|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - niskobudżetowy obiektyw macro do nikona
Daruu - Sob 18 Cze, 2011 Temat postu: niskobudżetowy obiektyw macro do nikona Witam,
noszę się z zamiarem kupna obiektywu macro do zdjęć robali Co polecacie???
Dziękuję za odpowiedzi
hijax_pl - Sob 18 Cze, 2011
Jakich robali? Szybko uciekają?
Masz 70-300... Może na początek spróbuj Raynoxa?
Daruu - Sob 18 Cze, 2011
Robale, jak to robale jedne uciekają szybciej, drugie wolniej
Reynox, może i dobry, ja jednak wolę zainwestować w standardowy obiektyw.
hijax_pl - Nie 19 Cze, 2011
Daruu napisał/a: | ja jednak wolę zainwestować w standardowy obiektyw. | To jak chcesz inwestować to bierz Nikkora 105VR
Daruu - Nie 19 Cze, 2011
Hijax, jeśli dla Ciebie Nikkor 105 vr jest nisko budżetowy, to ja nie ma więcej pytań.
moronica - Nie 19 Cze, 2011
Daruu, jaki masz budzet? bo dla jednych okolice cenowe tamrona 90mm sa opcja budzetowa, dla innych nie
Daruu - Nie 19 Cze, 2011
Górna granica to 2000
moronica - Nie 19 Cze, 2011
skoro do robali to szukalabym czegos, co sie nie wysuwa. taki na pewno jest nikkor oraz sigma 150mm tyle ze zaden sie w 2k nie miesci. wydaje mi sie, ze sigma 105mm rowniez sie nie wysuwa lub wysuwa bardzo nieznacznie, ale to musialbys sobie potwierdzic bo w tescie na szybko nie widze tej informacji
hijax_pl - Nie 19 Cze, 2011
Daruu napisał/a: | jeśli dla Ciebie Nikkor 105 vr jest nisko budżetowy, to ja nie ma więcej pytań. | No cóż - nie zdefiniowałeś co jest dla Ciebie niskobudżetowym poziomem. A ja mówiłem o inwestycji. Inwestycja to wydanie więcej niż się planuje, by mieć coś porządniejszego na dłużej...
Pytałem się o robale, bo od ogniskowej zależy min odległość ogniskowania, która jest istotna. Od niej zależy odległość od przedniej soczewki.
W podanym przez Ciebie budżecie znajdzie się Tamron 90/2.8.
moronica napisał/a: | wydaje mi sie, ze sigma 105mm rowniez sie nie wysuwa lub wysuwa bardzo nieznacznie | Wysuwa się i to znacznie.
|
|