|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Zamiana 17-55 na 15-85 czy warto ?
kinia0 - Nie 26 Cze, 2011 Temat postu: Zamiana 17-55 na 15-85 czy warto ? Witam wszystkich forumowiczów.
Mam (pewnie dla wielu śmieszne) pytanie czy warto zamienić obiektyw Canon 17-55/2.8 na nowy 15-85.
W C 17-55 denerwuje mnie mały zakres ogniskowych i ogromne gabaryty .
Wiem , że światło to światło ale przy moim 60D ,ISO jest na tyle dobre ,że dałabym chyba radę ,a poza tym 90% moich fotek jest w plenerze -na wyjazdach ,gdzie bardziej niż światło przydałby się lepszy zakres i mniejsze gabaryty.
Ale nie chciałabym zamienić siekierki na kijek. Pomóżcie proszę.Może ktoś miał oba i ma bazpośrednie porównanie.
Sunders - Nie 26 Cze, 2011
kinia0 napisał/a: | 90% moich fotek jest w plenerze -na wyjazdach ,gdzie bardziej niż światło przydałby się lepszy zakres i mniejsze gabaryty |
IMO sama sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie
B o g d a n - Nie 26 Cze, 2011
kinia0 napisał/a: | Wiem , że światło to światło ale przy moim 60D ,ISO jest na tyle dobre ,że dałabym chyba radę | Światło to nie tylko paramert ekspozycji (naswietlenia) ale również wpływa na rozmycie tła. Otwór f/2.8 to jednak coś więcej niż f/4,5 (tak chyba wyjdzie 15-85 dla 55mm). Oczywiście masz węższy kąt dla 85mm, co z kolei przyczynia się do mniejszej GO i lepszego rozmycia, no ale zawsze pozostaje tylko f/5.6.
Nawet jeśli 90% zdjęć nie potrzebuje tego f/2.8 to co z tymi 10%?
Dla takich kilku procent niektórzy kupują dodatkowy obiektyw.
kinia0 napisał/a: | przydałby się lepszy zakres |
kinia0, czy tego zakresu, to brakuje Ci na obu końcach obiektywu?
kinia0 - Nie 26 Cze, 2011
Sunders napisał/a: | kinia0 napisał/a: | przydałby się lepszy zakres |
kinia0, czy tego zakresu, to brakuje Ci na obu końcach obiektywu? |
17 mi starcza , brakuje przybliżenia. A ponadto czytałam ,że 15-85 jest ostrzejszy i nie gorzej wykonany od 17-55 no i jeszcze te gabaryty( może nie duża różnica, ale na wycieczce zawsze coś)
Ja zamiast wymieniać obiektywy dokupiłbym 85/1,8USM, ale mi gabaryty 17-55/2,8 nie przeszkadzają. Jak nie wypada mi zabierać lustrzanki, to na takie okoliczności mam kompakt
Nie no miło mieć mniejszy obiektyw ,ale bez przesady nie jest to najważniejsze.
Czyli jednak taka zamiana - to zamiana siekierki na kijek.
Szkoda,że nie mam gdzie tego osobiście sprawdzić i przetestować.
komor - Nie 26 Cze, 2011
kinia0, z tego co wiadomo, 15-85 IS jest obiektywem w miarę udanym, tzn. jakość zdjęć powinna Cię zadowolić. Nie wiem więc czy jest co testować, po prostu musisz wybrać, co jest dla Ciebie ważniejsze – stałe światło czy większy zakres ogniskowych. A skoro już w pierwszym poście określiłaś swoje preferencje, to:
Sunders napisał/a: | sama sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie |
Kupując 15-85 masz uniwersalność. To jest obiektyw wycieczkowy. Jeśli nie myślisz tak czy owak o zakupie jakiegoś tele-zooma i obawiasz się zabawy w wymianę obiektywu podczas zwiedzania/wycieczki/leżenia na plaży – 15-85 jest dobrym wyborem.
pitras - Nie 26 Cze, 2011
Osobiście używam Canona 15-85 z 60D i moim zdaniem zakres jest jak najbardziej OK, choć troszkę brak mi światła. Obiektyw zostawiam jako podstawowy a planuję zakup czegoś jaśniejszego (canon 50mm f1.4, canon 100mm f2.8) oraz jakiegoś praktycznego tele. Niestety nie miałem możliwości używać Canon 17-55/2.8 więc nie jestem w stanie ocenić na ile lepsze/ostrzejsze będą zdjęcia oraz czy w ogóle będą. Osobiście Canona 15-85 mogę polecić pod wieloma względami.
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi , nie będę chyba wydziwiać i zostanę przy swoim 17-55.
kinia0 napisał/a: | nie będę chyba wydziwiać i zostanę przy swoim 17-55. |
Zrobiłem tak samo
Sunders napisał/a: | kinia0 napisał/a: | przydałby się lepszy zakres |
kinia0, czy tego zakresu, to brakuje Ci na obu końcach obiektywu? |
Zapomniałam napisać ,że do szerokiej zabawy mam rybkę Samyang 8mm ,a do typowych przybliżeń Canon 70-200 IS USM.
Chodziło mi bardziej o uniwersalne szkło przydatne wtedy kiedy muszę zabrać tylko body i jeden obiektyw.
Ale tak jak pisałam ochłonęłam już trochę( chciałam złapać się na lepszą ostrość,większy zakres i mniejsze wymiary). Na razie odpuszczam przynajmniej do czasu osobistych oględzin.
MC - Nie 26 Cze, 2011
W sumie już koledzy napisali, ale nnie szkodzi jak i ja się dopiszę - NIE WARTO.
Jeśli już koniecznie chcesz coś uniwersalnego, to może dokup 18-125? Choć dla mnie to trochę bez sensu
kinia0 napisał/a: | Zapomniałam napisać ,że do szerokiej zabawy mam rybkę Samyang 8mm ,a do typowych przybliżeń Canon 70-200 IS USM. |
Jak masz 17-55/2,8 i 70-200/4IS USM, to dokupuj już tylko stałki.Na ogół są lżejsze od zoomów
MC - Nie 26 Cze, 2011
Na spacer można do kieszeni schować 28/1.8 i 85/1.8. Albo do torebki
MC napisał/a: | można do kieszeni schować 28/1.8 i 85/1.8. Albo do torebki |
Jak dołożysz te dwa do swojego fisha, to masz zakres ogniskowych 8-85 lepszej jakości niż w 15-85
No właśnie jak człowiek zacznie kombinować jak tu sobie polepszyć to może niechcący sobie pogorszyć.
Na szczęście takich decyzji nie podejmuję za szybko.
Dziękuję za wskazówki.
|
|