forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Niskobudżetowy szeroki kąt do canona

allcon - Sob 18 Cze, 2011
Temat postu: Niskobudżetowy szeroki kąt do canona
Witam. Ostatnio szczególnie zafascynowała mnie technika robienia zdjęć motoryzacyjnych zwana "rig shot". Skonstruowałem więc swojego własnego riga podczepiłem 400D + 17-85 IS i zrobiłem pierwsze próby np taką:

(proszę nie ganić za to co zrobiłem - to moja pierwsza próba :) )

Problemem jest to, że przy 17mm rura riga musi wystawać ok 3m poza obrys auta (żeby kadr obejmował jeszcze jakąś część tła) a to powoduje straszne drgania. Dlatego nalepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie np sigmy 10-20 co pozwoliło by skrócić trochę rurę ale to koszt ponad 1000zł a mnie czeka w tej chwili wymiana body więc kolejny tak duzy wydatek odpada. Zastanawiałem się więc nad jakimś niskobudżetowym zamiennikiem np 18-55IS + konwerter szerokokątny lub może coś na m42? Zdaję sobie sprawę z niższej jakości ale chcialbym Was poprosić o radę czy opłaca się w coś takiego pchać czy lepiej odkładać na sigmę? Pozdrawiam

kufel - Sob 18 Cze, 2011

allcon, próba całkiem udana.

[ Dodano: Sob 18 Cze, 2011 11:18 ]
allcon napisał/a:
Zdaję sobie sprawę z niższej jakości ale chcialbym Was poprosić o radę czy opłaca się w coś takiego pchać czy lepiej odkładać na sigmę? Pozdrawiam
ta sigma przyda Ci sie do wielu rzeczy , nie tylko do rig shotów. moim zdaniem warto w nią zainwestować. pozostałe opcje to moim daniem tylko półśrodki.
edmun - Sob 18 Cze, 2011

allcon, a rybie oko ?
np. Samyang 8 mm ?

mozer - Sob 18 Cze, 2011

Przepraszam, bo ja zielony jestem w temacie - jaki jest sens takich kombinacji zdjęciowych? Nie prościej zrobić zdjęcie z sąsiedniego samochodu? :)
allcon - Sob 18 Cze, 2011

Edmun myślałem o tym ale 8mm to juz troche za duzo. Rozmawiałem ze znajomym, który kiedyś się tym zajmował i mówił, że najczesciej uzywane w tym temacie ogniskowe to 12-16. Mozer z sąsiedniego samochodu wykonuje sie tzw rolling shots a to troche inna metoda i efekty jakie mozna nią uzyskać też są inne bo np ograniczają się do robienia zdjęć pojazdów jadących prosto. Dla przykładu moje jeszcze jedno, którego z innego samochodu sie nie zrobi bo auto jedzie po łuku.

edmun - Nie 19 Cze, 2011

mozer napisał/a:
Nie prościej zrobić zdjęcie z sąsiedniego samochodu?

odpowiem prosto: NIE :) , wstrząsy, kadrowanie itp

mozer - Nie 19 Cze, 2011

edmun, a to aparat na kiju się nie trzęsie? ;)
edmun - Nie 19 Cze, 2011

w praktyce wychodzi to całkowicie inaczej