forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - wyostrzanie zdjęć i rozmiar jpg

lukemeng - Wto 21 Cze, 2011
Temat postu: wyostrzanie zdjęć i rozmiar jpg
Witam. Mam przygotowane zdjęcia do laba a przede mną ostatni etap, czyli wyostrzanie. No i z tym mam problem. Ile ludzi tyle opinii. Jedni piszą, że wystarczy ostrzenie krawędzi, inni, że mocniejsze. Jeszcze inni, że przed konwersją, inni, że już na etapie ACR, manewrując luminacją i ostrością. Mi zależy na tym, żeby podostrzyć zdjęcia na poziomie wystarczającym, a nie zagłębiać się w tajniki trybów, kanałów, progów i Bóg wie jeszcze czego.

Druga sprawa to rozmiar jpg. Gdy wołam rawa i zapisuje z ACR jpg to plik waży np. 0,5 MB. Gdy otworzę obraz w PS i bez żadnej obróbki plik waży już dużo więcej czyli np. 2 mega. Pewnie HIJAX pojedzie mi o algorytmach konwersji, przestrzeni kolorów (za co z góry dziękuję ;) ), ale w takim razie jak zapisywać jpgi tzn. z ktorego poziomu ACR czy PS?

hijax_pl - Wto 21 Cze, 2011

:grin:
No to czytanka ;)
(w razie czego google przetłumaczy z angielskiego na "polskawy")

lukemeng napisał/a:
Druga sprawa to rozmiar jpg.
Algorytm jest ten sam ;) Ale co program to inny współczynnik kompresji... Ja bym się tym nie przejmował zbytnio.

hijax_pl napisał/a:
Ja bym się tym nie przejmował zbytnio.

czyli jak oddam do laba np. ten sam 15x21 ale o różnych rozmiarach to nie odczuje tego?

hijax_pl, a czy Ty możesz mi tak w skrócie napisać, jak z tym wyostrzaniem? "czytankę" przeczytam, ale not yet. :)

lukemeng napisał/a:
a czy Ty możesz mi tak w skrócie napisać, jak z tym wyostrzaniem?
Do laba powinno się ostrzyć mocniej. Na drukarkę pozwalam ostrzyć LR (drukuję z wbudowanego modułu - ma tam ostrzenie uwzględniające rodzaj papieru). Jak nie potrzeba nic więcej robić - to z LR można wydrukować do pliku JPG - i mamy w ten sposób doskonale przygotowanego JPGa do laba.

Jak chcę/potrzebuję się pobawić bardziej kreatywnie - używam bardziej zaawansowanych metod ;)

hijax_pl napisał/a:
Do laba powinno się ostrzyć mocniej.

mocniej czyli samo ostrzenie krawędzi nie wystarczy? Mówię o jpg, bo już wywołane z RAW. Wiem, że każde zdjęcie wymaga osobnego podejścia, ale ja nie chcę ostrzyć ruszonych zdjęć, ani poprawiać nieudane kadry. Chcę tylko generalnie je trochę podostrzyć.

hijax_pl napisał/a:
Jak chcę/potrzebuję się pobawić bardziej kreatywnie - używam bardziej zaawansowanych metod ;)

zaczynasz swoje.Ale uwierz mi, że nie chcę póki co wiedzieć co i jak robisz, bo nie mam czasu na przeglądanie słownika wyrazów obcych ;)

lukemeng napisał/a:
mocniej czyli samo ostrzenie krawędzi nie wystarczy?
Generlanie to co jest ostre na ekranie będzie nieostre na papierze ;)
lukemeng napisał/a:
Mówię o jpg, bo już wywołane z RAW.
To już lepiej ostrz TIFFy zrobione z RAWa - ostrząc JPGi potencjalnie ostrzysz artefakty kompresji.
lukemeng napisał/a:
zaczynasz swoje
To co napisałem przed tym - w zupełności wystarcza by robić dobre wydruki. ;)
kozidron - Wto 21 Cze, 2011

jak oddajesz materiał z matrycy 10Mpixów do A4 wyostrzanie nie ma takiego znaczenia jak poprawianie kontrastu

kozidron napisał/a:
jak oddajesz materiał z matrycy 10Mpixów do A4 wyostrzanie nie ma takiego znaczenia jak poprawianie kontrastu

kontrast podciągałem już na etapie raw.

kozidron - Wto 21 Cze, 2011

lukemeng napisał/a:
kontrast podciągałem już na etapie raw.

generalnie wszystkie operacje lepiej robić na etapie rawa, no chyba że resampling :wink: