forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Dźwignia zoomu w FZ 38

taurusvg2 - Pon 20 Cze, 2011
Temat postu: Dźwignia zoomu w FZ 38
Witam.
Blokuje mi się dźwignia zoomu w FZ 38. Nie mogę jej ruszyć a jak puści to czasem nie wraca do położenia początkowego. Po intensywnym ruszaniu w obie strony potrafi ustąpić na pewien czas.
Czy zakropienie delikatną oliwką coś pomoże lub zaszkodzi aparatowi ?

kozidron - Pon 20 Cze, 2011

taurusvg2, a gdzie chcesz tą oliwką "zakropić", na dźwignie ?
Ona pewnie nie bangla od tłuszczu(brudu, syfu), ja bym jej nie tłuścił dodatkowo.
Prędzej rozbiórka i czyszczenie(chyba, że coś padło w samej "dźwigni"), oddaj do jakiegoś niezrzeszonego zakładu naprawczego, "dobry Pan" wyczyści i pewnie zamknie sie to w 50 ziko.

taurusvg2 - Pon 20 Cze, 2011

Tłuszczu i syfu to raczej nie ma bo aparat kupiony pod koniec zeszłego roku i na gwarancji jeszcze. Myślałem że wpuszczę kroplę pomiędzy spust migawki a dźwignię która się wokół obraca.Nie chcę oddawać do serwisu bo przerwa w robieniu zdjęć i nie wiem czy ta oliwa gdzieś nie wcieknie dodatkowo bo pewnie utrata gwarancji a sam bym go rozkręcił.
kozidron - Wto 21 Cze, 2011

taurusvg2 napisał/a:
Tłuszczu i syfu to raczej nie ma bo aparat kupiony pod koniec zeszłego roku

No i co z tego, firanki (jak ktoś ma - ja nie :razz: ) też sobie wiszą w czystym mieszkaniu, odkurzanym, sprzątanym i w ogóle. Przeciętna dobrej jakości flaga wytrzymuje 2 miesiące, kiedyś takiego gluta wyciągnąłem ze swojego 40D, że zastanawiałem się czy mi siostrzeniec do środka nie na smarkał :wink:

Jeżeli jest na gwarancji to nie ma co sie zastanawiać, oddawaj do serwisu.

edmun - Wto 21 Cze, 2011

sam miałem ponownie w FZ18, głównym powodem była wilgoć która dostała się pod dźwigienkę. polecam serwis, czy to na gwarancji, czy poza gwarancją