|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Banał - wybór kompaktu
Polimorfeusz - Sob 18 Cze, 2011 Temat postu: Banał - wybór kompaktu Szanowne Panie, Szanowni Panowie,
zapoznałem się z materiałami na forach - można powiedzieć, że już momentami mniej aktualnymi. Jestem użytkownikiem C40d i wiekowej Minolty Z3. Mam ochotę pozbyć się tej drugiej i nabyć mały aparat za niewielkie pieniądze. Najważniejsze kryteria wyboru:
1. CENA - im mniej tym lepiej - nie mam zamiaru wydać więcej niż 1000 zł.
2. Filmy w hd
3. Małe gabaryty
4. Radzenie sobie w słabszym oświetleniu.
Moją uwagę zwrócił Olek VR-310, o którym kompletnie nic prócz tekstów marketingowych wyczytać nie można. Martwi mnie ten zoom. Nie jestem kolarzem w wyścigu o ilość MPX, ani Xzoom.
Bardzo proszę o pomoc ponieważ mam już za sobą dwa mocno wykłócone zwroty zakupu, o których wolałbym nie wspominać, a sugerowane były wyłącznie ceną. W końcu okazywało się że aparat w komórce robił lepsze zdjęcia niż zakupione imimtacje aparatów.
Pozdrafka
wielbicielxx - Nie 19 Cze, 2011
canon S90 ale nie ma HD
canon S95 ma HD ale ponad 1000 zl
samsund EX1 ok 1000 zl ale nie ma HD
Polimorfeusz - Nie 19 Cze, 2011
Dziękuję za odpowiedź.
Jak już napisałem, aparat ma być uzupełnieniem lustra, czymś co nie gniecie tyłka w kieszeni. Bardziej myślałem małym płaskim i tanim. Z lustra i tak nie zrezygnuję i tak.
tomasz2903 - Nie 19 Cze, 2011
podbijam pytanie! Jestem w podobnej sytuacji, takie same mam kryteria wyboru... Czy jakość zdjęć w Canonie SX220 jest naprawde w porównaniu do S95 tak znacząca? Czy ten aparat robi ZŁE zdjęcia biorąc jako wzór zdjęcia z S95?
Wydaje mi się że na wyższych czułościach (>400) nawet lepiej wypada sx220, co uważacie? Jestem laikiem w tej kwestii, ale mam takie odczucie!
wielbicielxx - Pon 20 Cze, 2011
Z doświadczenia wiem że ktoś kto nie siedzi w fotografii nie rozróżni zdjęć zrobionych profesjonalnym sprzętem od zdjęć z kompaktu oglądając je na monitorze- wiec bym się nie przejmował zbytnio wyborem aparatu do codziennych potrzeb. Każdy zrobi dobre zdjęcie- i na jednym i drugim trzeba się trochę znać zęby wycisnąć z niego co się da. Na AUTO i jeden i drugi może popsuć zdjęcie.
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
wielbicielxx, no nie wiem. Ja znam ludzi nie znajacych sie na fotogfafii ktorzy jednak różnice widzą. Ostrość, kolory, głębia ostrości - to są elementy które potrafią wyłapać.
wielbicielxx - Pon 20 Cze, 2011
wiadomo! są i tacy
Ale fakt - jak się jedzie na auto i w JPGach to większej różnicy nie ma między prostą lustrzanką a kompaktem
TomPL2 - Pon 20 Cze, 2011
Polimorfeusz napisał/a: | Dziękuję za odpowiedź.
Jak już napisałem, aparat ma być uzupełnieniem lustra, czymś co nie gniecie tyłka w kieszeni. Bardziej myślałem małym płaskim i tanim. |
No ale jak tak, to musisz zrezygnować z punktu 4. - technologia póki co nie nadąża za twoimi wymaganiami
Swoja drogą to cieszy, że co raz częściej ludzie mają "porządne" wymagania - może producenci w końcu to zauważa i skończą z tą beznadziejną wojną na megapiksele
Martin___ - Pon 20 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ale fakt - jak się jedzie na auto i w JPGach to większej różnicy nie ma między prostą lustrzanką a kompaktem |
A ja myślę, że nawet na auto i w JPG, zwykły pstrykacz dostrzeże różnicę - w głębi ostrości. Łatwość i stopień rozmycia tła w lustrzankach często robi wrażenie na foto-amatorach.
Martin___, taka sama głębie jak lustrzanką APS-C będziesz miał w NX100 czy NEXach... NEX jest właśnie tak reklamowany przecież
Martin___ - Wto 21 Cze, 2011
Ale ja mówiłem o kompaktach-kompaktach (S95, LX5 czy inne z jeszcze mniejszą matrycą), a nie NX'ach czy NEXach - te wiadomo, że mają ładną głębię
|
|