forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Wywoływarki a rozmiar zdjęcia.

krzysztoff77 - Czw 23 Cze, 2011
Temat postu: Wywoływarki a rozmiar zdjęcia.
Dlaczego po wywołaniu tego samego zdjęcia różnymi programami: DPP, ACDSee, LR, DxO pomijając oczywiste różnice końcowe w jakości jpg-a, po konwersji otrzymuję znaczne różnice w "wadze" zdjęć. Od około 1MB w LR do około 9MB w DPP. Czy to wynik innej kompresji?
kufel - Czw 23 Cze, 2011

roznice w wadze zdjęć to kwestia kompresji jakiej użyjemy przy zapisie do jpg. jak ustawisz wszystkie na poziom max , to waga powinna byc mniej więcej podobna ;) jeśli z Lr wyszedł Ci plik (zakładam ze nie kadrowany ani nie zmniejszany przy eksporcie) to znaczy ze przy eksporcie ustawiłeś słabą jakość jpg (duza kompresja).

[ Dodano: Czw 23 Cze, 2011 13:43 ]
PS- jaką masz ustawiona wartosc "quality" przy eksporcie? no i zobacz czy nie masz zaznaczanego ograniczenia co do wagi pliku.

[ Dodano: Czw 23 Cze, 2011 17:21 ]
Cytat:
jeśli z Lr wyszedł Ci plik
"... plik 1mb" miało być.

kufel, zakładam ze nie kadrowany ani nie zmniejszany przy eksporcie
Zgadza się. W tej kwestii nic nie kombinowałem. Pewnie jest coś z kompresją ale na razie nie dokopałem się do ustawień w LR.

kufel - Czw 23 Cze, 2011

krzysztoff77, jesli eksportujesz z zakładki "develop" to przy eksporcie wskakuje okienko z opcjami, miedzy innymi dotyczącymi jakości

ustawienie quality na 100 da Ci minimalną kompresje, a co za tym idzie duży rozmiar pliku.

Już mam. Jakość przy eksporcie była ustawiona na 40. Teraz dałem na 100 i mam plik wyjściowy o wadze około 9MB. Wszystko jasne. Dzięki za podpowiedź.
komor - Pią 24 Cze, 2011

krzysztoff77, jeśli korzystasz z Lightrooma i czytasz po angielsku, to „w temacie tematu” polecam czytankę An Analysis of Lightroom JPEG Export Quality Settings.
krzysztoff77 - Sro 29 Cze, 2011

Dopiero uczę się Lightrooma tak więc każda wskazówka jest na wagę złota. Dziękuje serdecznie.