|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór następnego zestawu - budżet ~3000, obecnie A230
i-f - Sro 29 Cze, 2011 Temat postu: Wybór następnego zestawu - budżet ~3000, obecnie A230 Czołem
Od niedawna zacząłem zastanawiać się nad wyborem kolejnego zestawu... Jestem obecnie posiadaczem Sony Alfa 230, do którego mam szkło kitowe oraz Sony 50/1.4. Mam już ten zestaw od niemal dwóch lat i doszedłem do wniosku, że mógłbym pójść dalej i coś zmienić
To co denerwuje mnie w aktualnym aparacie to:
- szybkość działania,
- jakość zdjęć przy wyższych wartościach ISO (praktycznie od ISO 400)
- brak dodatkowych opcji typu blokada ekspozycji
Pierwotnie myślałem o body Sony A580. Do tego mógłbym ewentualnie dokupić szkło 35mm... Przy okazji mógłbym wykorzystać obecnie posiadane 50mm. Ale czy pozostanie przy Sony to dobry wybór? Czy zdecydowanie lepiej iść w innego producenta? Budżet jaki chciał bym przeznaczyć na zmiany to okolice 3000zł. No chyba, że za trochę więcej jest coś co jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Wtedy mógłbym przedłużyć swoją przygodę z obecnym sprzętem i dozbierać na coś lepszego... Tylko wiadomo tak można zawsze i zabawa trwa w nieskończoność.
Pozdrawiam
i-f
MC - Sro 29 Cze, 2011
Aparat zmień na A700, szkło z zestawu masz chyba 18-55, więc jak na tą klasę jest dobre. Tylko niewiele napisałeś o tym co fotografujesz... Generalnie dorzucając ok. 3tys możesz i w Sony ładny zestaw stworzyć.
i-f - Sro 29 Cze, 2011
Fotografia przede wszystkim tzw. okolicznościowa
80% zdjęć to rodzina z czego jakieś 90% z nich to ruchliwe dziecko Zdjęcia w zróżnicowanych warunkach, zarówno w domu jak i na dworze... Zakładam, że na dwór dobre było by jakieś "dłuższe" szkło, choć na razie jest to kwestia przyszłościowa, bo dosyć dobrze czuje się z obecnym 50mm a wydaje mi się, że dorzucenie 35mm pomogłoby przede wszystkim w zamkniętych mniejszych przestrzeniach.
[ Dodano: Sro 29 Cze, 2011 10:59 ]
Czy A700 jest jeszcze dostępna w sprzedaży? Mam problemy z jej znalezieniem w ofertach sklepu a i na stronie Sony nie istnieje....
forrest - Sro 29 Cze, 2011
To obejrzyj i popytaj użytkowników o A55, jest szybka z nową i chwaloną matrycą oraz kosztuje w okolicach 3k, bo A700 to już tylko używki.
|
|