|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Kupiłbym sobie aparat fotograficzny.
rajuno - Wto 28 Cze, 2011 Temat postu: Kupiłbym sobie aparat fotograficzny. Lato idzie do nas. Piękno przyrody zachęca do fotografowania krajobrazu i drukowania na wielkich arkuszach ażeby zimą było na co popatrzeć. Potrzebuje średniego formatu. Mam budżet w granicach 200 tysięcy na sprzęt. Co wybrać.
Pozdrawiam
kozidron - Wto 28 Cze, 2011
.....i tak z tym średniakiem będziesz biegał po przestworzach tej przyrody w jakiś specyficznych warunkach ?
..... a te wydruki to jak duże będziesz robił i z jak bliska będziesz sie nimi delektował ?
Ciężko doradzić przy takiej ilości danych a w twojej okolicy nie ma jakiegoś mądrego, który przy takim budżecie ci nie pomoże, bo np. mój lokaj cały czas ględzi mi, żebym zostawił tego canona i kupił sobie leice S2 bo to dość uniwersalny sprzęt na wycieczki i poręczniejszy od pentaxa 645
rajuno - Wto 28 Cze, 2011
na całą ścianę 20 metrów na 4 metry z fotela na środku pokoju ma ładnie wyglądać przy lamce wina zachód z san diego
hijax_pl - Wto 28 Cze, 2011
1Ds mkIII nie wystarczy?
1Ds to jest jakiś chiński szmelc! zdjęcia wychodzą za słabe
Wrzuć przykład...
mnich - Wto 28 Cze, 2011
za 200 tys euro można coś tam już kupić, ale jeśli mówimy o złotówkach, to lepiej wydać to na dobre wino.
wiecie tyle co moj kierowca o fotografii
T'J - Wto 28 Cze, 2011
Słuchaj muszę Cię zmartwić te lustrzanki nie mają trybu automatycznego...
rajuno napisał/a: | 1Ds to jest jakiś chiński szmelc! zdjęcia wychodzą za słabe |
canona robią Japończycy.
To już nie kwestia aparatu, operator jest do bani ale w tej kwocie znajdzie się ktoś kto podejmie się wykonania zlecenia na kiczowaty zachód słońca, druk w takim formacie to w sumie też taniocha i zmieścisz się pewnie w 1/8 założonego budżetu.
rajuno napisał/a: | wiecie tyle co moj kierowca o fotografii |
pewnie ma lepszy gust, bo nie oglada kiczowatych zachodów słońca wydrukowanych w formacie ściany 20m x 4m
to ma być prezent dla zony, ja to sam zrobie na swoim sprzęcie.
rajuno napisał/a: | to ma być prezent dla zony, ja to sam zrobie na swoim sprzęcie. |
żona to pal licho ale czy mama wie, że ty po dobranocce trolujesz na necie
Sunders - Wto 28 Cze, 2011
rajuno napisał/a: | Potrzebuje średniego formatu. Mam budżet w granicach 200 tysięcy na sprzęt. |
Phase One 645 DF + Phase One IQ 180
A może tego 200mpx hassela multishot?
Ten hasselblad to aparat do fotografii studyjnej, nie ma takich uszczelnień jak Phase One, a Ty chcesz fotografować krajobrazy - czyli raczej w terenie. IMO do tego rodzaju dotografii Phase One będzie odpowiedniejszy
to ma być na jeden raz. Wezmę sobie parasolkę co za problem z deszczem. byle dawało największa rozdzielczość na świecie, tak wielka jak bardzo kocham żonę
http://www.gigapansystems.com/
rajuno napisał/a: | Wezmę sobie parasolkę co za problem z deszczem. byle dawało największa rozdzielczość na świecie, tak wielka jak bardzo kocham żonę |
Oprócz parasolki bedzie Ci potrzebny statyw. Poza tym jeśli będziesz chciał uzyskać rozdzielczość 200MP, musisz też zadbać też o to, żeby w fotografowanym krajobrazie nic się nie poruszało
Soniak10 - Wto 28 Cze, 2011
Parę miesięcy temu na ebay'u widziałem KineExaktę z pierwszej serii, bodajże z roku 1936. Poszła chyba za 20 tysięcy, ale z wrażenia zapomniałem - w PLN czy w poundsach brytyjskich. Tak czy siak, na świecie jest ok. 10 egzemplarzy tego modelu. Wykup wszystkie; pozbedziesz sie problemu z zagospodarowaniem nawisu inflacyjnego, a któraś Exakta w końcu na pewno będzie działała. A teraz już idź haśku-haśku, bo jutro zaśpisz na śniadanie i będziesz musiał jeść zimną owsiankę. Pa!
Soniak10 napisał/a: | Parę miesięcy temu na ebay'u widziałem KineExaktę z pierwszej serii, bodajże z roku 1936. Poszła chyba za 20 tysięcy, ale z wrażenia zapomniałem - w PLN czy w poundsach brytyjskich. Tak czy siak, na świecie jest ok. 10 egzemplarzy tego modelu. Wykup wszystkie; pozbedziesz sie problemu z zagospodarowaniem nawisu inflacyjnego, a któraś Exakta w końcu na pewno będzie działała. A teraz już idź haśku-haśku, bo jutro zaśpisz na śniadanie i będziesz musiał jeść zimną owsiankę. Pa! |
Po co mi jakieś stare aparaty? Ja chce tylko zadrukować ścianę zachodem słońca tak żeby nie było widac pixeli
rajuno napisał/a: | Ja chce tylko zadrukować ścianę zachodem słońca tak żeby nie było widac pixeli |
http://www.fototapeta24.p...php?id=27787175
Ładny?
T'J - Wto 28 Cze, 2011
rajuno napisał/a: | Po co mi jakieś stare aparaty? Ja chce tylko zadrukować ścianę zachodem słońca tak żeby nie było widac pixeli |
Idź po Picassa
Nic nie będziesz musiał drukować, może nawet w domu Cie odwiedzi
zamówię przystawkę na indywidualne zamowienie 600mpix u Phaseone'a
A robią takie?
Złota karta kredytowa możne wszystko
rajuno napisał/a: | Złota karta kredytowa | Tiaaa... w czasach, gdy złote karty dają przy wpływie na konto już 5tyś zł...
B o g d a n - Sro 29 Cze, 2011
rajuno napisał/a: | Złota karta kredytowa możne wszystko | Uuuu, cieniutko, ... to platynowej nie ma?
Słabo coś, słabo, ... to za dużo nie kupi.
kozidron - Sro 29 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | Złota karta kredytowa możne wszystko |
smutne życie trola.
rajuno, nie musisz już siedzieć w domu i klepać po forach nocami -nie wstydź się, że masz odstające uszy, wyjdź na zewnątrz i żyj pełnią życia
UWOLNIĆ TROLE
Tutejszyn - Sro 29 Cze, 2011
Kiedyś był tu taki forumowicz, który tworzył tematy "kobieta fotografa pyta...". Tematy prowokacyjne i zwrócone w stronę kabaretu. Mam na myśli to, że Kobieta Fotografa robiła sobie z nas jaja (usiłowała robić). rajuno, może ją znasz?
|
|