|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Problem z tulipanem do D3100
kabzut - Wto 28 Cze, 2011 Temat postu: Problem z tulipanem do D3100 Mam mały problem, kupiłem na e-bay tulipana pod obiektyw 18-55mm do mojego D3100 i po wkręceniu jak daje przybliżenie to w obiektywie widać kawałek tulipana. Na tulipanie pisze DC-SN HOOD 52mm. Czy źle dobrałem tulipana ???
hijax_pl - Wto 28 Cze, 2011
Źle. Zresztą tulipan na obiektywie kręcącym mordką to nienajlepszy pomysł.
Dedykowany to HB-33
kabzut - Wto 28 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Źle. Zresztą tulipan na obiektywie kręcącym mordką to nienajlepszy pomysł.
Dedykowany to HB-33 |
Znalazłem H-33 tulipana i doniczkę. Możesz mi napisać co będzie pasowało bardziej do mojego obiektywu.
Doniczka
hijax_pl napisał/a: | Doniczka |
Z tego co się orientuję to doniczki są dość małe w porównaniu do tulipanow, będzie to miało duży wpływ na światło wpadające w obiektyw ??
kabzut, 18-55 podczas ostrzenia rotuje przednią soczewką. To powoduje, że tulipany się nie sprawdzą.
hijax_pl napisał/a: | kabzut, 18-55 podczas ostrzenia rotuje przednią soczewką. To powoduje, że tulipany się nie sprawdzą. |
Jestem tylko początkujący dlatego się tak dopytuję.
Możesz mi tak szczerze napisać czy ta doniczka wpłynie coś na jakoś zdjęć czy to jest po prostu taki bajer żeby ładniej wyglądał aparat albo dla szpanu ....
Z góry thx
Widziałeś jak wygląda oryginalna osłona? HB-33? Też jest mała.
Przy szerokim kącie (18mm) zapewnia ochronę. Im dłuższa ogniskowa tym mniejszą, jednak nie przeszkadza to robieniu zdjęć tak bardzo.
Osłona? Zawsze warto ją mieć założoną...
kabzut - Sro 29 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Widziałeś jak wygląda oryginalna osłona? HB-33? Też jest mała.
Przy szerokim kącie (18mm) zapewnia ochronę. Im dłuższa ogniskowa tym mniejszą, jednak nie przeszkadza to robieniu zdjęć tak bardzo.
Osłona? Zawsze warto ją mieć założoną... |
Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedz
Pozdro
|
|