forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Zamiana 17-55 na 15-85 czy warto ?

kinia0 - Nie 26 Cze, 2011
Temat postu: Zamiana 17-55 na 15-85 czy warto ?
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam (pewnie dla wielu śmieszne) pytanie czy warto zamienić obiektyw Canon 17-55/2.8 na nowy 15-85.
W C 17-55 denerwuje mnie mały zakres ogniskowych i ogromne gabaryty .
Wiem , że światło to światło ale przy moim 60D ,ISO jest na tyle dobre ,że dałabym chyba radę ,a poza tym 90% moich fotek jest w plenerze -na wyjazdach ,gdzie bardziej niż światło przydałby się lepszy zakres i mniejsze gabaryty.

Ale nie chciałabym zamienić siekierki na kijek. Pomóżcie proszę.Może ktoś miał oba i ma bazpośrednie porównanie.

Sunders - Nie 26 Cze, 2011

kinia0 napisał/a:
90% moich fotek jest w plenerze -na wyjazdach ,gdzie bardziej niż światło przydałby się lepszy zakres i mniejsze gabaryty

IMO sama sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie :smile:

B o g d a n - Nie 26 Cze, 2011

kinia0 napisał/a:
Wiem , że światło to światło ale przy moim 60D ,ISO jest na tyle dobre ,że dałabym chyba radę
Światło to nie tylko paramert ekspozycji (naswietlenia) ale również wpływa na rozmycie tła. Otwór f/2.8 to jednak coś więcej niż f/4,5 (tak chyba wyjdzie 15-85 dla 55mm). Oczywiście masz węższy kąt dla 85mm, co z kolei przyczynia się do mniejszej GO i lepszego rozmycia, no ale zawsze pozostaje tylko f/5.6. :smile:

Nawet jeśli 90% zdjęć nie potrzebuje tego f/2.8 to co z tymi 10%?
Dla takich kilku procent niektórzy kupują dodatkowy obiektyw. :smile:

kinia0 napisał/a:
przydałby się lepszy zakres

kinia0, czy tego zakresu, to brakuje Ci na obu końcach obiektywu?

Sunders napisał/a:
kinia0 napisał/a:

17 mi starcza , brakuje przybliżenia. A ponadto czytałam ,że 15-85 jest ostrzejszy i nie gorzej wykonany od 17-55 no i jeszcze te gabaryty( może nie duża różnica, ale na wycieczce zawsze coś)

Ja zamiast wymieniać obiektywy dokupiłbym 85/1,8USM, ale mi gabaryty 17-55/2,8 nie przeszkadzają. Jak nie wypada mi zabierać lustrzanki, to na takie okoliczności mam kompakt :smile:

Nie no miło mieć mniejszy obiektyw ,ale bez przesady nie jest to najważniejsze.
Czyli jednak taka zamiana - to zamiana siekierki na kijek.
Szkoda,że nie mam gdzie tego osobiście sprawdzić i przetestować.

komor - Nie 26 Cze, 2011

kinia0, z tego co wiadomo, 15-85 IS jest obiektywem w miarę udanym, tzn. jakość zdjęć powinna Cię zadowolić. Nie wiem więc czy jest co testować, po prostu musisz wybrać, co jest dla Ciebie ważniejsze – stałe światło czy większy zakres ogniskowych. A skoro już w pierwszym poście określiłaś swoje preferencje, to:
Sunders napisał/a:
sama sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie

Kupując 15-85 masz uniwersalność. To jest obiektyw wycieczkowy. Jeśli nie myślisz tak czy owak o zakupie jakiegoś tele-zooma i obawiasz się zabawy w wymianę obiektywu podczas zwiedzania/wycieczki/leżenia na plaży – 15-85 jest dobrym wyborem.

pitras - Nie 26 Cze, 2011

Osobiście używam Canona 15-85 z 60D i moim zdaniem zakres jest jak najbardziej OK, choć troszkę brak mi światła. Obiektyw zostawiam jako podstawowy a planuję zakup czegoś jaśniejszego (canon 50mm f1.4, canon 100mm f2.8) oraz jakiegoś praktycznego tele. Niestety nie miałem możliwości używać Canon 17-55/2.8 więc nie jestem w stanie ocenić na ile lepsze/ostrzejsze będą zdjęcia oraz czy w ogóle będą. Osobiście Canona 15-85 mogę polecić pod wieloma względami.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi , nie będę chyba wydziwiać i zostanę przy swoim 17-55.

kinia0 napisał/a:
nie będę chyba wydziwiać i zostanę przy swoim 17-55.

Zrobiłem tak samo :smile:

Sunders napisał/a:
kinia0 napisał/a:

Zapomniałam napisać ,że do szerokiej zabawy mam rybkę Samyang 8mm ,a do typowych przybliżeń Canon 70-200 IS USM.
Chodziło mi bardziej o uniwersalne szkło przydatne wtedy kiedy muszę zabrać tylko body i jeden obiektyw.

Ale tak jak pisałam ochłonęłam już trochę( chciałam złapać się na lepszą ostrość,większy zakres i mniejsze wymiary). Na razie odpuszczam przynajmniej do czasu osobistych oględzin.

MC - Nie 26 Cze, 2011

W sumie już koledzy napisali, ale nnie szkodzi jak i ja się dopiszę - NIE WARTO.
Jeśli już koniecznie chcesz coś uniwersalnego, to może dokup 18-125? Choć dla mnie to trochę bez sensu :wink:

kinia0 napisał/a:
Zapomniałam napisać ,że do szerokiej zabawy mam rybkę Samyang 8mm ,a do typowych przybliżeń Canon 70-200 IS USM.

Jak masz 17-55/2,8 i 70-200/4IS USM, to dokupuj już tylko stałki.Na ogół są lżejsze od zoomów :smile:

MC - Nie 26 Cze, 2011

Na spacer można do kieszeni schować 28/1.8 i 85/1.8. Albo do torebki ;-)

MC napisał/a:
można do kieszeni schować 28/1.8 i 85/1.8. Albo do torebki

Jak dołożysz te dwa do swojego fisha, to masz zakres ogniskowych 8-85 lepszej jakości niż w 15-85 :mrgreen:

No właśnie jak człowiek zacznie kombinować jak tu sobie polepszyć to może niechcący sobie pogorszyć.
Na szczęście takich decyzji nie podejmuję za szybko.
Dziękuję za wskazówki.