|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Pomocy 8x56 czy 9x63?
Daro1234 - Wto 21 Cze, 2011 Temat postu: Pomocy 8x56 czy 9x63? Witam
Chciałbym kupić mojemu ojcu lornetkę Delta titanium 8x56 albo 9x63 i oczywiście nie mogę się zdecydować... Ojciec (myśliwy) w obecnej chwili używa lornetkę nieznanej firmy ale o parametrach 8x56. Chciałbym kupić mu coś lepszego, tzn. żeby widział więcej o zmroku i przy świetle księżyca. Chciałbym wiedzieć czy pole widzenia jest takie same przy obydwu wymiarach lornetek i czy przesiadka dla myśliwego z 8x56 na 9x63 była by na korzyść, czy też nie? Interesuje mnie również kwestia stabilności obrazu, czyli czy nie trzeba używać do 9x63 statywu bo z ręki ciężko coś zobaczyć.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Arek - Wto 21 Cze, 2011
Daro1234, w jakim wieku jest ojciec? Bo wydaje mi się, że w takim, iż znacznie lepszym wyborem byłoby 10x56.
Daro1234 - Wto 21 Cze, 2011
55 lat
[ Dodano: Wto 21 Cze, 2011 19:57 ]
Podkreślić należy że jest zapalonym myśliwym i ze wzrokiem nie ma problemu
goornik - Wto 21 Cze, 2011
Jeśli Ojciec wzok ma dobry, źrenica oka otwiera się do 6-7 mm i tatuś nie ma problemów z trzęsącymi się rączkami, to można iść w 9x63.
Vixen Ultima to mój faworyt w tej klasie.
Albo druga opcja, znacznie droższa - kupić coś 8x/9x i z mniejszym obiektywem, ale za to z bardzo wysoką transmisją. jakieś dobre Porro (Nikon / Fujinon / Swarovski)
oooo to czyli 8x56 nie trzęsie tak obrazu jak 9x63?
goornik - Wto 21 Cze, 2011
Drgania obrazu zależą od powiększenia i ergonomii. Jeśli lornetka dobrze leży w dłoniach, to nawet jeśli jest cięższa, da lepszy komfort obserwacji.
Generalnie 8x56 będzie łatwiejsza w stabilnym utrzymaniu niż 9x63
A jaką lornetką obecnie tata stosuje? - porro czy dachową?
Co do pytania z pierwszego postu. Pole widzenia zależy od powiększenia i typu okularu (tzw. pozorne pole widzenia, czyli pole widzenia okularu) Im lepszy okular, tym wieksze pole. Wszystko zależy od producenta, co wpakował. Dobra lornetka 10x będzie miała szersze i ostrzjesze pole od kiepskiej lornetki 8x
lornetka którą używa hmmmm z zalet to mogę wymienić że jest pokryta zieloną gumą i to wszystko!!!!! nie ma na niej nawet napisu jakiej jest firmy, była kupiona sto lat temu z jakiegoś katalogu wysyłkowego dołączanego do czasopisma myśliwskiego
Arek - Wto 21 Cze, 2011
A ja bym przy 55 latach nie proponował 9x63, ani 8x56. W tym wieku źrenica oka ma pewnie 5-6 mm, więc ideałem będzie coś klasy 10x56. W rozsądnej cenie można polecić np. DO Titanium 10x56 lub
Nikon Monarch 10x56.
no ot czym jest lepsza 10x56 od 8x56, tylko przybliżenie czy też sprawnośc zmierzchowa?
Arek - Wto 21 Cze, 2011
Ma źrenicę wyjściową lepiej dopasowaną do oka Twojego taty. Przeczytaj:
http://optyczne.pl//16.1-...nocn%C4%85.html
http://optyczne.pl//186.1...3_polujemy.html
wyczytałem jeszcze że odstęp źrenicy w 8x56 wynosi 17 mm a przy 9x63 0 mm co to oznacza w praktyce?
Arek - Wto 21 Cze, 2011
0 mm to na pewno nie. Jest tyle podane, bo producent nie podał wyraźnie wartości tego parametru.
http://optyczne.pl//40-s%...5%BArenicy.html
przeczytałem obydwa artykuły i nie mam dalej zielonego pojęcia co dla mojego ojca będzie najlepsze w nocy i lepsze od 8x56 które ma
Arek - Wto 21 Cze, 2011
Ja już swoje napisałem Teraz zacząłbym się powtarzać.
Dawid1984 - Wto 21 Cze, 2011
Daro1234 napisał/a: | przeczytałem obydwa artykuły i nie mam dalej zielonego pojęcia co dla mojego ojca będzie najlepsze w nocy i lepsze od 8x56 które ma |
Cos z powiększeniem x10 ,obiektyw 56 .
Santre - Wto 21 Cze, 2011
Nikon Monarch 10x56
Guliwer - Wto 21 Cze, 2011
Moim zdaniem najlepsza do polowań w tej cenie będzie WO 10x50.
http://fotozakupy.pl/lorn...-10x50-ed,6791s
Dziękuję za wszystkie porady
[ Dodano: Sro 22 Cze, 2011 10:13 ]
Witam ponownie ustaliłem że lornetka którą posiada mój ojciec jest firmy berkut, czy jakoś tak. ogólnie kosztuje 300 zł... I moje kolejne pytanie - po parametrach przedstawionych na papierze są one identyczne jak w delcie optical titanium 8x56. Skąd bierze się więc przewaga tej drugiej? sprawność zmierzchowa wynosi w obydwu ok 21 to znaczy że tyle samo zobaczymy w nocy w obydwu lornetkach?
jaqb - Sro 22 Cze, 2011
IMHO: - lornetka jest dla myśliwego, może się mylę ale Ci na noc nic poza 7x50 lub 8x56 nie uznają. Fizyka / fizjologia pozostanie bezsilna wobec mitu.. i nawet to rozumiem
- nie poluję, ale w nocy oczekuję dużej głębi ostrości (koszmarnie się ostrzy po ciemku) tak więc 7x lub 8x
- coś berkutopodobnego jak tą Twojego Ojca miałem onegdaj w ręku i .. wybrałem rosyjską BPC2 7x50 - jakością obrazu (bezpośrednie porównanie), i wykonaniem pokonała berkuta łatwo. Tak więc zmiana jest uzasadniona.
- 9x63 wydaje się już ciut za duża do lasu, poza tym ma mniejsze pole
Moje typy za rozsądne pieniądze: DOT 8x56 lub 7x50 Przy większej kasie klasa wyżej czyli WO 7x50 lub jeśli myśliwy otwarty na perswazje WO 10x50 (kapitalny kontrast po nocy - transmisja. Coś w sobie ma
Daro1234 - Sro 22 Cze, 2011
Arek,
Witam ponownie ustaliłem że lornetka którą posiada mój ojciec jest firmy berkut, czy jakoś tak. ogólnie kosztuje 300 zł... I moje kolejne pytanie - po parametrach przedstawionych na papierze są one identyczne jak w delcie optical titanium 8x56. Skąd bierze się więc przewaga tej drugiej? sprawność zmierzchowa wynosi w obydwu ok 21 to znaczy że tyle samo zobaczymy w nocy w obydwu lornetkach?
Dale - Sro 22 Cze, 2011
Witam
To że obie lornetki mają taką samą średnicę źrenicy wyjściowej nie oznacza że będą miały taką samą jasność, zapoznaj się z takim parametrem jak sprawność optyczna (transmisja) http://www.optyczne.pl/2...._lornetki_.html
Dla przykładu:
Bresser Saturn 20x60 sprawność optyczna tylko 49% http://www.optyczne.pl/7-...turn_20x60.html
Pentax PCF 20x60 sprawność optyczna 82.9% http://www.optyczne.pl/21...20x60_V_WP.html
Arek - Sro 22 Cze, 2011
Daro1234, tak jak napisali koledzy. Parametry to nie wszystko. Liczy się jakość zastosowanej optyki, powłok, jakość wykonania.
Poza tym nie znam modelu Berkut 8x56. Tak naprawdę może to być jakaś podróba o zupełnie innych parametrach.
Mówiąc inaczej, czy kupisz dla ojca DOT 10x56, czy Monarcha 10x56 czy WO 10x50 - będzie to skok jakościowy w optyce w porównaniu z tym co miał Twój tata poprzednio. Jeśli chodzi o WO, to trzeba pamiętać o tym, że to chyba najlepsza optycznie lornetka z wymienionego grona, ale ma dwie cechy, które niektórych do niej zniechęcają: waży 1.6 kg i ma indywidualny system ustawiania ostrości.
Lornetek 8x56, 9x63 i 7x50 Twojemu ojcu, z racji wieku, nie polecam. Prawdą jest jednak to co napisał jaqb, że 8x56 są kultowymi myśliwskimi parametrami i z tym mitem ciężko wygrać. No bo jak to... Wszyscy koledzy w kole łowieckim mają 8x56, a ja mam mieć inną?
Dale - Sro 22 Cze, 2011
Arek napisał/a: | ...nie znam modelu Berkut 8x56. Tak naprawdę może to być jakaś podróba o zupełnie innych parametrach... |
Arek myślisz że to jest podróbka ? jeśli tak to bardzo droga podróba, żal ludzi którzy to coś kupli http://www.rumpol.pl/p/pl...erkut+8x56.html
Arek - Sro 22 Cze, 2011
Oooo... Berkut zawsze kojarzył mi się z metalową optyką rosyjską - i tak interpretowałem to co pisał Daro.
Ten Berut 8x56 to chińszczyzna, który kiedyś sprzedawała Delta jako Hunter:
http://www.optyczne.pl/79...unter_8x56.html
Wycofali się z jego sprzedaży, gdy wprowadzili do oferty lepsze lornetki.
Czy obecnie sprzedawany model 8x56 (pod różnymi nazwami) trzyma parametry i poziom tego co DO oferowało jako Hunter - nie wiem.
Daro1234 - Sro 22 Cze, 2011
dobra postanowiłem po lekturze tematu wybrać DO 10x56. Bardzo bardzo dziękuję za porady. Naprawdę wielki szacun dla was panowie za ogromna wiedzę w tym temacie!!!!!!!!!!
Dobinsons - Nie 26 Cze, 2011
Witam!
Podczepie sie do tematu. Chce kupic lornetke i tez mam podobny dylemat. Zastanawialem sie nad DO 9x63. Sprzedawcy polecali mi bardziej 8x56 gdyz jest to popularna lornetka nocna i jest lzejsza. ostatnio usłyszałęm dobre opinie od uzytkowników Nikona monarch 8,5x56 o tej lornetce. Wiec moje pytanie czy nikon lepiej wypada od konkurencji Delty?
Daro1234 - Pią 10 Maj, 2013
Witam po ponad roku od mojego wpisu, muszę powiedzieć że porada uzyskana na tym forum opłaciła się. Kupiłem rzeczywiście Delte Titanium 10x56 i mój ojciec jest mega zadowolony. O tym że to idealna lornetka dla myśliwego w podeszłym wieku świadczy fakt, że lornetkę kupiło jeszcze dwóch kolegów myśliwych którym te parametry również leżały!!! Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich którzy dotrwają do lektury całego wpisu
jago - Sob 11 Maj, 2013
Dobinsons napisał/a: |
Podczepie sie do tematu. Chce kupic lornetke i tez mam podobny dylemat...... |
Podczepię się i ja. Mój dylemat to: Delta Optical Titanium 10×56 ROH czy też Nikon MONARCH 12x56 DCF. Myśliwym nie jestem ale lubię oglądać przyrodę i robić zbliżenia ciekawych obiektów. Co sądzicie o tych dwóch modelach ?
Daro1234 - Sob 11 Maj, 2013
Moim zdaniem 12 jest dobra gdy chcemy sie przymierzyć do oglądanego obiektu. 10 jest dobra wtedy gdy jesteśmy w ruchu.
kivirovi - Sob 11 Maj, 2013
Daro, celnie to ująłeś
jago - Sro 22 Maj, 2013
Daro1234 napisał/a: | Moim zdaniem 12 jest dobra gdy chcemy sie przymierzyć do oglądanego obiektu. 10 jest dobra wtedy gdy jesteśmy w ruchu. |
W moim przypadku będę oglądać w bezruchu i muszę szczerze przyznać, ze jestem zwolennikiem zbliżeń i detali. W tym układzie co myślicie o zaproponowanej przeze mnie 12-tce Może polecicie coś innego z tego zakresu w cenie do 1,5 tys.
kivirovi - Sro 22 Maj, 2013
Najważniejsze jest oświetlenie. 12x50 nada się do obserwacji w jasny dzień, na otwartej przestrzeni i najlepiej z możliwośćią podparcia łaokci, jeśli to długotrwałe obserwacje. Poza tą sytuacją już mniej.
Ja jednak wziąłbym 10x. Delta Optical ROH 10x56 ma niestety sporo nieostrości na brzegu pola. To dobra lornetka ale widziałem już lepsze. Vixen New Foresta podoba mi się bardzo ale akurat modelu 10x56 nie widziałem. Tym niemniej bym chyba tą zaryzykował. O Monarchu niech się inni wypowiedzą, ja nie jestem fanem tej starej linii ale 56mm są podobno lepsze niż 42mm a ja tylko te mniejsze widziałem. ROH jest jeszcze w miarę zgrabny i mały jak na 56mm. Lornetki 56mm są dość duże, ich długotrwałe noszenie na szyi może być kłopotliwe.
jago - Wto 28 Maj, 2013
A co myślicie o Vortex Vulture HD 10x56
|
|