forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Zamiennik OC-E3

ziemowy - Sob 25 Cze, 2011
Temat postu: Zamiennik OC-E3
Witam,
Chcę kupić zamiennik kabla synchronicznego OC-E3. Znalazłem coś takiego:
http://www.sklep.fotoabc....produkt&ID=1378
Jak na 4 metrowy kabel cena wydaje się dość niska. Miał ktoś doświadczenia z podobnymi przewodami? Kabel ma działać na Canonie 450D i lampie Nissin Di622.

edmun - Sob 25 Cze, 2011

kurcze a ja się bawiłem w osobne kable synchro :P tyle że mi 20 zł taniej wyszło.
ogólnie polecam taką zabawę i powinno Ci to bezproblemowo działać.

nawrocki - Sob 25 Cze, 2011

czyli wolisz to od wyzwalaczy radiowych etc ? jeśli tak to dlaczego ? pyta początkujący :)
Pozdr.
T.

ziemowy - Sob 25 Cze, 2011

Oczywiście, że bym wolał jakieś radio. PocketWizardem by nie pogardził gdyby ktoś mi sprezentował :) Ale po pierwsze liczą się koszty a po drugie mam tylko jedną lampę więc kabel synchroniczny na początek wystarczy.
komor - Nie 26 Cze, 2011

edmun, kabel przenoszący TTL służy do czegoś innego niż dumb-synchro. Stosujemy go wtedy jak chcemy mieć TTL i pełną komunikację z lampą systemową, ale chcemy ściągnąć ją ze stopki na aparacie, z różnych względów.
ziemowy, mam podobny kabel, do Nissina bez różnicy, natomiast zwróć uwagę, że na dwóch zdjęciach z linku pokazane są tak naprawdę dwa różne kable. :) Pierwsze zdjęcie (pełny kadr z całym przewodem sprężynkowym) przedstawia stare wersje tego kabla, które mają kłopot z zapięciem nowszych lamp Canona z uszczelnianą stopką. Ja mam taki kabel i z moim 580EX II ciężko się ten kabel w pełni zapina, bo uszczelnienie nie pozwala na pełne przesunięcie dźwigni mocującej na lampie. Tradycyjne lampy z obrotowym kółeczkiem (w tym Nissin) nie mają z tym problemu.
Na drugim zdjęciu poniżej (kadr zawiera tylko końcówki kabla w zbliżeniu) widać już nowszą wersję, przystosowaną do nowych uszczelnianych lamp, a końcówka zakładana na aparat jak widać też jest uszczelniania, z dźwignią zamiast kółeczka. Z tego co mówi opis to sprzedają właśnie tę drugą wersję.

edmun - Nie 26 Cze, 2011

no i rozciągany, elastyczny, sprężynujący kabel :mad:
komor, a czemu to nie działałoby u mnie ? zasadę mam taką samą

komor - Nie 26 Cze, 2011

edmun, działałoby, tylko jak nie masz lampy z TTL-em to jest zwykłe marnowanie środków – za 90 złotych można kupić dobrych parę metrów kabla PC, natomiast ta sprężynka teoretycznie ma 4 metry, a w praktyce znacznie mniej. Do innego celu jest zresztą to przeznaczone, np. lampa na brackecie z aparatem, albo jakieś zestawy makro korzystające z TTL-a.
ziemowy - Nie 26 Cze, 2011

komor, dzięki za info. Póki co nie planuje kupować lamp Canona więc chyba nie będzie różnicy którą wersję tego kabla kupię.