|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Dźwignia zoomu w FZ 38
taurusvg2 - Pon 20 Cze, 2011 Temat postu: Dźwignia zoomu w FZ 38 Witam.
Blokuje mi się dźwignia zoomu w FZ 38. Nie mogę jej ruszyć a jak puści to czasem nie wraca do położenia początkowego. Po intensywnym ruszaniu w obie strony potrafi ustąpić na pewien czas.
Czy zakropienie delikatną oliwką coś pomoże lub zaszkodzi aparatowi ?
kozidron - Pon 20 Cze, 2011
taurusvg2, a gdzie chcesz tą oliwką "zakropić", na dźwignie ?
Ona pewnie nie bangla od tłuszczu(brudu, syfu), ja bym jej nie tłuścił dodatkowo.
Prędzej rozbiórka i czyszczenie(chyba, że coś padło w samej "dźwigni"), oddaj do jakiegoś niezrzeszonego zakładu naprawczego, "dobry Pan" wyczyści i pewnie zamknie sie to w 50 ziko.
taurusvg2 - Pon 20 Cze, 2011
Tłuszczu i syfu to raczej nie ma bo aparat kupiony pod koniec zeszłego roku i na gwarancji jeszcze. Myślałem że wpuszczę kroplę pomiędzy spust migawki a dźwignię która się wokół obraca.Nie chcę oddawać do serwisu bo przerwa w robieniu zdjęć i nie wiem czy ta oliwa gdzieś nie wcieknie dodatkowo bo pewnie utrata gwarancji a sam bym go rozkręcił.
kozidron - Wto 21 Cze, 2011
taurusvg2 napisał/a: | Tłuszczu i syfu to raczej nie ma bo aparat kupiony pod koniec zeszłego roku |
No i co z tego, firanki (jak ktoś ma - ja nie ) też sobie wiszą w czystym mieszkaniu, odkurzanym, sprzątanym i w ogóle. Przeciętna dobrej jakości flaga wytrzymuje 2 miesiące, kiedyś takiego gluta wyciągnąłem ze swojego 40D, że zastanawiałem się czy mi siostrzeniec do środka nie na smarkał
Jeżeli jest na gwarancji to nie ma co sie zastanawiać, oddawaj do serwisu.
edmun - Wto 21 Cze, 2011
sam miałem ponownie w FZ18, głównym powodem była wilgoć która dostała się pod dźwigienkę. polecam serwis, czy to na gwarancji, czy poza gwarancją
|
|