|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3100 + Tamron 18-200
KondzioR - Nie 19 Cze, 2011 Temat postu: Nikon D3100 + Tamron 18-200 Witam Panów i Panie:).
Co sądzicie o tym sprzęcie : Canon D3100 + Tamron 18-200
Dobry jest ten obiektyw? Czy może lepiej 18-105?
hijax_pl - Nie 19 Cze, 2011
Obiektyw jak to obiektyw.... Ja bym brał 18-105VR
KondzioR - Nie 19 Cze, 2011
a w czym może być lepszy 18-105VR?
moronica - Nie 19 Cze, 2011
18-105 jest lepszy optycznie. porownaj testy na optycznych
No i ma stabilizację
Czyli brać 18-105? bo ten co podałem w 1 poscie jest dość atrakcyjny cenowo:)
KondzioR, no to nalezaloby sie zastanowic czemu tak "uniwersalny" obiektyw jest rowniez tak tani. cudow nie ma
KondzioR napisał/a: | bo ten co podałem w 1 poscie jest dość atrakcyjny cenowo:) | No nie dziwne...
Ja bym brał z 18-105VR
Aha, no dziękówka wam. No ale niecałe 2500 a 16GB w zestawie no i ten 18-200 Tamron No nic, szukam dalej.
KondzioR, ale zestaw D3100 + 18-105VR kupisz też za niecałe 2500zł. A jak się uprzesz to jakąś kartę 8GB też dorzucą
Czyli ogółem mówiąc bardziej wykorzystam możliwości 18-105 niż 18-200?
KondzioR, z VR będzie Ci prościej fotografować, obrazek z 18-105 będzie fajniejszy, a jak zabraknie długiego końca - zacznij odkładać na 70-300vr
a opłaca się w ogóle pakować w 18-55?
A po co? Chcesz zaoszczędzić na zakupie?
kozidron - Nie 19 Cze, 2011
KondzioR, nie kombinuj, bo to się nie opłaca - weź 18-105vr jest lepszy, jeżeli forumowicze cie nie przekonali to przeczytaj sobie test - choćby na optycznych.
Czyli 18-105VR ma stabilizację ? Jeżeli tak to biorę Nikona D3100 + 18-105VR + 8 lub 16GB )
VR = vibration reduction
aha. Ok . Dzieki wszystkim za pomoc. Temacik do zamknięcia
KondzioR - Pon 20 Cze, 2011 Temat postu: Dobre lustro za dobre pieniądze. Witam. Ogółem szukam lustrzanki, ale nie wiem na jaki model się zdecydować
Rozważam nad Nikonem D3100 + 18-105 VR.
Może macie jakieś lepsze modele ? Bądź coś ze stajni Canona..
Ogółem żeby nie odbiegał od Nikona D3100 bądź był podobny.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam !
moronica - Pon 20 Cze, 2011
KondzioR, d3100 jest z najnizszej polki Nikona wiec kazdy aktualny model bedzie lepszy. pytanie jaki masz budzet i jakie wymagania
maput - Pon 20 Cze, 2011
Najbardziej do D3100 podobny jest D3100.
A tak na serio - wszystkie marki na tej półce oferują podobne korpusy.
B o g d a n - Pon 20 Cze, 2011 Temat postu: Re: Dobre lustro za dobre pieniądze.
KondzioR napisał/a: | Witam. Ogółem szukam lustrzanki, ale nie wiem na jaki model się zdecydować
Rozważam nad Nikonem D3100 + 18-105 VR.
Może macie jakieś lepsze modele ? Bądź coś ze stajni Canona..
Ogółem żeby nie odbiegał od Nikona D3100 bądź był podobny.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam ! |
Jeśli celujesz w najtańszą lustrzankę, to myślę, że powinieneś poczytać specjalne wątki tego dotyczące, Pierwsza lustrzanka do ok. 1500, ... 2500, w zależności ile możesz przeznaczyć na taki zakup.
Po co mnożyć tematy? Już podobny założyłeś 3 dni temu i śmiało można w nim kontynuować swoje rozważania.
Ponadto nazwa tego tematu jest trochę myląca, bo "dobre lustro" i "dobre pieniądze" dla każdego znaczy co innego.
Pazuzu - Pon 20 Cze, 2011
maput napisał/a: | A tak na serio - wszystkie marki na tej półce oferują podobne korpusy. |
Moim zdaniem pentax k-r jest o wiele lepszy niz canony i nikony w tej cenie.
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
Pazuzu napisał/a: | Moim zdaniem pentax k-r jest o wiele lepszy niz canony i nikony w tej cenie. | I też odpowiednio droższy od D3100.
Bo w "tej cenie" to mamy D5100 czy też 600D
A czy od D5100 czy 600D jest wiele lepszy? No nie wiem...
Pazuzu - Pon 20 Cze, 2011
Zalezy gdzie sie kupuje. W euro za niecale 2050 mamy k-r, w miare fajnych ratach. D3100 sporadycznie jest tansze. Albo inaczej, podajcie linka do sklepu (sieciowego) gdzie do 2200 dostaniecie cos lepszego niz k-r. Sama puszka nie ma sobie rownych w tej cenie. Ale juz inna sprawa jesli chodzi o system, a dokladniej rynek wtorny, przekonania i brak "nazwy nikon czy canon".
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
Pazuzu napisał/a: | Sama puszka nie ma sobie rownych w tej cenie. | Obsługa szkieł M42 - fakt. A co jeszcze? Dla mnie to to samo co np D3100... czy 1100D
Anfindil - Wto 21 Cze, 2011
Nie żebym się wtrącał, ale niedawno szukałem lustra dla znajomej, i K-r prezentował się najlepiej w kasie "EL".
Za ok. 2000 można mieć K-r z bardzo przyzwoitym 18-55
A w kwestii:
Cytat: | Obsługa szkieł M42 - fakt. A co jeszcze? Dla mnie to to samo co np D3100... czy 1100D |
Mikroregulacja
1/6000 s
9 pkt krzyżowych
6 kl/s
Stabilizacja (wydaje się fajnym rozwiązaniem właśnie ze wspomnianymi M42)
Tych rzeczy niema nawet D5100 i 600D.
Tylko wszystko psuje brak rozsądnych obiektywów.
Pazuzu - Wto 21 Cze, 2011
Większość podał kolega wyżej, można dodać jeszcze:
- minimalnie większy wizjer,
- o wiele lepszy ekran.
- stabilizacja w body
- Używalne ISO 2x takie jak inni
Albo może niech ktoś poda, w czym jest lepszy d3100 lub 1100D.
Jedynym plusem tych modeli moze byc jedynie to ze kazdy ma nikona, mam i ja. Dzieki czemu łatwość w pożyczeniu/sprawdzeniu obiektywów.
hijax_pl - Wto 21 Cze, 2011
No i super chłopaki. Dla mnie nadal jednak to to samo
P.S.
Pazuzu, masz już tego D3100?
lotofag - Wto 21 Cze, 2011
Tak naprawdę trudno jest podać dokładne odpowiedniki danych korpusów w różnych systemach, bo takich po prostu nie ma... Jeszcze niedawno niektórzy lubowali się w roztrząsaniu kwestii typu "czy D90 to odpowiednik 50D czy 500D, bo ma dwa kółka ale, plastikową obudowę" itp.
Ja bym EL wrzucił praktycznie do jednego worka. Jeden korpus będzie miał lepsze to, drugi tamto, summa summarum wyjdzie to samo - zależy kto na co zwróci uwagę to to wybierze. Tyle, że w P mamy 1 korpus EL, w C i N po 2, a w S zatrzęsienie
hijax_pl napisał/a: | No i super chłopaki. Dla mnie nadal jednak to to samo
|
A ja się uśmiechnę jak za jakiś czas sam przedstawisz taką wyliczankę na poparcie lepszości kolejnego "zestawu marzeń" na czymś tam...
Pazuzu napisał/a: | Albo może niech ktoś poda, w czym jest lepszy d3100 |
Specyfikacyjnie? Proszę bardzo:
- AF działa podczas filmowania
- lepszy czujnik ekspozycji
- AF potrafi śledzić uwzględniając kolor obiektu
- x-sync 1/200s
... tylko... który zielony "amator" z tego skorzysta?
A oto co może zauważyć osoba wchodząca w świat lustrzanek:
- ma więcej megapiksów
- kręci filmy Full HD
- o ok 100g lżejszy
- ma tryb prowadzenia za rękę
W P podoba mi się bardzo ta ścieżka rozwoju: K-r -> K-5 ->... i zmieniamy system na 645D?
lotofag napisał/a: | Ja bym EL wrzucił praktycznie do jednego worka. Jeden korpus będzie miał lepsze to, drugi tamto, summa summarum wyjdzie to samo - zależy kto na co zwróci uwagę to to wybierze. | Dokładnie tak.
hijax_pl napisał/a: |
No i ta ścieżka rozwoju w P.... K-r -> K-5 ->... i zmieniamy system na 645D? |
W P już od dłuższego czasu dostępne są jedynie po 2 aktualnie produkowane korpusy na raz. Są też dostępne starsze puszki, więc od biedy można to uszeregować tak: K-x -> K-r -> K-7 -> K-5, póki starczy tych "kaiksów" i "kasiódemek"
lotofag, no to takie na siłę wciskanie...
No trochę na siłę, ale póki korpusy są dostępne...
Poza tym odległość między takimi K-r i K-x jest tak mała, że w sumie powinno się oba modele umieścić w tym samym miejscu
Z drugiej strony jak ktoś sie nie ma zmiaru rozwijać to... Nie ma różnicy co kupi. Czy to będzie k-r czy też d3100 czy 1100d
Pazuzu - Wto 21 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: |
Pazuzu, masz już tego D3100? |
Miałem okazję pobawić się k10d, i bardzo mi się spodobał. Następnie właśnie d3100 i juz na dzien dobry pentax wygrał pod względem guzikologii. Poczytalem, pomacalem tego k-r, udalo mi sie go dorwac na jeden dzien. I zdecydowanie ide w kierunku pentaxa. Pentax bedzie tylko sesje zalicze, bo teraz by mi troche czasu zajal:)
Racja nie ma pelnej klatki, ale kto tak naprawde jej potrzebuje. Ja nie, i jestem pewien ze wiekszosci osob tez nie. Tak samo nie wiem jak was ale po prostu wiem ze nie będzie mnie stac na takie zabawki, dużo osob kupuje EL, do tego za jakis czas 2 obiektyw tele i na tym koniec. Co innego jakbym pracował w tej branzy a ja po prostu jestem totalnym amatorem.
Jedyne do czego moge sie doczepic w pentaxie to:
- Glosny silnik
- Relatywnie drogie szkla (ale juz na jakosc nikt nie narzeka)
- serwis idzie w kierunku jakosci tego z nikona
- dostepnosc w sklepach, rynek wtorny a raczej jego wielkosc (chodzi o samego pentaxa, bo m42 jest ok)
- To co wspomnialem wczesniej, czyli wszyscy wokol maja C i N, i ciezko w razie awarii obiektywu od kogos cos pozyczyc.
Ale prawda taka ze jak ktos planuje robic fotki trybem zielonym, a o rawach nie slyszal to chyba raczej nikon lepszy. Aha, co jak cos ale d3100 lepiej sie trzyma, jakos te materialy ma takie bardziej do dloni przylegajace. To akurat znaczaca zaleta jest.
Pazuzu napisał/a: | Miałem okazję pobawić się k10d, i bardzo mi się spodobał. Następnie właśnie d3100 i juz na dzien dobry pentax wygrał pod względem guzikologii. | Nie dziwię się - to przecież dwie różne półki Pazuzu napisał/a: | Racja nie ma pelnej klatki, ale kto tak naprawde jej potrzebuje. | Pytanie retoryczne. Dla jednych APS-C może być początkiem i końcem (mówię o profesjonalistach) inni natomiast będą traktowałi FF jako etap przejściowy do MF - i będą to robili z pełną świaodmością. Pazuzu napisał/a: | Co innego jakbym pracował w tej branzy a ja po prostu jestem totalnym amatorem. | Tak samo jak profesjonalista kupi APS-C tak samo amator może kupić FF... Przy okazji, mam kilku znajomych (amatorów), którzy fotografują na kliszy 120 cały czas Pazuzu napisał/a: | Aha, co jak cos ale d3100 lepiej sie trzyma, jakos te materialy ma takie bardziej do dloni przylegajace. To akurat znaczaca zaleta jest. | I właśnie to jest to - zamiast czytać specyfikacje i porównywać parametry, z których się i tak być może nigdy nie skorzysta - w tym przedziale cenowym, i przy założeniu amatorskiego użycia (jak piszesz skończy się na ew 2 obiektywie) wystarczy oceniać przez pryzmat subiektywnej oceny kształtu korpusu i obsługi... Aha - czasami niebagatelnym argumentem jest nie to, że jest 1/6000s czy 6fps ale to, że jest czerwony
|
|