forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Fujifilm FinePix X100 - test aparatu kompaktowego

sz.starczewski - Pią 24 Cze, 2011
Temat postu: Fujifilm FinePix X100 - test aparatu kompaktowego
Zapraszamy serdecznie do lektury testu aparatu Fujifilm FinePix X100 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/15...nePix_X100.html

jaqb - Pią 24 Cze, 2011

Fajny aparat tylko ta ogniskowa. Zdjęć 35-ką nijak robić nie umiem :(
Czemu nie standard chociaż!

Arek - Sob 25 Cze, 2011

jaqb, odpowiednik 35 mm to najbardziej uniwersalna ogniskowa. I pewnie tym tropem poszło Fuji :)
TS - Sob 25 Cze, 2011

Kwestia potrzeb, ale pewnie nie przypadkiem w analogowych kompaktach i dalmierzach z niewymienną optyką były stałki 35 mm.
A poza tym do wszystkiego można się przyzwyczaić - do ogniskowej też :wink:

Arius74 - Sro 14 Mar, 2012

Witam czy jest jakiś użytkownik , który posiada ten model i może się podzielić wrażeniami.
Oleksander - Sob 13 Paź, 2012

Wbrew temu, co stwierdzono w tescie i co powtarza wiekszosc uzytkownikow, bateria w moim X100 nie wystarcza nawet na 200 zdjec. Pada calkowicie po ok. 160 (tylko RAW, kadruje najczesciej OVF-em, czasem krotko przegladam zdjecie na wyswietlaczu - wszystkie dzwieki wylaczone). Czy Waszym zdaniem powinienem skladac reklamacje i domagac sie wymiany baterii?
sigmiarz - Sob 13 Paź, 2012

Arius74 napisał/a:
Witam czy jest jakiś użytkownik , który posiada ten model i może się podzielić wrażeniami.

lekko irytujący jest ten Twój awatar, nie przez to co na nim jest, tylko przez ten ruch.. :)
poza tym ciężko tak trafić..

...

X100 polecam, z bezlusterek Fuji jest najciekawszy, te z wymienną optyką
są już prawie tak duże przez dołączany obiektyw i nie tylko jak lustrzanki,
x100 jest kieszonkowy, a poza tym ma wiele innych możliwe że istotniejszych
zalet.

Matryca, do iso 1600 szumu prawie nie widać, świetnie sobie radzi
w świetle mieszanym, bardzo elastyczne rawy, nawet bardzo niedoświetlone
zdjęcia można uratować bez utraty jakości obrazu (jeśli ktoś ma doświadczenia
z aps-c Canona to pod tym względem Canon jest przeciwieństwem, w cieniach
są dziury i koniec :}, jak w analogu) czyli do fotografii ulicznej, reportażowej,
pamiątkowej, rodzinnej, podróżniczej świetny aparat.

http://www.npr.org/blogs/...on-what-matters

komor - Sob 13 Paź, 2012

sigmiarz napisał/a:
lekko irytujący jest ten Twój awatar

sigmiarz, Twój za to uspokaja i człowiek może poczuć się bezpiecznie… :lol:

sigmiarz - Sob 13 Paź, 2012

ok, masz rację zmienię przy najbliższej okazji, już się zdezaktualizował..
może teraz coś z rurą na dnie Bałtyku :} http://wyborcza.biz/bizne...winoujscie.html

[ Dodano: Sob 13 Paź, 2012 17:13 ]
co do x100, słyszał ktoś o jakichś nakładkach szerokokątnych do x100 ?
gdzieś coś czytałem jakiś czas temu, ale nie jestem pewny czy chodziło o x100.

[ Dodano: Sob 13 Paź, 2012 17:26 ]
jest
nazywa się WCL-X100 i robi z 35mm 28mm
niestety jest drogie bo 350$ to nie jest tanio za konwerter,
jednak ile by kosztował kolejny obiektyw..

Oleksander - Nie 14 Paź, 2012

Co wazne, ten konwerter utrzymuje swiatlosile obiektywu -- to wciaz f/2. Na hiszpanskim Amazonie za 337€...
dcs - Nie 14 Paź, 2012

.
A co z wizjerem, po założeniu tego cuda?

Oleksander - Sob 20 Paź, 2012

@dcs: Najnowsza wersja softu dodaje opcje "obiektyw szeroko" do menu. Po jej wybraniu wizjer jest dostosowany do pola widzenia obiektywu.
dcs - Sob 20 Paź, 2012

Oleksander,

I ile procent optyczny wtedy pokazuje?

Oleksander - Nie 21 Paź, 2012

Włączam i sprawdzam: EVF i tylny wyświetlacz obsługuje całość (wiadomo), a OVF zamiast pełnej ramki wyświetla tylko narożniki na granicy obszaru wyświetlania, dodatkowo w kolorze żółtym.
Nie mam tego konwertera, więc nie powiem Ci jak to się ma do jego pola widzenia, ale to będzie łatwo wyguglać.

dcs - Nie 21 Paź, 2012

.
-80%

Można też wyguglać jak pogarsza obraz. :wink:

Oleksander - Nie 21 Paź, 2012

Opinie użytkowników, testy i sample potwierdzają raczej, że - jeśli istnieją jakieś straty w IQ - to są ledwie zauważalne. Co gorliwsi mówią nawet o zgoła ostrzejszym obrazie z konwerterem niż bez. :)
dcs - Nie 21 Paź, 2012

Oleksander,

Nie ma konwertera który poprawia obraz -to bzdura.

Wszystkie zdjęcia jakie widziałem pokazują pogorszenie.

http://www.photographyblo...ew/sharpness_1/ i http://www.photographyblo.../image_quality/

sigmiarz - Nie 21 Paź, 2012

ale to nie jest tak naprawdę konwerter tylko extension obiektywu, nie jest to pusta przedłużka z jedną soczewką, czy nakręcaną soczewką jak macro konwerter do Sigmy.
dcs - Nie 21 Paź, 2012

sigmiarz,
Widziałeś "extension obiektywu", który poprawia jakość, albo chociaż jej nie traci?

/Rajnoksy też mają często parę soczewek, konwertery do kompaktów -to samo/

zobacz sobie sample http://img.photographyblo...wcl_x100_32.jpg
nawet pod światło pracuje całkiem znośnie.

dcs - Nie 21 Paź, 2012

To że Fujifilm WCL-X100 zachowuje światło, to żadna nowość w tych konstrukcjach.
I tak trzeba przymknąć przysłonę po jego założeniu aby nie było sieczki. Proponuję poszukać sampli.

to wszystko zależy od obiektywu bazowego, czasami jest możliwe zrobienie dobrego rozszerzenia a czasami nie.. tak mi się wydaje, nie jestem optykiem, pewności nie mam.
Ty też nie jesteś optykiem więc nie bądź taki pewny swojego zdania.. :smile:

dcs - Nie 21 Paź, 2012

sigmiarz,

Poszukaj zdjęć.
Na jednej stronie widziałem z i bez robione od f/2.

Nie ma czym się podniecać.
Na dzień dzisiejszy lepszą jakość będziesz miał z E-PL5 + Panas 20mm, albo pewnie z nowym Olkiem 17/1.8, a każde kombinowanie z konwerterami pobije nowe szkiełko -wcale nie droższe od WCL-X100. Szczególnie jak będziesz musiał z Fuji kropować /zamiast tele/.

popatrz sobie na ceny, zuiko 12mm (czyli 24) f2.0 kosztuje najmniej 3500 pln
czy przypadkiem nie tyle kosztuje fujix100 z hybrydowym wizjerem :D

dcs - Nie 21 Paź, 2012

sigmiarz,

Za cenę Fuji X100 - kupisz Olka E-PL5 z wizjerem VF-3 i z 20mm Panasa /Olka 17mm jeszcze nie ma/.
Za cenę WCL-X100 -Panasa 14mm.
/Olek 45/1.8 -1100zł/

Hybrydowy wizjer po założeniu konwertera jest sensowny tylko jako elektroniczny, czyli taki jak jest w Olku.

sigmiarz - Pon 22 Paź, 2012

największy problem dla mnie tym systemie to obrazowanie, wolę to z fuji, bo iso, bo dr
dcs - Pon 22 Paź, 2012

sigmiarz,
E-PL5 ma matrycę z OM-D. :wink:
Z mojej nim zabawy wyszło, że jest w porządku.
Porównaj na np. dpreview z X100.

Oleksander - Sro 14 Lis, 2012

Do zakupu X100 podszedłem z nieco innej strony. Pomijając kwestię stylu pracy i takich tam, pomyślałem, że w istocie dokonuję wyboru między obiektywami.

Tzn. mogłem albo kupić 24L do swojej lustrzanki na APS-C (za ładnych kilka zł więcej), czyli dostać w efekcie klasyczne 35mm - albo kupić X100 z taką samą ekwiwalentną ogniskową, ale otrzymać przy tym "dodatkowe body":) Śmiem twierdzić, że jakość szkła w X100 elkom bardzo nie ustępuje, a tym bardziej nie tak starym elkom. W tej perspektywie rachunek był względnie prosty.

Teraz zamiast całej torby, biorę lustrzankę z 70-200mm plus X100 z 35mm na szyję i odnoszę wrażenie, że niczego więcej mi nie potrzeba. :)