prawo w pierwszej fazie wyświetlenia (chyba troche mniej precyzyjnej) kawałka zdjęcia widać te badpixele i to wyraźnie (całe grupy), ale po 0.25-0.5 sekundy program przerysowuje widoczny obszar 'wygładzoną' wersją (od kiedy narzędzie do RAWów powinno coś takiego robić w ogóle?) i bad piksele magicznie znikają. Po zapisie do TIFFa oczywiście już ich nie ma.
Nie byłem w stanie znależć w opcjach żadnego trybu typu 'ultra raw'.
Po takim obrocie sprawy pobrałem program dcraw (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dcraw), i spod Linuksa wywołałem innego RAWa i zobaczyłem jeszcze coś innego - nie było widać tak dużych grup bad pixeli, ale naprawdę sporo mniejszych.
W sumie naliczyłem około 100 grup (większość po jednym) - zaznaczyłem je na TIFie (http://www.tefnet.pl/tmp/bad_pixele.tif - 28MB!)
I teraz pytanie - czy to normalne? Wiem, że nie ma idealnych matryc, ale 100 dziur?!
Czego można domagać się od Samsunga? Czy serwisy w Polsce mają możliwość przemapowania tych pikseli? Czy obraz na ekranie LCD jest wyświetlany po mapowaniu, czy przed? Czy pliki RAW są zapisywane po mapowaniu, czy przed?
Zdaję sobie sprawę z tego, że 100 pikseli to 0.0007% powierzchni matrycy, ale naprawdę nieprzyjemnie jest patrzeć na ekran nowego aparatu z taką zieloną mrugającą dziurą ;/.
Pozdrawiam .
|
|