forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Zamiennik akumulatora EN-EL14 - nikon d5100

foto-amator - Czw 23 Cze, 2011
Temat postu: Zamiennik akumulatora EN-EL14 - nikon d5100
Witam

Czy istnieje jakiś dobry zamiennik baterii en-el14 do aparatu nikon d5100 ?

hijax_pl - Czw 23 Cze, 2011

(Porządnych) jeszcze nie widziałem. Ale niedługo zapewne się pojawią
Co do śjakiśtam - to są...

P.S.
EN-EL14, to akumulator stosowany w D3100, D5100 i P7000

foto-amator - Czw 23 Cze, 2011

można prosić o konkretne typy ?
hijax_pl - Czw 23 Cze, 2011

http://www.ceneo.pl/9014538
Mane - Pią 24 Cze, 2011

Nie współpracuje z D5100.

Zamiennik akumulatora EN-EL14 od P7000 jest taki sam fizycznie, ale nie ma elektronicznego identyfikatora i puszka D5100 nie rozpoznaje go.

hijax_pl - Pią 24 Cze, 2011

Tak to z zamiennikami już jest ;-)
Marx76 - Nie 24 Cze, 2012
Temat postu: Wytrzymałość akum. EN-EL14
Witajcie.
To moje pierwsze pytanie na tym forum. Kupiłem kilka dni temu Nikona D5100 z obiektywem 18-105.(aparat jest nowy) Akumulator oryginalny En-EL14 1030mha i robię na nim zaledwie 170-200 zdjęć w tym może 30 z lampą. Czy to normalne ? Oczywiście 70% tych zdjęć to tylko manual. Według mnie to stanowczo za mało, liczyłem na 600-800.

foto-amator - Nie 24 Cze, 2012

zdecydowanie za mało . odp już na pw, chyba musisz reklamować
komor - Czw 28 Cze, 2012

Marx76, a korzystasz z podglądu na żywo czy z wizjera?
jaad75 - Czw 28 Cze, 2012

komor napisał/a:
a korzystasz z podglądu na żywo czy z wizjera?
No właśnie, to zasadnicze pytanie...
Do tego akumulatory Li-Ion potrzebują kilku cykli, żeby osiągneły pełną pojemność.

Marx76 - Czw 28 Cze, 2012

Tylko wizjer, wszystkie zdjęcia w manualu, większość na dworze, tylko kilka było z lampą w domu. W danych tech. akumulatora pisze, że można zrobić do 600 fotek. A może mam sformatować tą baterie tzn. ładować ją z 8-10 godzin? Ale tak się chyba nie robi z tymi nowymi akumulatorami.?
jaad75 - Nie 01 Lip, 2012

Marx76 napisał/a:
A może mam sformatować tą baterie tzn. ładować ją z 8-10 godzin? Ale tak się chyba nie robi z tymi nowymi akumulatorami.?
Akumulatory się formuje, a nie formatuje, ale akurat nie dotyczy to Li-Ion. Tyle tylko, że jak pisałem wcześniej, tego typu akumulatory osiągają pełną wydajność dopiero po kilku cyklach. Po prostu poużywaj go normalnie i z dużą dozą prawdopodobieństwa, po trzech-czterech ładowaniach wszystko będzie ok..
Marx76 - Pon 02 Lip, 2012

W tej chwili jestem na etapie piątego ładowania:
Pierwsze jak pisałem, to było 170-200 fotek.
Drugie - 220.
Trzecie - 320.
Czwarte - 340.
A teraz czekam na wynik piątego ładowania...(Jak tylko go wyładuję, to Was poinformuję)

[ Dodano: Pią 06 Lip, 2012 09:21 ]
No i jest. Po piątym ładowaniu akumulator osiągnął wytrzymałość 500 fotek. Dzięki jaad75 jest tak jak mówiłeś:
Kod:
"Do tego akumulatory Li-Ion potrzebują kilku cykli, żeby osiągneły pełną pojemność. "

Mam nadzieje, że ta wytrzymałość jeszcze nieznacznie wzrośnie.

grack - Sro 18 Lip, 2012

Witam. Z tego co wiem do D3100 i D5100 nie pasuje żaden akumulator poza oryginalnym (który kosztuje ok 200 zł). Podobno jest tam jakiś chip który nie pozwala korzystać z zamienników. Jednak spotkałem gdzieś wzmiankę, że po podłączeniu gripa i włożeniu w pierszy otwor oryginału, w drugi mozemy włożyć tani zamiennik i w ten sposób obejść chip. Mam taki grip do d3100, ale nie wyprobowałem jeszcze czy ten sposób sie sprawdza. Czy ktoś może sprawdzał tą metodę? Działa to , czy jesteśmy na razie skazani na drogie oryginały?
Marx76 - Sro 18 Lip, 2012

Co do zamiennika, to jest coś co pasuje, ponieważ gdy ja kupowałem swój D5100 sprzedawca chciał mi zaoferować jakiś zamiennik oryginalnego akumulatora, a skoro tak, to są takie, które działają z D3100 i 5100. Niestety nie wiem co to za model. Chyba najlepiej będzie zabrać aparat do sklepu i na miejscu to sprawdzić.

[ Dodano: Nie 26 Sie, 2012 20:54 ]
Nikon D5100.
A czy akumulator ulega rozładowaniu gdy podłącza się aparat do TV za pomocą kabla micro HDMI. Pytam ponieważ nie robiłem zdjęć (jedynie 30 fotek) aku. był naładowany na full i przez tydzień aparat nie był używany jedynie 3 razy podłączałem go do TV i uruchamiałem pokaz slajdów około 1300 zdjęć każdorazowo.? Pytam ponieważ dziwię się, że przez tydzień nie używania bateria cała się wyczerpała.
Pozdro.

mazbasi - Wto 18 Wrz, 2012

http://allegro.pl/akumula...2634886536.html

Posiada ktoś taki akumulator? Faktycznie działa jak oryginalny?

Chcę zakupić grip i dodatkowy akumulator i zastanawiam się czy skusić się na zamiennik czy wziąć oryginał. Z oryginalnymi na Allegro chyba też jest problem, bo rozrzut cenowy jest od 150 do ponad 200zł, więc pewnie są szanse, że trafi się na podróbkę.

[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 13:12 ]
Rozmawiałem ze sprzedawcą i wziąłem ten akumulator, podobno ma działać jak ori. Dam znać jak dotrze.

Marx76 - Wto 18 Wrz, 2012

Mam Grip Newell do D5100, producent zapewnia, że na drugim slocie działają zamienniki, dwa sloty są wyraźnie opisane (oryginal batery or not oryginal batery) nie stety nie posiadam takiego aumulatora by Ci odpowiedzieć, ale nie bałbym się kupić akumulatora tego samego producenta co grip, oczywiście pod warunkiem, że jest to zamiennik tego oryginalnego. Jestem ciekawy jak będzie Ci działał. Daj znać.
mazbasi - Sro 19 Wrz, 2012

Ja kupilem grip Aputure, bo Newell nie ma tej gumy i podobno troche gorzej sie trzyma.

Paczka dotarla, po pracy postaram sie sprawdzic czy ten zamiennik dziala.

Aha, sprzedajacy mowil mi, ze jesli mam jeden aku oryginalny, a drugi zamiennik, to lepiej nie wsadzac ich razem do gripa, tylko pojedynczo, bo jak sa razem to czasami cos swiruja. Ale nie wiem o co dokladnie chodzi.

[ Dodano: Sro 19 Wrz, 2012 16:02 ]
Działa ten zamiennik. :)

hijax_pl - Sro 19 Wrz, 2012

Aparat musi być uruchomiony z oryginalnego. Pózniej można włożyć zamiennik i wyjąć oryginał.
Marx76 - Sro 19 Wrz, 2012

mazbasi Kolego kupiłeś ten z Newell jak rozumiem.? Sprawdź jego wydajność, jestem na kupnie i potrzebuję informacji ile wytrzymuje taki zamiennik. Dzięki. Pozdrawiam.

Tak, kupiłem ten Newell z linka.
http://new.infoto.pl/akum...200-d5100-1912s

hijax_pl, nie musi być. W tym Newellu jest już czip.

kuba3d6 - Sro 19 Wrz, 2012

mazbasi mam tą samą prośbę co kolega Marx76 sprawdź wydajność tego zamiennika, ile fotek dasz radę na nim zrobić, jestem ciekawy jak to wygląda w porównaniu do oryginału.

Sprawdze, ale troche to potrwa, bo teraz na pewno nie jest w pelni naladowany, wiec trzeba go rozladowac, naladowac i dopiero wypstrykac. A i tak nie wiem czy czasem akumulator nie osiaga pelnej polemnosci dopiero po kilku cyklach (tak mi sie cos kojarzy).
hijax_pl - Sro 19 Wrz, 2012

mazbasi napisał/a:
W tym Newellu jest już czip.
Tak - ale nie we wszystkich ;) A jak nieba to wtedy ten numer z przekładaniem się stosuje właśnie.
Marx76 - Czw 20 Wrz, 2012

mazbasi Oczywiście, ja oryginał ładowałem około 7 razy za nim osiągnąłem wydajność 700 fotek w tym 100 z lampą. Będziemy czekać. :smile:
mazbasi - Pią 21 Wrz, 2012

hijax_pl napisał/a:
mazbasi napisał/a:
W tym Newellu jest już czip.
Tak - ale nie we wszystkich ;) A jak nieba to wtedy ten numer z przekładaniem się stosuje właśnie.

Ale w tych z linka już są czipy. :smile:

kuba3d6 - Pon 01 Paź, 2012

mazbasi jak tam testy, ile akumulator trzyma ?
mazbasi - Pon 01 Paź, 2012

Na razie jeszcze nic nie wiem.
loki7777 - Pon 12 Lis, 2012

Czy kupowal ktos oryginalne aku do d3100 z allegro te za ok 150zl - czy to sa faktycznie oryginaly czy tylko dobre podrobki?
mazbasi - Pon 25 Lut, 2013

kuba3d6 napisał/a:
mazbasi jak tam testy, ile akumulator trzyma ?

Moge polecic tamten akumulator, nie ma znaczacej roznicy miedzy nim a oryginalnym.

Wojmistrz - Czw 28 Lut, 2013

Nie jestem jakimś specjalnym wyznawcą teorii spiskowych, ale świadomość istnienia problemu, zmienia spojrzenie na otaczające przedmioty.
foto-amator, większość (nie mylić ze wszystkimi) zapewne jest lepsza od oryginału, Nie wierz w cuda klasy jak oryginał ma 1000mAh, a podróbka ma 2500mAh to że tyle ma. Nie tyle nie, ale może mieć np 1200mAh. Niestety istnieje coś takiego jak "planned obsolescence". Ja testowałem kilka "chińskich podróbek" i zazwyczaj miały takie same lub lepsze parametry niż oryginał, niestety "jakimś cudem" działają znacznie krócej. Takie "cóś", wykryłem w Canonach, Olympusach, HTC, Nokii, Sony-Ericssonach. Nie sądzę, by Nikon był lepszy.

Usjwo - Pią 01 Mar, 2013

Ja uzywam zamieninków PISEN, produkują baterie do wszystkich aparatów. Pojemność baterii jest taka sama (lub podobna) jak oryginał. Nie ma tam pojemności 4x większych niż oryginał :mrgreen: . Działają równie długo jak oryginały Canonowe, i nie ma problemu z komunikacji z puszką. Na baterie do nowych puszek trzeba poczekać.
moronica - Pią 01 Mar, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Niestety istnieje coś takiego jak "planned obsolescence". Ja testowałem kilka "chińskich podróbek" [...]

to raczej dotyczy niestety markowych produktow, nie podrobek

Wojmistrz - Pią 01 Mar, 2013

moronica, ale Nikon to chyba nie podróbka?
moronica - Pią 01 Mar, 2013

Wojmistrz, ale napisales to tak jakby tyczylo sie to podrobek
Wojmistrz - Pią 01 Mar, 2013

No ale to tyczy się również i podróbek - walki lobbystów z "bezmarkowcami" :twisted:
r3solved - Nie 28 Kwi, 2013

Ile trzyma wam lustrzanka na akumulatorze EN-EL14? Pytam ponieważ odnoszę wrażenie, że mój NOWY akumulator dość krótko trzyma przy konfiguracji NIKON D5200, NIKKOR 18-105mm. Jak mogę wydłużyć czas pracy akumulatora, zaleca się włączanie i wyłączanie lustrzanki czy lepiej pozostawić ją w trybie uśpionym?
mozer - Nie 28 Kwi, 2013

r3solved, a na ile zdjęć Ci wystarcza? Robisz ze stabilizacją włączoną?

mozer napisał/a:
r3solved, a na ile zdjęć Ci wystarcza? Robisz ze stabilizacją włączoną?

Uprzedzam, że swoją przygodę z lustrzanką dopiero zaczynam, wczoraj w plenerze akumulator padł po ok 60 zdjęciach. Zdjęcia robione w odstępie ok. 5min, lustrzankę wyłączałem dość często. Jeżeli chodzi o stabilizacje, to mam ją ustawioną na tryb automatyczny w obiektywie - czyżby gorzej to wpływało na pracę akumulatora?

Usjwo - Nie 28 Kwi, 2013

60 to zdecydowanie za mało, ja nie wyłaczam aparatu i zrobie kilkaset na baterii.

Usjwo napisał/a:
60 to zdecydowanie za mało, ja nie wyłaczam aparatu i zrobie kilkaset na baterii.

Jak mogę w D5200 oszczędzić trochę na akumulatorze? Ściemnić ekran, nie używać live view, co jeszcze?

Kilkaset na baterii, a jaki przybliżony okres czasu Ci wytrzyma cały czas włączony?

mozer - Nie 28 Kwi, 2013

r3solved, stabilizacja mocno zużywa baterie, ale bez przesady. Powinno przynajmniej na kilkaset starczyć. Ja też nie wyłączam aparatu, bo mam niewygodny włącznik. Z drugiej strony zależy co focisz - przy ekspozycjach po 30 sekund też szybciej będzie padał. Lampa błyskowa też pożera energię.

Nikt nie trzyma raczej dosłownie włączonego cały czas - po prostu aparat sam po ok. minucie przechodzi w stan czuwania i wystarczy lekko wcisnąć spust, żeby go wybudzić.

mozer napisał/a:
r3solved, stabilizacja mocno zużywa baterie, ale bez przesady. Powinno przynajmniej na kilkaset starczyć. Ja też nie wyłączam aparatu, bo mam niewygodny włącznik. Z drugiej strony zależy co focisz - przy ekspozycjach po 30 sekund też szybciej będzie padał. Lampa błyskowa też pożera energię.

Nikt nie trzyma raczej dosłownie włączonego cały czas - po prostu aparat sam po ok. minucie przechodzi w stan czuwania i wystarczy lekko wcisnąć spust, żeby go wybudzić.

W takim razie wybierając się na dwugodzinną wycieczkę nie ma sensu wyłączać/ włączać aparatu co chwile. Sam przejdzie w stan czuwania co zużywa mniej energii niż zabawa z on/ off

mozer - Nie 28 Kwi, 2013

r3solved, tylko trzeba się upewnić, że ta funkcja jest włączona. Może można ją wyłączyć, co pewnie zależy od aparatu.
Usjwo - Nie 28 Kwi, 2013

r3solved napisał/a:

Jak mogę w D5200 oszczędzić trochę na akumulatorze? Ściemnić ekran, nie używać live view, co jeszcze?

Baterii nie ma po co oszczędzać, chyba że jesteś daleko od "prądu" lub ładowarki. Twoja bateria jest do wymiany, albo jakieś zwarcie w aparacie. Oszczędzaniem tu nic nie osiągniesz. Sprawdzi na innej baterii, bo na 90% to problem

r3solved napisał/a:

Kilkaset na baterii, a jaki przybliżony okres czasu Ci wytrzyma cały czas włączony?

Nie mam bladego pojęcia, mam cztery baterie i jak się skonczy to zmieniam bez zapisywania jak długo działała.

komor - Wto 30 Kwi, 2013

r3solved napisał/a:
W takim razie wybierając się na dwugodzinną wycieczkę nie ma sensu wyłączać/ włączać aparatu co chwile.

Ale nie trzymasz go na Live View cały czas, co?

r3solved - Wto 30 Kwi, 2013

komor napisał/a:
r3solved napisał/a:
W takim razie wybierając się na dwugodzinną wycieczkę nie ma sensu wyłączać/ włączać aparatu co chwile.

Ale nie trzymasz go na Live View cały czas, co?

Rzadko uzywam trybu Live View. Akumulator chyba potrzebował regeneracji, taki krótki czas trzymał tylko po pierwszym naładowaniu. Wczoraj zrobiłem na nim ok. 400 zdjęc tak więc chyba jest ok, biorąc pod uwagę, że instrukcja zakłada czas życia na ok 500.

mozer - Wto 30 Kwi, 2013

r3solved, a Ty ładowałeś go przed tym pierwszym użyciem? Ogólnie tego typu akumulatory nabierają maksymalnej pojemności po kilku ładowaniach.
r3solved - Wto 30 Kwi, 2013

mozer napisał/a:
r3solved, a Ty ładowałeś go przed tym pierwszym użyciem? Ogólnie tego typu akumulatory nabierają maksymalnej pojemności po kilku ładowaniach.

Tak jak wyżej napisałem, po rozpakowaniu doładowałem go do końca i poszedłem w świat :) Wytrzymał zaledwie 70 zdjęć. Naładowałem go po tym jak lustrzanka zablokowałą mi spust migawki z powodu zbyt rozładowania akumulatora. Po kolejnym nałądowaniu wytrzymał ok 400 zdjęć więc chyba jest OK :)