|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Ściąganie filmu w Zenicie ET.
Pifes - Pon 20 Cze, 2011 Temat postu: Ściąganie filmu w Zenicie ET. Witam.
Od jakiegoś miesiąca posiadam Zenita ET. Problem polega na tym, że teoretycznie przy ściąganiu filmu wszystko robię dobrze, jednak film się zrywa. odblokowuje spust, ale i tak działa jakby był zablokowany. Tym sposobem zniszczyłem już dwie klisze.
Czy to moja wina, czy aparatu? Jeśli aparatu, czy da to się naprawić (i gdzie, mieszkam niedaleko Zielonej Góry)?
TS - Wto 21 Cze, 2011 Temat postu: Re: Ściąganie filmu w Zenicie ET.
Pifes napisał/a: | Czy to moja wina, czy aparatu? Jeśli aparatu, czy da to się naprawić (i gdzie, mieszkam niedaleko Zielonej Góry)? |
A w którym miejscu pękła błona (przy kasetce czy drugiej rolce)? Jak otworzyłeś po zerwaniu to coś blokowało rolkę?
Ja kiedyś niemal zniszczyłem film kręcąc w niewłaściwą stronę (udało się zwinąć, ale ciężko szło)
Kocur - Wto 21 Cze, 2011
Spróbuj bez założonego filmu. Odblokuj i sprawdź, czy kręcą się wszystkie rolki i czy kręcą się w stronę, w którą powinny się kręcić. Miałem podobny problem w TTL-u, okazało się że po prostu coś się od długiego leżenia zastało i trzeba było mu nieco pomóc się ruszyć.
Pifes - Czw 23 Cze, 2011
Tak więc wygląda to tak jakby zębatki przy zwolnieniu blokady nie odblokowywały się. Gdy zwijam film zębatki go blokują i urywają.
|
|