|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - przewodnik po ptakach
moronica - Wto 28 Cze, 2011 Temat postu: przewodnik po ptakach potrzebne mi cos na ksztalt atlasu europejskich ptakow. te najbardziej popularne wydaja sie byc zawsze o ptakach Wlk Brytanii i Europy ale mam nadzieje, ze reszta kontynentu nie jest traktowana po macoszemu. zreszta chyba wiekszosc gatunkow nie ogranicza sie do wysp
mam 2 opcje do wyboru
RSPB Complete Birds of Britain and Europe
Collins Bird Guide
poza jedna z tych pozycji planuje dokupic cos o fotografowaniu ptakow oraz cos konkretnie o Hiszpanii (mam na oku ksiazke o ptakach pln-wsch Hiszpanii)
Sunders - Wto 28 Cze, 2011
A.Kruszewicz "Ptaki Polski" T.I i II + płyty CD.
Jeśli ma być mniejszy format, nadający się do noszenia, to L.Jonsson"Ptaki Europy"
Strzała - Wto 28 Cze, 2011
Kurde... miałem na Collinsa zagłosować, a zagłosowałem na tę pierwszą...
Ja mam Collinsa i go polecam, bo ma strzałkami pokazane najważniejsze cechy ptaków... Chcesz zobaczyć, jak w środku wygląda
mewy są super opisane... oznaczyć można nawet po samych lotkach i jest to pokazane
jbc to PW
moronica - Wto 28 Cze, 2011
o fajnie bo mewy to dla mnie czarna magia
[ Dodano: Sro 29 Cze, 2011 10:49 ]
maly ptaszek mi podeslal ten przewodnik od RSPB (dotychczas do identyfikacji uzywalam ich strony) i wydaje sie bardzo fajny ale jak ktos ma jeszcze jakies pomysly to prosze sie podzielic
Wujek_Pstrykacz - Czw 30 Cze, 2011
Polecam "Ptaki Europy" Jonssona, często używana jest przez fotografów ptaków, takich bardziej zaawansowanych
AMB - Pią 01 Lip, 2011
Mam "Ptaki Europy" Jonssona i Collinsa obydwie super ale lepszy Colilins
moronica - Pią 01 Lip, 2011
ptaki europy nie bylo dostepne z amazona. po porownaniu zawartosci obu ksiazek z ankiety wyszlo na to, ze sa na tyle inaczej zorganizowane ze wzielam je obie zawsze moge zwrocic jedna zgodnie z promocja w ramach ktorej je kupilam wiec spoko. dzieki wszystkim za porady, skany i linki na PW
Strzała - Sob 02 Lip, 2011
nie ma za co i jak najczęstszego korzystania z książek
moronica - Wto 05 Lip, 2011
moje ksiazeczki dotarly tak na pierwszy rzut oka, gdyby to kogos interesowalo, oto roznice:
Collins
- ksiazka ilustrowana wylacznie rycinami
- ok 800 gatunkow z rycina i opisem z czego nieco ponad 700 w glowne sekcji, w ktorej na kazdej parze stron opisanych jest od 3 do 7 gatunkow (ryciny samca, samicy, mlodego osobnika, ewentualnie wariacje sezonowe)
RSPB
- ksiazka ilustrowana zdjeciami i rycinami
- 320 gatunkow opisanych po jednym na jednej stronie, kolejnych 100 ze sredniej wielkosci zdjeciem i opisem
- w komplecie plytka z glosami ptakow
- opisy ptakow poprzedzone kilkoma rozdzialami o obserwacji, krotkimi opisami najlepszych w Europie terenow do obserwacji, itd
podsumowujac, Collins jest zdecydowanie lepszy do identyfikacji wsrod bardzo podobnych gatunkow. na stronach sa one tak pogrupowane ze mozna je latwo porownac nawet jak sie roznia tylko jakims jednym piorkiem w ogonie. RSPB jest przyjazniejsza poczatkujacym, jest imponujacych rozmiarow (niczym encyklopedia), zawiera mase zdjec (osobiscie to wole je od rycin). ilustracje sa zdecydowanie wieksze, kazdy gatunek ma podany schemat lotu, tabelke z wymiarami, 1-3 najbardziej podobne gatunki (kazdy ze zdjeciem/rycina)
|
|