|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor 50mm f/1.8 AF-S czy Nikkor 50mm f/1.4 AF??
asia_ursus - Wto 21 Cze, 2011 Temat postu: Nikkor 50mm f/1.8 AF-S czy Nikkor 50mm f/1.4 AF?? Witam,
Przejrzałam tematy i wieszość ich zawartości dotyczącej Nikkorów 50mm, nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie. Jesli coś przeoczyłam w forum proszę mnie odesłać do takie wątku.
Mam ograniczony fundusz i jestem zdecydowana na zakup 50mm do nikona d90.
Jestem początkująca więc średnio uda mi sie dobrze sprawdzić obiektyw w sklepie - kupię na czuja.
Widziałam opisy, testy i sample. Bardzo podobają mi się efekty obiektywu Af ze światłem 1.4, czy warto jednak dopłacić około 400 zł do AF-S tracąc na swietle? zgrzytanie nie przeszkadzałoby mi raczej w 1.4. obiektyw AF-s nie ma podziałki a ja od czasu do czasu chce popróbować recznego ostrzenia i przydałaby mi się chyba.... a może przesadzam bo sie nie znam??
Znacie na pewno szkła, wiec looknijcie na pytanie w temacie i odpowiedzcie. Proszę również o uzasadnienie.
pozdrawiam.
moronica - Wto 21 Cze, 2011
asia_ursus, gdzie ty znalazlas 50tke ze swiatlem 1.4 tansza od 50mm f/1.8 af-s? wersja AF jest tansza od AF-S ale porownujac obie 50tki o f/1.4. f/1.8 jest znacznie tansza bez wzgledu w ktorej wersji
Nikon AF 50 f/1.8D od 456 PLN
Nikon AF-S 50 f/1.8G od 749 PLN
Nikon AF 50 f/1.4D od 1145 PLN
Nikon AF-S 50 f/1.4 G od 1349 PLN
asia_ursus - Wto 21 Cze, 2011
przepraszam pomyliłam się. Af 1.4 jest droższe o te 400 zl od afs 1.8. niemniej moje pytanie zostaje... doższe 1.4 czy tańsze z afs?
na twoim miejscu bym brala f/1.4, dobrze miec troche swiatla wiecej. masz d90 wiec AF i tak zadziala mimo ze to nie AF-S. odnosnie recznego ostrzenia to nie wiem jak dobrze pracuje w nim pierscien ostrosci ale moge powiedziec, ze potwierdzenie ostrosci w d90 calkiem niezle sie sprawdza
AF z d90 wygląda super.
Moje intencje do wykorzystania MF są inne. Nie chodzi mi o doostrzanie, lecz o samą naukę. Powolutku chcę się przygotować do staroci z komisu. Naprawdę fajowych szkiełek TYLKO z MF.
Bez podziałki w nowych obiektywach bedzie trudniej dojść do wniosków. Tak mi sie przynajmniej wydaje
asia_ursus, to dozbieraj i rzuc sie na gleboka wode - kup uzywanego N 50mm f/1.2 AI-S wersje najnowsza aktualnie produkowana latwo poznac po 9-listkowej przyslonie. sam metal i szklo, nawet (opcjonalna) oslona przeciwsloneczna jest z metalu. ponoc najostrzejsza nikonowska 50tka na f/2 tylko bedziesz musiala sie dodatkowo zaopatrzyc w swiatlomierz lub polegac na tabelkach ekspozycji
Cytat: | dozbieraj i rzuc sie na gleboka wode - kup uzywanego N 50mm f/1.2 AI-S |
Oj nie kuś, gdyż bardzo lubię wszelkiego rodzaju wyzwania
A może wiesz jak się sprawuje N50mm f/1.4 do macro przy użyciu pierścieni pośrednich ? lub może da się zmocować odwrotnie? Za mało jeszcze o tym poczytałam i nie jestem w tym temacie obyta. Tak mi teraz pytanie przyszło do głowy
a wlasnie ze bede kusic sama ja mam wiec wiem co mowie
przyklady:
http://img685.imageshack....10617185320.jpg na f/1.2
http://img204.imageshack....10612173818.jpg na f/1.2
http://img94.imageshack.u...10531151427.jpg na f/2
do makro nie wiem, od tego mam dedykowane szklo
Kurcze, do fotografii przedmiotowej baaardzo dobre szkło, aż ślinka leci
No to teraz wkradł się zamęt - pierwszy etap na drodze do popełnienia czegoś szalonego
Dzięki za przykłady, dały do myslenia.
komor - Wto 21 Cze, 2011
asia_ursus napisał/a: | Bez podziałki w nowych obiektywach bedzie trudniej dojść do wniosków. |
Moim zdaniem sama podziałka nie będzie Ci tak przydatna jak sam fakt posiadania porządnego pierścienia, bo przy małej głębi nie powinnaś kierować się podziałką tylko tym, co widzisz w wizjerze. A że wizjer masz w D90 przyzwoity, to jest nadzieja na sukces. Bardziej bym się zainteresował wymianą matówki na taką do ręcznego ostrzenia (o ile nie używasz zbyt często szkieł ciemniejszych niż f/2,8).
goornik - Wto 21 Cze, 2011
Tak na szybko:
- bierz na początek 50/1,4D. Mimo, że to obiektyw Made in China, pierścień ostrości chodzi ładnie, praaaawie jak w manualach.
- 50/1,2 (którą uwielbiam) na razie sobie odpuść. Jeśli zasmakujesz w tym klimacie, i tak ją kupisz i nawet brak pomiaru światła nie będzie Ci przeszkadzał - od czego jest LCD i histogram....
goornik napisał/a: | Jeśli zasmakujesz w tym klimacie, i tak ją kupisz i nawet brak pomiaru światła nie będzie Ci przeszkadzał - od czego jest LCD i histogram.... |
Zabaweczka dla wtajemniczonych i to lubię! Ale masz rację - chyba na początek 1.4
dragossani - Sro 22 Cze, 2011
Ja mogę dodać, że 50/1.4D bardzo ładnie się spisuje przy makro z pierścieniami. Nie potrzeba przeniesienia automatyki bo mamy pierścień przysłony na obiektywie. Co do ostrości to przy f/2.0 jest bardzo dobra, dalej w kierunku f/1.4 widać wyraźne pogorszenie ale da się używać.
asia_ursus - Sro 22 Cze, 2011
dragossani napisał/a: | 50/1.4D bardzo ładnie się spisuje przy makro z pierścieniami. |
Używałeś pierścienia odwrotnego mocowania i podpinałeś tylko ten jeden obiektyw do body odwrotnie? czy przyczepiałeś 2 obiektywy i jeden z nich odwrotnie? Jeśli tak to jakie dokładnie to były obiektywy?
Czy raczej to były pierścienie pośrednie? Jesli tak to ile ich było naraz i jakie?
maput - Sro 22 Cze, 2011
Raczej dragossani pisze o pierścieniach pośrednich,bo jeszcze pierścieni odwrotnego mocowania z przeniesieniem automatyki nie widziałem.
asia_ursus - Sro 22 Cze, 2011
A ja nie miałam do czynienia jeszcze ani z jednymi ani z drugimi. Świecące styki od przodu nie dadzą rady połączyć się z body i tyle to ja wiem.... ALE kto pyta nie błądzi. Wolę zadać głupie pytania niż potem popełnić jeszcze większą głupotę
|
|