forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Kupiłbym sobie aparat fotograficzny.

rajuno - Wto 28 Cze, 2011
Temat postu: Kupiłbym sobie aparat fotograficzny.
Lato idzie do nas. Piękno przyrody zachęca do fotografowania krajobrazu i drukowania na wielkich arkuszach ażeby zimą było na co popatrzeć. Potrzebuje średniego formatu. Mam budżet w granicach 200 tysięcy na sprzęt. Co wybrać.
Pozdrawiam

kozidron - Wto 28 Cze, 2011

.....i tak z tym średniakiem będziesz biegał po przestworzach tej przyrody w jakiś specyficznych warunkach ?

..... a te wydruki to jak duże będziesz robił i z jak bliska będziesz sie nimi delektował ?

Ciężko doradzić przy takiej ilości danych a w twojej okolicy nie ma jakiegoś mądrego, który przy takim budżecie ci nie pomoże, bo np. mój lokaj cały czas ględzi mi, żebym zostawił tego canona i kupił sobie leice S2 bo to dość uniwersalny sprzęt na wycieczki i poręczniejszy od pentaxa 645

na całą ścianę 20 metrów na 4 metry z fotela na środku pokoju ma ładnie wyglądać przy lamce wina zachód z san diego
hijax_pl - Wto 28 Cze, 2011

1Ds mkIII nie wystarczy? ;)

1Ds to jest jakiś chiński szmelc! zdjęcia wychodzą za słabe

Wrzuć przykład...
mnich - Wto 28 Cze, 2011

za 200 tys euro można coś tam już kupić, ale jeśli mówimy o złotówkach, to lepiej wydać to na dobre wino.

wiecie tyle co moj kierowca o fotografii
T'J - Wto 28 Cze, 2011

Słuchaj muszę Cię zmartwić te lustrzanki nie mają trybu automatycznego...

rajuno napisał/a:
1Ds to jest jakiś chiński szmelc! zdjęcia wychodzą za słabe

canona robią Japończycy.

To już nie kwestia aparatu, operator jest do bani ale w tej kwocie znajdzie się ktoś kto podejmie się wykonania zlecenia na kiczowaty zachód słońca, druk w takim formacie to w sumie też taniocha i zmieścisz się pewnie w 1/8 założonego budżetu.

rajuno napisał/a:
wiecie tyle co moj kierowca o fotografii

pewnie ma lepszy gust, bo nie oglada kiczowatych zachodów słońca wydrukowanych w formacie ściany 20m x 4m :razz:

to ma być prezent dla zony, ja to sam zrobie na swoim sprzęcie.

rajuno napisał/a:
to ma być prezent dla zony, ja to sam zrobie na swoim sprzęcie.

żona to pal licho ale czy mama wie, że ty po dobranocce trolujesz na necie :razz:

Sunders - Wto 28 Cze, 2011

rajuno napisał/a:
Potrzebuje średniego formatu. Mam budżet w granicach 200 tysięcy na sprzęt.

Phase One 645 DF + Phase One IQ 180
:smile:

A może tego 200mpx hassela multishot?

Ten hasselblad to aparat do fotografii studyjnej, nie ma takich uszczelnień jak Phase One, a Ty chcesz fotografować krajobrazy - czyli raczej w terenie. IMO do tego rodzaju dotografii Phase One będzie odpowiedniejszy :smile:

to ma być na jeden raz. Wezmę sobie parasolkę co za problem z deszczem. byle dawało największa rozdzielczość na świecie, tak wielka jak bardzo kocham żonę :cool:

http://www.gigapansystems.com/

rajuno napisał/a:
Wezmę sobie parasolkę co za problem z deszczem. byle dawało największa rozdzielczość na świecie, tak wielka jak bardzo kocham żonę

Oprócz parasolki bedzie Ci potrzebny statyw. Poza tym jeśli będziesz chciał uzyskać rozdzielczość 200MP, musisz też zadbać też o to, żeby w fotografowanym krajobrazie nic się nie poruszało :mrgreen:

Soniak10 - Wto 28 Cze, 2011

Parę miesięcy temu na ebay'u widziałem KineExaktę z pierwszej serii, bodajże z roku 1936. Poszła chyba za 20 tysięcy, ale z wrażenia zapomniałem - w PLN czy w poundsach brytyjskich. Tak czy siak, na świecie jest ok. 10 egzemplarzy tego modelu. Wykup wszystkie; pozbedziesz sie problemu z zagospodarowaniem nawisu inflacyjnego, a któraś Exakta w końcu na pewno będzie działała. A teraz już idź haśku-haśku, bo jutro zaśpisz na śniadanie i będziesz musiał jeść zimną owsiankę. Pa! :lol:

Soniak10 napisał/a:
Parę miesięcy temu na ebay'u widziałem KineExaktę z pierwszej serii, bodajże z roku 1936. Poszła chyba za 20 tysięcy, ale z wrażenia zapomniałem - w PLN czy w poundsach brytyjskich. Tak czy siak, na świecie jest ok. 10 egzemplarzy tego modelu. Wykup wszystkie; pozbedziesz sie problemu z zagospodarowaniem nawisu inflacyjnego, a któraś Exakta w końcu na pewno będzie działała. A teraz już idź haśku-haśku, bo jutro zaśpisz na śniadanie i będziesz musiał jeść zimną owsiankę. Pa! :lol:

Po co mi jakieś stare aparaty? Ja chce tylko zadrukować ścianę zachodem słońca tak żeby nie było widac pixeli :)

rajuno napisał/a:
Ja chce tylko zadrukować ścianę zachodem słońca tak żeby nie było widac pixeli

http://www.fototapeta24.p...php?id=27787175

Ładny?

T'J - Wto 28 Cze, 2011

rajuno napisał/a:
Po co mi jakieś stare aparaty? Ja chce tylko zadrukować ścianę zachodem słońca tak żeby nie było widac pixeli

Idź po Picassa :!:
Nic nie będziesz musiał drukować, może nawet w domu Cie odwiedzi :?:

zamówię przystawkę na indywidualne zamowienie 600mpix u Phaseone'a :cool:

A robią takie?

Złota karta kredytowa możne wszystko :grin:

rajuno napisał/a:
Złota karta kredytowa
Tiaaa... w czasach, gdy złote karty dają przy wpływie na konto już 5tyś zł... :zalamany:
B o g d a n - Sro 29 Cze, 2011

rajuno napisał/a:
Uuuu, cieniutko, ... to platynowej nie ma? :roll:
Słabo coś, słabo, ... to za dużo nie kupi. :razz:

kozidron - Sro 29 Cze, 2011

B o g d a n napisał/a:

smutne życie trola.

rajuno, nie musisz już siedzieć w domu i klepać po forach nocami -nie wstydź się, że masz odstające uszy, wyjdź na zewnątrz i żyj pełnią życia :mrgreen:

UWOLNIĆ TROLE :razz:

Tutejszyn - Sro 29 Cze, 2011

Kiedyś był tu taki forumowicz, który tworzył tematy "kobieta fotografa pyta...". Tematy prowokacyjne i zwrócone w stronę kabaretu. Mam na myśli to, że Kobieta Fotografa robiła sobie z nas jaja (usiłowała robić). rajuno, może ją znasz?