|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Carl Zeiss Distagon T* 35 mm f/1.4 ZE/ZF.2
Arek - Pon 27 Cze, 2011 Temat postu: Test obiektywu Carl Zeiss Distagon T* 35 mm f/1.4 ZE/ZF.2 http://optyczne.pl//index...ywu&test_ob=231
Zapraszam do lektury.
Arek
multics - Pon 27 Cze, 2011
Kawał grosza za szkło, ale obiektyw niczego sobie. Bardzo widzi mi się obrazek generowany przez ten obiektyw.
Jerry_R - Pon 27 Cze, 2011
Plastyka, winietowanie, rozmycie - podoba sie.
Ostroscia i aberracjami odbiega od Summiluxa M 35mm, ktory na M9 tworzy duzo mniejszy zestaw.
pasiasty - Wto 28 Cze, 2011
Mała sugestia dla redakcji: warto by podawać (w przybliżeniu) wartość pełnego kąta obrotu pierścienia ostrzenia, tym bardziej, że jest to często istotna przewaga obiektywów manualnych nad AF.
Arek - Wto 28 Cze, 2011
pasiasty, nie czytasz uważnie Wartość tego kąta podajemy zawsze, bez względu czy to obiektyw MF czy AF. Cytat z testu:
Sam pierścień chodzi płynnie, z przyjemnym i jednolitym oporem. Przebieg pełnej skali odległości wymaga obrotu o kąt około 140 stopni.
[/i]
Jerry_R - Wto 28 Cze, 2011
A czy redakcja moglaby mierzyc i podawac rzeczywista ogniskowa dla np. kilku wybranych odleglosci ostrzenia? Np. dla 70cm, 1m, 3m i nieskonczonosc?
Ciekawy jestem jak duza jest roznica miedzy np. 1m, a nieskonczonoscia.
Wiem, pytanie raczej z rodzaju ciekawostek, ale jak sekcja bokeh sie rozrasta, to moze czemu nie?
pasiasty - Wto 28 Cze, 2011
Arek napisał/a: | pasiasty, nie czytasz uważnie |
Oczywiście, że nie. Tak więc sugeruję to napisać w rozdziale "Ustawianie ostrości"
Arek - Wto 28 Cze, 2011
Jerry_R napisał/a: | A czy redakcja moglaby mierzyc i podawac rzeczywista ogniskowa dla np. kilku wybranych odleglosci ostrzenia? Np. dla 70cm, 1m, 3m i nieskonczonosc?
|
W przypadku tego Zeissa ogniskowa jest zawsze taka sama.
Na razie dokładne pomiary ogniskowej dla różnych odległości ostrzenia nie są możliwe, ale w przyszłości, kto wie?
|
|