|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - A jednak 30D!
wrobels - Sob 29 Wrz, 2007 Temat postu: A jednak 30D! Witajcie,od miesięcy czytuje forum i chyba dzięki niemu kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8.
Uznałem, że poniżej 3,2 za ten komplet nie spadnie.
Jestem oczarowany tym aparatem.Pracowałem na Nikonach 50,70,80 z dobrymi stałkami i "30" dystansuje je o kilometry.Przede wszytkim balans bieli i miękkki nie przeostrzony JPG, o szumach i morach nie wspominając.
Dołączam do zatwardziałych canonowców. (choć nie aparat fotografa czyni)
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i guru portalu, którzy wzbogacają go o testy.
konczako - Sob 29 Wrz, 2007 Temat postu: Re: A jednak 30D!
wrobels napisał/a: | Witajcie,od miesięcy czytuje forum i chyba dzięki niemu kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8.
Jestem oczarowany tym aparatem.Pracowałem na Nikonach 50,70,80 z dobrymi stałkami i "30" dystansuje je o kilometry.Przede wszytkim balans bieli i miękkki nie przeostrzony JPG, o szumach i morach nie wspominając.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i guru portalu, którzy wzbogacają go o testy. |
Witaj w klubie "niskoszumiących"....
Allan - Sob 29 Wrz, 2007
Ja tez przeszedlem z Nikona na Canona i nie zaluje. (nie twierdze ze cos jest zle z Nikonami)
Witaj
vdr - Czw 08 Lis, 2007
Allan napisał/a: | Ja tez przeszedlem z Nikona na Canona i nie zaluje. (nie twierdze ze cos jest zle z Nikonami)
Witaj |
a jak wygląda sytuacja ze szkłami?
chcę kupić aparat za ok. 3000zł + zoom 18-70 + stałkę 50.
dla nikona D80 jest świetny nikkor 18-70
a dla canona lepiej canona 17-85 czy sigmę 17-70?
i czy brać 30D czy dołożyć do 40D? a może 400D starczy na początek?
Remol71 - Czw 08 Lis, 2007 Temat postu: Re: A jednak 30D!
wrobels napisał/a: | ........ kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8.
............Pracowałem na Nikonach 50,70,80 z dobrymi stałkami i "30" dystansuje je o kilometry...... |
Gratuluję. Szczególnie dystansuje je z tym szkłem hmmmmm na całe kilometry.
Smola - Czw 08 Lis, 2007 Temat postu: Re: A jednak 30D!
wrobels napisał/a: | Witajcie,od miesięcy czytuje forum i chyba dzięki niemu kupiłem wreszcie Canon 30D+50 1.8.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i guru portalu, którzy wzbogacają go o testy. |
Witamy w klubie
P.S. Wrobels jak bedziesz mial chwile to przeslij mi pare fotek w pelnej jakości z tego zestawu 30d + 50/1.8. Adres: p.stodul@yahoo.com
Z gory dzieki
Piotrek
Arek - Czw 08 Lis, 2007 Temat postu: Re: A jednak 30D!
Remol71 napisał/a: |
Gratuluję. Szczególnie dystansuje je z tym szkłem hmmmmm na całe kilometry. |
Hehe... Remol już Ci kiedyś pisałem, że tym masz jakąś upadniętą albo felerną 50-tkę więc na jej podstawie nie wyciągaj wiążących wniosków
Remol71 - Czw 08 Lis, 2007 Temat postu: Re: A jednak 30D!
Arek napisał/a: | Remol71 napisał/a: |
Gratuluję. Szczególnie dystansuje je z tym szkłem hmmmmm na całe kilometry. |
Hehe... Remol już Ci kiedyś pisałem, że tym masz jakąś upadniętą albo felerną 50-tkę więc na jej podstawie nie wyciągaj wiążących wniosków |
Już jej dawno nie mam Co nie zmienia faktu, że jak na 50-kę to nie jest szkło które dystansuje konkurencję
flyleaf - Czw 08 Lis, 2007
to szkło jest przecież rewelacyjne w swoim przedziale cenowym... za 300zł nie znajdzie sie drugiego rownie dobrego szkla
Remol71 - Czw 08 Lis, 2007
flyleaf napisał/a: | to szkło jest przecież rewelacyjne w swoim przedziale cenowym... za 300zł nie znajdzie sie drugiego rownie dobrego szkla |
Kontynuując ten tok rozumowania stwierdzam, że rewelacyjny jest też w swoim przedziale słoik od musztardy. Kosztuje tylko 2pln
flyleaf - Czw 08 Lis, 2007
oh jakis dowcipny jestes...
porownujesz stolik od musztardy z obiektywem? xD miło...
a obiektyw jest naprawde dobry, moze wygladem nie zacheca, ale ładne foty robi, duzo lepszy ten niz jakis kit
jaad75 - Czw 08 Lis, 2007
flyleaf napisał/a: | ...duzo lepszy ten niz jakis kit |
Żywotność ma podobną...
Smola - Czw 08 Lis, 2007
jaad75 napisał/a: | flyleaf napisał/a: | ...duzo lepszy ten niz jakis kit |
Żywotność ma podobną... |
Tzn. co z tą żywotnością ? No jest plastikowy. Ale przecież obiektywami nie strąca się ulęgałek.
jaad75 - Czw 08 Lis, 2007
Im bardziej plastikowy i gorzej wykonany obiektyw, tym szybciej w miarę użytkowania wystąpią luzy, które znacząco pogorszą jakość obrazowania i komfort użytkowania...
Smola - Czw 08 Lis, 2007
Wiesz jest to stałka także problemów z luzami z pierscieniem zooma nie będzie. Mnie martwi tylko ten plastikowy bagnet - o te luzy sie boje.
Od długiego czasu chodzi mi po głowie ten obiektyw - tania, jasna słatka do portretu dla APS-C.
komor - Pią 09 Lis, 2007
Smola napisał/a: | Od długiego czasu chodzi mi po głowie ten obiektyw - tania, jasna słatka do portretu dla APS-C. |
Śmiało polecam, koszt jest przecież niewielki, a zabawa z głębią ostrości przednia. Szkoda tylko, że nie ostrzy nieco bliżej, bo możnaby go wykorzystać bardziej kreatywnie.
jaad75 - Pią 09 Lis, 2007
komor napisał/a: | ...Szkoda tylko, że nie ostrzy nieco bliżej, bo możnaby go wykorzystać bardziej kreatywnie. |
Pierścienie dystansowe?
komor - Pią 09 Lis, 2007
jaad75 napisał/a: | Pierścienie dystansowe? |
Ale wtedy stracę przesłonę 1.8, prawda? Jeśli niewiele, to może gra warta świeczki? Pierścienie nie są chyba drogie?
komor napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Pierścienie dystansowe? |
Ale wtedy stracę przesłonę 1.8, prawda? Jeśli niewiele, to może gra warta świeczki? Pierścienie nie są chyba drogie? |
GO będzie tak mała, że i tak będziesz musiał mocno przymknąć przysłonę.
komor - Pią 09 Lis, 2007
jaad75 napisał/a: | GO będzie tak mała, że i tak będziesz musiał mocno przymknąć przysłonę. |
Mała GO jest spowodowana tylko zmianą ogniskowej, czy sama natura pierścienia jest taka, że dodatkowo zmniejsza GO?
komor napisał/a: | Mała GO jest spowodowana tylko zmianą ogniskowej, czy sama natura pierścienia jest taka, że dodatkowo zmniejsza GO? |
Raczej zmianą odległości ostrzenia...
|
|