|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - zewnętrzny dysk twardy
radaris - Pią 17 Cze, 2011 Temat postu: zewnętrzny dysk twardy mam nadzieję, że w dobry dział trafiłem
pliki sie mnożą... trzeba gdzieś je upchać!
zewnętrzny dysk twardy będzie stał koło kompa, może być podłączony do 230V, pojemność 1 tera
proszę o pomoć w wyborze (interesują mnie konkretne firmy/modele)
hijax_pl - Sob 18 Cze, 2011
Mam WD MyBooka Studio 2TB i nie narzekam.
Dużo dobrego słyszałem też o produktach G-Technology.
radaris - Sob 18 Cze, 2011
A coś takiego
Western Digital Elements Desktop New 1TB (WDBAAU0010HBK-EESN)
?
kozidron - Sob 18 Cze, 2011
radaris, abstrahując juz od marki dysku, nie kupuj takiej pojemności za niewiele więcej masz 2T, wiem że mozna argumentować, że mozna "jeszcze wiecej" ale akurat stosunek ceny(względnej) do pojemności- przy 2T wydaje sie najbardziej odpowiedni dla przeciętnej kieszeni.
radaris - Pon 20 Cze, 2011
Będąc na zakupach kupiłem:
A-Data NH03 3,5" External HDD (1 TB) za 290zł
czas pokaże na co stać to urządzenie
Usjwo - Pon 20 Cze, 2011
Ja tez zanabylem ostatnio 1TB za 260PLN Hitachi 3,5", jak narazie dziala . Taki stacjonarny jest bardziej pewny, bo nie nosisz go ze soba w plecaku, tylko stoi obok PC w komfortowych warunkach. Maly i przenosny ma te zalete ze jest maly i przenosny
B o g d a n - Pon 20 Cze, 2011
Wytłumaczcie mi tylko po co kupować dysk (rozumiem na USB) i stawiać go obok PC?
Nie lepiej do środka kompa włożyć?
dr11 - Pon 20 Cze, 2011
B o g d a n, można nie mieć już miejsca Poza tym taki dysk można używać przy kompie stacjonarnym oraz targać ze sobą gdy się ma laptoka w podróży
moronica - Pon 20 Cze, 2011
o ile ktos nie mieszka sam to czesto jednak ma w domu wiecej niz jeden komputer i czesto latwiej przenosic ciezkie pliki uzywajac zewnetrznego dysku niz po sieci. ja uzywam laptopa wiec uzywanie zewnetrznych dyskow tym bardziej ma sens
dr11 napisał/a: | taki dysk można używać przy kompie stacjonarnym oraz targać ze sobą gdy się ma laptoka w podróży | Do targania w podróży są 2.5" dyski przenośne, które ważą 20 dag i są tylko trochę większe od komórki.
moronica napisał/a: | czesto latwiej przenosic ciezkie pliki uzywajac zewnetrznego dysku niz po sieci. | Z tym się nie zgadzam. O wiele łatwiej, wygodniej i bezpieczniej kopiować pliki poprzez sieć LAN, nawet w oparciu o Wi-Fi. Mówimy oczywiście o dyskach USB "stacjonarnych" 3,5 cala, które są ciężkie i mało mobilne.
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | O wiele łatwiej, wygodniej i bezpieczniej kopiować pliki poprzez sieć LAN, nawet w oparciu o Wi-Fi. | A ja od wifi specyfikacj G wole firewire-800 Kopiowanie kilkudziesięciu GB idzie duuuużo szybciej.
dr11 - Pon 20 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | Do targania w podróży są 2.5" dyski przenośne, które ważą 20 dag i są tylko trochę większe od komórki. | Niestety takie są droższe, najczęściej nie mają innego portu tylko USB.
Przypominam, że teoretyczna maksymalna prędkość transferu danych po USB 2.0 to 480 Mbit/s (60 MB/s). Dobre dyski 3,5'' potrafią 2-3x tyle.
Różnicę USB - e-SATA/FireWire widać już na kilkutysięcznorawowym katalogu LR
Usjwo - Pon 20 Cze, 2011
To ja musze sprostowac, moj nowy dysk to 2.5" USB
Cytat: | Niestety takie są droższe, najczęściej nie mają innego portu tylko USB.
Przypominam, że teoretyczna maksymalna prędkość transferu danych po USB 2.0 to 480 Mbit/s (60 MB/s). Dobre dyski 3,5'' potrafią 2-3x tyle.
Różnicę USB - e-SATA/FireWire widać już na kilkutysięcznorawowym katalogu LR |
Jeśli chcesz mieć, mobilność, niską wagę, szybkość pracy, ... to są np. takie rzeczy: LaCie Rugged Triple USB 3.0&FW, nawet zasilane z USB i mające FireWire800. Waga ok. 25 dag.
Do domu preferują dysk zewnętrzny stacjonarny, ale pracujący sieciowo, połączony kablem Ethernet.
Taki dysk stawiam niedaleko TV i za pomocą np. WD TV Live HD Media Player (który dodatkowo ma własny port Eth. 10/100/1000 Mb/s) mogę wyświetlać zdjęcia bezpośrednio na TV.
W ten sposób na każdym komputerze domowym mam dostęp do zdjęć, filmów, plików, ...
Bez biegania z ciężkim 3,5" dyskiem pod pachą i podpinania go tu i tam.
Sunders - Pon 20 Cze, 2011
Polecam ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=60
Kupiłem to co polecał w nim MM - Seagate FreeAgent GoFlex 2TB. Jest O.K.
dr11 - Pon 20 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | Jeśli chcesz mieć, mobilność, niską wagę, szybkość pracy, ... to są np. takie rzeczy: LaCie Rugged Triple USB 3.0&FW, nawet zasilane z USB i mające FireWire800. Waga ok. 250 dag. | W moim przypadku odpada, w dwóch kompach mam e-SATA, nie mam USB3 ani FW
B o g d a n napisał/a: | Bez biegania z ciężkim 3,5" dyskiem pod pachą i podpinania go tu i tam. | A co, jeśli potrzebujesz go zabrać ze sobą poza dom na na przykład 2 miesiące?
W tej kwestii wybór urządzenia jest uzależniony od funkcji, rodzaju podłączenia, oczekiwań odnoście szybkości, mobilności itd. Czyli tak, jak z większością urządzeń komputerowych i fotograficznych
komor - Pon 20 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | Wytłumaczcie mi tylko po co kupować dysk (rozumiem na USB) i stawiać go obok PC?
Nie lepiej do środka kompa włożyć? |
Ja tam mam np. komputer mniejszy od dysku twardego, który do niego podpinam, więc nie dałbym rady włożyć go do środka.
komor napisał/a: | Ja tam mam np. komputer mniejszy od dysku twardego |
Ale my tu o ogryzkach nie rozmawiamy!
komor - Pon 20 Cze, 2011
Dell też takie małe robi…
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
Dell, HP, Gateway, Acer, eMachines... itp... itd...
moronica - Wto 21 Cze, 2011
nie wspominajac juz o tzw plug computers ta zabawka ponizej sluzy nam za drugi serwer
cybertoman - Wto 21 Cze, 2011
No to jak juz wszystko jest jasne, to moze warto by poprawic "twarty" w tytule.
edmun - Wto 21 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Acer, eMachines |
eMachines to też Acer, tak samo jak PackardBell
komor - Wto 21 Cze, 2011
cybertoman, vertig.
moronica, fajna zabawka, nie widziałem takiej, muszę poczytać.
Dyzmard - Wto 21 Cze, 2011
radaris, trzymanie danych/ zdjęć na jednym dysku jest troche niebezpieczne, w przypadku awarii dysku tracisz wszystko . Są do kupienia zewnętrzne macierze dyskowe z np. RAID 5 (najbardziej ekonomiczne), tylko niestety trochę kosztują, ale to wszystko zależy jak krytyczne informacje/ zdjecia bedziesz składował i jaki masz budżet.
hijax_pl - Wto 21 Cze, 2011
Dyzmard napisał/a: | tylko niestety trochę kosztują, ale to wszystko zależy jak krytyczne informacje/ zdjecia bedziesz składował i jaki masz budżet. |
http://www.youtube.com/watch?v=Y-6EQo6it7Y
komor - Wto 21 Cze, 2011
hijax_pl, musisz nas tak wszystkich dołować?
dr11 - Wto 21 Cze, 2011
Heh, już zaczynam rozmowy z połówką o miejscu zainstalowania macierzy dyskowej Raid 5 32+TB
AM - Sro 22 Cze, 2011
komor napisał/a: | hijax_pl, musisz nas tak wszystkich dołować?
|
Mnie zawsze smieszylo jak jakis nowy fotograf u nas sie zastanawial czy brac na zlecenie 100/2 czy 100 makro. Nawet jakby zdublowal wszystkie swoje szkla to mial mniej bagazu niz Ralph - nasz gosc od obrobki i komputerow.
|
|