forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Pentax Q

maput - Czw 23 Cze, 2011
Temat postu: Pentax Q
A optyczni znów nie dostali na czas informacji od producenta...
Pentax Q
Choć może lepiej chwilę poczekać, niż wstawiać newsy z tyloma błędami co fotopolis.

MC - Czw 23 Cze, 2011

Prawdziwy kompakt z wymienną optyką.
hijax_pl - Czw 23 Cze, 2011

maput, optyczni jeszcze śpią :D

[ Dodano: Czw 23 Cze, 2011 10:10 ]
MC napisał/a:
Prawdziwy kompakt z wymienną optyką.
Dokładnie tak :)

Swoją drogą inne kompakty mają większe matryce. Ciekawe jak tu będzie z jakością obrazka. Zaletą na pewno będą dedykowane stałki/zumy, ale czy one podreperują dystans do takich matryc jak w S95 czy EX-1?

Rafiki - Czw 23 Cze, 2011

Optyczni szykują się do procesji...
Bedą sypać kwiatki :)

Pozdrowienia!

Czy ja dobrze widzę, że w systemie Q jest migawka centralna? :shock:
wielbicielxx - Czw 23 Cze, 2011

http://www.fotopolis.pl/i...-bezlusterkowce

Wymienna optyka ok. Full przycisków ok. Gorąca stopka ok. Filmy ok. LCD ok.
Mała matryca- bardzo źle. Brak wizjera lub uchylnego LCD- bardzo źle.

W zasadzie nie rozumiem jaki sens ma ten aparat przy konstrukcjach jak EX1 czy LX5 z jednej strony a NEX czy GF z drugiej strony.

Jeśli Olympus do swojego kompakty dał radę wcisnąć przy większej matrycy szkło zoom ze światłem 1,8-2,4 to nie wiem jakie szkła będzie musiał do swojego kompaktu zaoferować Pentax żeby ktoś się nim zainteresował.

P_M_ - Czw 23 Cze, 2011

NIEPOROZUMIENIE.
Arek - Czw 23 Cze, 2011

maput napisał/a:
A optyczni znów nie dostali na czas informacji od producenta...
Pentax Q
Choć może lepiej chwilę poczekać, niż wstawiać newsy z tyloma błędami co fotopolis.

Zgadza się, nic nie dostaliśmy. Chłopaki z fotopolis też pewnie nie, bo na szybkiego przepisywali z dpreview. Centrala Pentaxa wie gdzie jest Polska, jak trzeba dzwonić i błagać o zdjęcie z naszej strony wyciekniętego zdjęcia K-5, które wisiało sobie do pobrania w materiałach dla prasy przed oficjalną premierą, ale jak trzeba dać na czas materiały, to jakoś szybko zapominają, gdzie nasz piękny kraj leży.

A jeśli chodzi o sam sprzęt, to fajna zabawka, której wprowadzenia na rynek jednak nie rozumiem.
Wąskim gardłem w tego typu sprzęcie jest mała matryca, a nie optyka. Więc polepszanie osiągów przez wymienną optykę przy tak małym detektorze jest mało celowe. Nie uzyska się lepszych efektów niż w dobrych kompaktach, a cena jest na razie duża.

I właśnie dlatego ciekaw jestem jak sie to będzie miało do EX-1 ;-)
Jakością obrazka oczywiscie...

Arek - Czw 23 Cze, 2011

Ja też jestem ciekaw. Pewnie nawet to przetestujemy. O ile Pentax nam to udostępni.
MC - Czw 23 Cze, 2011

Nawet jeśli będzie troszkę lepiej z kitowym zómem, to cena będzie nieporównywalna.

EX-1 vs Q

Piksel w Q dwa razy mniejszy ale matryca BSI więc pewnie 2x większa sprawność. Więc może wyjść na to samo ;-)

Może...

goltar - Czw 23 Cze, 2011

No dla mnie Pentax się nie popisał :( , a te zabawkowe obiektywy, kiedy pewnie podobny efekt dadzą filtry cyfrowe to całkowite nieporozumienie. Gdyby tu była matryca choć wielkości 1/1.7"... Obstawiam podobne powodzenie tego systemu jak Ricoh GRX... Chyba że Pentax liczy, że za jakiś czas znacząco poprawi się jakość obrazowania z tak małych matryc.

goltar napisał/a:
Chyba że Pentax liczy, że za jakiś czas znacząco poprawi się jakość obrazowania z tak małych matryc.
No ciekawe jakie pole obrazowe mają te szkiełka, bo a nóż się okaże, że kryją zdecydowanie więcej - w sumie jak się patrzy przez bagnet, to wiele miejsca jest zmarnotrawione . Więc w przyszłości byłaby szansa na 1/1.7 albo 2/3 nawet ;)
goltar - Czw 23 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
EX-1 vs Q

Piksel w Q dwa razy mniejszy ale matryca BSI więc pewnie 2x większa sprawność. Więc może wyjść na to samo ;-)

Może...
Ale za chwilę będą pewnie matryce 1/1.7" BSI które będą biły to cudo znacząco :roll:

goltar napisał/a:
Ale za chwilę będą pewnie matryce 1/1.7" BSI które będą biły to cudo znacząco
hijax_pl napisał/a:
w sumie jak się patrzy przez bagnet, to wiele miejsca jest zmarnotrawione . Więc w przyszłości byłaby szansa na 1/1.7 albo 2/3 nawet

;)

komor - Czw 23 Cze, 2011

Daliby w tym 6–8 megapikseli to może by podgonili nieco rozmiar matrycy. Świadomy użytkownik, który kupuje takie coś jeszcze tylko by się ucieszył z większego piksela. Ale ta zabawka jest pewnie projektowana pod japońskiego japi, który kupi to sobie jako zabawkę na imprezy, gdzie jak wiadomo bez kilkunastu megapikseli nie ma co się pokazywać.

komor napisał/a:
aliby w tym 6–8 megapikseli to może by podgonili nieco rozmiar matrycy.
No ale nie wiadomo co to za matryca, i jakie ma mozliwości ;)
Rafiki - Pią 24 Cze, 2011

Na tym filmiku:
http://www.viddler.com/ex...et/videos/2907/
przedstawiciel Pentaxa twierdzi że to nowa matryca Sony.

MC - Pią 24 Cze, 2011

Czyli lipa :mrgreen: :wink:
hijax_pl - Pią 24 Cze, 2011

E tam lipa od razu :wink: :mrgreen:

Wystarczy spojrzeć na różnice miedzy niby tą samą matrycą w D7000 i K-5 :cool:

Arek - Pią 24 Cze, 2011

Historia zatoczyła koło. Dotychczas było tak, że o czym byśmy nie rozmawiali i pisali, zawsze wyskakiwał jakiś Pentax. Teraz gadamy o Pentaxie, a wyskakuje Sony ;)
goltar - Pią 24 Cze, 2011

Arek napisał/a:
Historia zatoczyła koło. Dotychczas było tak, że o czym byśmy nie rozmawiali i pisali, zawsze wyskakiwał jakiś Pentax. Teraz gadamy o Pentaxie, a wyskakuje Sony ;)
Mam nadzieję że nie doczekamy czasów, że będziemy mieli we wszystkich aparatach tylko matryce Sony :twisted:
dcs - Sro 02 Lis, 2011

Największą zaletą Pentaksa Q jest możliwość użycia manualnych obiektywów z kamer filmowych 8mm /D-mount i nie tylko/
Oto przykłady takich konstrukcji:
38 mm f/1,4 ekwiwalent 210mm
25mm f/1,8 ekwiwalent 137mm
13mm f/1,4 ekwiwalent 71mm
6-52mm f/1,8 ekwiwalent 33-286mm
Istnieją oczywiście także ciemniejsze. Są małe, lekkie, solidnie wykonane /mosiądz, stal, aluminium, chrom/ i przede wszystkim tanie /już od ok dwudziestu-paru dolarów na aukcjach/.
Skośnoocy już zaczęli je wykupować.
Adaptery D mount / Pentax Q są już w sprzedaży.
Poza D-mount pasują także szkła z kamer CCTV -te manualne. Światło nierzadko 1,3.

No i na koniec obiektywy C mount /do kamer 16mm/. Wybór olbrzymi, dostępność jak to z używanymi.
Otwory względne od f/0,7, zoomy f/1,4.
C mount pasują też do Nikona 1 /V1, J1/. Przejściówki jeszcze nie widziałem, ale taki V1 z 125mm f/1 / ! / /ekwiwalent dla ff 340mm/...

Chris62 - Pią 18 Lis, 2011

Przy tej cenie co mamy obecnie to wszystkie zalety P-Q po prostu nie istnieją.
Ktoś na głowe upadł za żeby za kompakt z paznokciem choć z odkręcanym obiektywem wołać tyle co za dobre aparaty z APS-C.