forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Samsung: EX1 czy WB5500?

Tabula Rasa - Czw 30 Cze, 2011
Temat postu: Samsung: EX1 czy WB5500?
Witam,

który aparat wybralibyście mając do wyboru Samsung EX1 i Samsung WB5500?

Do jakich zdjęc?
A no do takich, o których można by powiedziec, że cieszą oko dobrą jakością - w zasadzie to jest mój jedyny priorytet...

Pozdrawiam :)

hijax_pl - Czw 30 Cze, 2011

Ja wybrałem EX1
Ale ja cenie niskie szumy, jasny obiektyw i lubię się bawić w RAWy...

Generalnie te dwa wspomniane przez Ciebie aparaty to przeciwności same...

hijax_pl napisał/a:

Generalnie te dwa wspomniane przez Ciebie aparaty to przeciwności same...

Zasugerowałam się Waszym rankingiem - WB5500 prowadzi... aczkolwiek 4 spośród 7 opinni jest mało hmm... fachowych ;)

Tabula Rasa napisał/a:
Zasugerowałam się Waszym rankingiem
A ja bym się tymi opiniami nie sugerował ;)

A gdybym tak zamieniła swoj niefortunny wybór alternatywy na Lumixa DMC-LX5 ?
EX1 dalej górą?

To mój pierwszy zakup aparatu. A wiecie jak to jest...pierwszy raz zawsze musi byc przemyślany ;)
Do tej pory zdjęcia robiłam aparatem mamy wyciąganym z szuflady przy okazji wakacji. Natomiast oko mam dobre (jestem plastyczką) i przywiązuje dużą wagę do jakości.
Byłabym wdzięczna, gdbybyście mi Panowie podpowiedzieli coś przydatnego :) Bo jak na razie nawet amatorką nie jestem (bo nie mam narzędzi, żeby nią byc), ale przy małej pomocy w wyborze pierwszego sprzętu, kto wie jak to się skończy dla mnie w przyszłości... :)

LX5, EX1, XZ-1 - to ta sama półka.

Jak masz kasę na LX5 - to śmiało bierz :)

Sunders - Czw 30 Cze, 2011

Tabula Rasa napisał/a:
jak na razie nawet amatorką nie jestem (bo nie mam narzędzi, żeby nią byc), ale przy małej pomocy w wyborze pierwszego sprzętu, kto wie jak to się skończy dla mnie w przyszłości...

Masz jakieś oczekiwania wobec nowego aparatu, który zamierzasz kupić, poza tym że ma robić zdjęcia? :smile:

Martin___ - Czw 30 Cze, 2011

Tabula Rasa napisał/a:

Byłabym wdzięczna, gdbybyście mi Panowie podpowiedzieli coś przydatnego :) Bo jak na razie nawet amatorką nie jestem (bo nie mam narzędzi, żeby nią byc), ale przy małej pomocy w wyborze pierwszego sprzętu, kto wie jak to się skończy dla mnie w przyszłości... :)

Jeśli cenisz jakość (lubisz się przypatrywać zdjęciom), masz ambicje, to w ogóle nie patrz na aparaty typu WB5500. Superzoomy to aparaty dla ludzi, dla których priorytetem jest zoom, nie jakość.

Dla Ciebie to albo lustrzanka, albo dobry kompakt - czyli któryś z tych wspomnianych wyżej przez hijax'a.

Sunders napisał/a:

Masz jakieś oczekiwania wobec nowego aparatu, który zamierzasz kupić, poza tym że ma robić zdjęcia? :smile:

Ma robic DOBRE zdjęcia :P

A tak na serio, to jakie ja mogę miec oczekiwania, wobec czegoś o czym mało wiem..? ;) Profesjonalnie się nie wypowiem, bo to co przeczytam, oczywiście jest bardzo przydatne, ale że tak powiem...nie wiem z czym to się je.
Aparat będzie używany do celów prywatnych, więc wiadomo: trafią się zdjęcia w pomieszczeniach, ludzi, z jakichś widoczków pewnie też (ale ile razy człowiek w roku jeżdzi w góry..), ogrodu, kotów, itd. Bajerów nie potrzebuje... Chciałabym tylko, żeby efekt finalny oddawał jak najwięcej z rzeczywistości w dobrym stylu.

Tabula Rasa napisał/a:
jakie ja mogę miec oczekiwania, wobec czegoś o czym mało wiem..?

Chodziło mi o to czy np. zamierzasz robić zdjęcia przy użyciu programów automatycznie ustawiajacych parametry ekspozycji, czy chcesz te parametry ustawiać sama? :smile:

Sunders napisał/a:

Chodziło mi o to czy np. zamierzasz robić zdjęcia przy użyciu programów automatycznie ustawiajacych parametry ekspozycji, czy chcesz te parametry ustawiać sama? :smile:

Sama :)
Trzeba korzystac z potencjału aparatu...a automat chyba tego nie wyrazi ;)

Tabula Rasa napisał/a:
Sama

To mozesz smiało wziąść EX-a. Chyba, że cena nie ma znaczenia, to wtedy LX :smile:

jannik - Czw 30 Cze, 2011

A z jakich aparatów korzystałaś do tej pory?
Bo jeśli z Canonów, to moja rada - zapomnij o Samsungach, bo się będziesz wkurzać!

A tak wogóle rozważ Canona G11/12.
Świetnie by się nadał do wymienionych przez ciebie potrzeb.

EX i LX to b. dobre aparaty, ale G11/12 jest zdecydowanie bardziej uniwersalny.
Może i "robi" ciutkę słabszej jakości zdjęcia, ale te różnice są zauważalne głównie przez profesjonalistów.
G11 robi zdecydowania przyjemniejsze dla oka jpg-i od EX-a (miałem oba).
W porównaniu do LX-a ma dość przydatny dla amatora ruchomy wyświetlacz, no i jako jedyny z w/w ma wizjer. Optyczny co prawda, ale przy b. słonecznej pogodzie niezastąpiony!

Przyjrzyj się dobrze kolorystyce "produkowanej" przez Samsungi. Mi osobiście o wiele bardziej podchodzą barwy z Canona lub Fuji.
Oczywiście jeśli masz zamiar bawić się RAW-ami, to te atuty, o których piszę, są mało istotne, ale jak znam życie, to przeciętny amator nie przepada za RAW-ami (np. ja.. :) )

pozdro

jannik napisał/a:

A tak wogóle rozważ Canona G11/12.

Jeśli już, to G11, bo G12 nie jest godny polecenia.

Cytat:
Optyczny co prawda, ale przy b. słonecznej pogodzie niezastąpiony!

A optyczny to jest jakiś słabszy? ;)

jannik napisał/a:
A z jakich aparatów korzystałaś do tej pory?
Tabula Rasa napisał/a:
To mój pierwszy zakup aparatu. A wiecie jak to jest...pierwszy raz zawsze musi byc przemyślany ;)

;)
jannik napisał/a:
Bo jeśli z Canonów, to moja rada - zapomnij o Samsungach, bo się będziesz wkurzać!
No już tak nie demonizuj ;)
jannik napisał/a:
Przyjrzyj się dobrze kolorystyce "produkowanej" przez Samsungi. Mi osobiście o wiele bardziej podchodzą barwy z Canona lub Fuji.
Jakby wszystkim ludziom na Ziemi przeszkadzała kolorystyka (ta domyślnie ustawiona) w Samsungach - pewnie firma ta zwijałaby już interes ;)
Mam Ex-1 i choć grzebie w RAWach to jakoś nie przeszkadzają mi i mojej żonie JPGowe kolor (może dlatego, że ustawiłem je pod siebie)...

jannik - Czw 30 Cze, 2011

Martin, w przypadku G11, to akurat ten optyczny jest jakoś tak niezbyt optymistyczny... np. na szerokim kącie widzisz czubek obiektywu, co może zdeczka i conieco wkurzać.. :???:

Hijax, nie zapominaj, że ty jesteś fachowcem na pograniczu profesjonalizmu, a ja sugestii udzieliłem jako totalny amator... a podejrzewam, ze osoba zainteresowana jest raczej amatorem niż profesjonalistą.
pzodro

jannik napisał/a:
z jakich aparatów korzystałaś do tej pory?

Zaprzeczam, korzystam z canonów i EX-1 mnie nie wkurza.
jannik napisał/a:
rozważ Canona G11/12.

Potwierdzam, ale pod warunkiem, że Tabula Rasa zaakceptuje ok.750zł różnicy w cenie.
jannik napisał/a:
EX i LX to b. dobre aparaty, ale G11/12 jest zdecydowanie bardziej uniwersalny.
Może i "robi" ciutkę słabszej jakości zdjęcia

Zaprzeczam, nie robi słabszej jakości zdjęć.
jannik napisał/a:
G11 robi zdecydowania przyjemniejsze dla oka jpg-i od EX-a

Potwierdzam, ale to nasze subiektywne odczucie :smile:
Martin___ napisał/a:

Martin___, możesz uzasadnić dlaczego :???:

Sunders napisał/a:

Martin___ napisał/a:

Martin___, możesz uzasadnić dlaczego :???:

Masz rację, pomyliło mi się. Miałem na myśli G10. Po weryfikacji okazuje się, że G11 i G12 są na podobnym poziomie, z paroma udoskonaleniami w G12.

wielbicielxx - Czw 30 Cze, 2011

Samo pytanie samsung EX czy WB powinno wszystkim tutaj dyskutującym powiedzieć jedno- niech gość kupi co mu się bardziej podoba bo zapewne całej różnicy w jakości ostrości kolorach nie zauważy. Tak naprawdę nie rozumie nawet różnicy w tych aparatach. Kupi EX będą lepsze zdjęcia ale brak zooma go dobije kipi WB będzie odwrotnie. Ludzie muszą się uczyć na własnych błędach.
Tabula Rasa - Pią 01 Lip, 2011

wielbicielxx napisał/a:
Samo pytanie samsung EX czy WB powinno wszystkim tutaj dyskutującym powiedzieć jedno- niech gość kupi co mu się bardziej podoba bo zapewne całej różnicy w jakości ostrości kolorach nie zauważy.

To, że "gośc" słabo się zna, nie oznacza chyba, że ma kupowac bylejakośc...

wielbicielxx napisał/a:
Tak naprawdę nie rozumie nawet różnicy w tych aparatach. Kupi EX będą lepsze zdjęcia ale brak zooma go dobije kipi WB będzie odwrotnie. Ludzie muszą się uczyć na własnych błędach.

Zgadzam się... ale w miarę możliwości preferuje uczyc się na cudzych błędach i stąd ta prośba o pomoc.

Panowie, byłam wczoraj na "rozpoznaniu" w paru sklepach ;)
Canona Pan mi odradził, bo mają "często zwroty", EX1 wyoglądałam ze wszystkich stron i raczej jestem zdecydowana... Zostało mi jeszcze poszukac jak najkorzytniejszą cene i do boju! :)

Dziękuje wszystkim pomoc!

hijax_pl - Pią 01 Lip, 2011

Ostatnio w FJ mieli fajne ceny na EXa... Ale czy teraz też jest - nie wiem.

EDIT:
Nadal jest niezła cena: http://www.e-fotojoker.pl...ung-ex1-czarny/

hijax_pl napisał/a:

W krakowskim salonie FJ mieli go wczoraj za 1119 zł.
Przez kuriera wychodzi taniej, bo 1047+przesyłka.

Soniak10 - Pią 01 Lip, 2011

Ale zanim dokonasz zakupu, porównaj tą piatkę:
http://www.ceneo.pl/Produ...oductId=7443576
Przyznam szczerze, że z tego zestawu - kierując się Twoimi pierwotnymi sugestiami, czyli przedziałem pomiędzy Samsungami EX1 i WB5500 - ja bym się zdecydował na Fuji F200. Tym co mnie zniechęca do Samsunga w ogóle, jest niezbyt przemyślane i zagmatwane menu. Oceniam wprawdzie na podstawie menu, jakie mam w moim TV LCD oraz w telefonach komórkowych, ale z pewnością nie zamierzam sprawdzać na własnym przykładzie, czy ta zasada odnosi się także do aparatów fotografcznych. Natomiast co do zapisu w RAW-ach, to kol hijax zapewne ma rację, ale on jest maniakiem, więc jemu czasochłonna obsługa tego rozwiązania nie tylko nie przeszkadza, ale zapewne sprawia przyjemność, tylko że do tego jeszcze trzeba mieć szybki komputer. Natomiast na miejscu kogoś, kto myśli o swoim pierwszym aparacie, to nie przywiązywałbym do tego wagi - zdjęcia na blogi czy w ogóle do netu i zastosowań domowych, i tak zapisuje się w jpgach.
A gdybyś chciała jednak cyfrówki z większym zomem - pomimo wymienionych przez poprzedników wad, jakie się z tym wiążą, ale których jednak bym nie demonizował - to przyjrzyj się jeszcze modelom Fuji S3200 lub droższemu HS20EXR.
Wyjaśniam, że ja aktualnie używam lustrzanek Sony Alfa, ale stwierdziłem, że noszenie lustrzanki z zestawem obiektywów na każdy spacer czy wypad w teren nie ma sensu, więc koniecznie muszę zakupić tzw zaawansowany kompakt jako sprzęt nie tyle uzupełniający, co właśnie codzienny. I mój wybór padł na Fuji - model S200EXR lub HS20EXR. A ponieważ mi się nie pali, bo mam czym focić, więc poczekam jeszcze trochę na zapowiedziane na jesień nowości Fuji. Może będzie jeszcze coś atrakcyjniejszego, albo przynajmniej ceny HS20EXR pójdą w dół?
A tak w ogóle, to kup aparat, z którym sama będziesz się dobrze czuła, bez względu na to co o nim myślę ja, czy kol. hijax, czy ktokolwiek inny. Z czasem i tak będziesz chciała się przesiąść na "wyższą półkę", to jest raczej nieuniknione, więc zebrane doświadczenia osobiste się przydadzą.
Pozdrawiam
Ps: mała poprawka: zdaje się, że akurat F200 nie ma opcji "ręcznych" lub przynajmniej mocno ograniczone, więc jeżeli chcesz nabrać doświadczenia, to pozostawałby F550 lub F300. No, albo S3200. Ale najlepiej pójdź do najbliższego sklepu foto i weź te modele we własne dłonie. Wtedy wszystko się wyjaśni. Raz jeszcze pozdrawiam.

Sunders - Pią 01 Lip, 2011

Tabula Rasa napisał/a:
Canona Pan mi odradził, bo mają "często zwroty", EX1

Interesujace.Jak ostatnio byłem w FJ oglądać g12, to sprzedawca sprzedał mi dokładnie taki sam tekst dodając coś o zdobyciu przez niego nagrogy EISA. Byłem zaskoczony, że nie polecał mi Nex-a :smile:

Martin___ - Pią 01 Lip, 2011

Nie wiem jak można w ogóle słuchać sprzedawców. Absolutnie im nie ufam.

Soniak10 napisał/a:
Natomiast co do zapisu w RAW-ach, to kol hijax zapewne ma rację, ale on jest maniakiem, więc jemu czasochłonna obsługa tego rozwiązania nie tylko nie przeszkadza, ale zapewne sprawia przyjemność, tylko że do tego jeszcze trzeba mieć szybki komputer
No więc tak...
Tak - jestem zwolennikiem RAWów.
Jestem, gdyż do szału mnie doprowadzają narzucane przez producentów percepcje otaczającego nas świata. Nie jestem w stanie znieść tego, że fotki robione w domu wieczorową porą są żółte. A fotografowany las robi się niebieski. Nie dociera do mnie, że "tak aparaty mają". Po prostu skoro mam możliwość kontroli nie tylko nad przyciskiem migawki - korzystam z tego.

Tylko czy to jest maniakalne podejście?

Czy jeśli sam gotuję sobie obiady to znak, że maniakalnie nie ufam restauratorom, czy może po prostu lubię przyrządzić zupę po swojemu, kontrolując wszystko od obierania jarzyn do nalewania zupę na talerz?
Tak - wiem... Zapewne wiele osób po prostu je to co kelner podał, a innym osobom starcza sól, pieprz i maggi stojące na stoliku... ;)

Śmieszą mnie dyskusję o wyższości kolorów obrazka z jednego aparatu nad drugim.
Ciekawe czy takie osoby nowy telefon też wybierają po wbudowanych dzwonkach? :roll:

Czy jest to czasochłonne?
Absolutnie nie. Jestem zdania, że takie sądy pochodzą od ludzi, który nie parają się wywoływaniem RAWów, albo robią to w sposób bardzo dziwny, nieergonomiczny, używając jakiegoś tandetnego softwareu ;)

Czy potrzeba super komputera?
Jak wyżej.

Soniak10 napisał/a:
to nie przywiązywałbym do tego wagi - zdjęcia na blogi czy w ogóle do netu i zastosowań domowych, i tak zapisuje się w jpgach.
Hm.. mimo, że obrabiam RAWy też kończę na takich JPGach :D

P.S.
Soniak10 napisał/a:
Ale zanim dokonasz zakupu, porównaj tą piatkę:
http://www.ceneo.pl/Produ...oductId=7443576
Coś w tym zestawieniu najgorzej wypada F550... No nic nie ma... Tragedia... :roll:
TomPL2 - Pią 01 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:

Czy jest to czasochłonne?
Absolutnie nie. Jestem zdania, że takie sądy pochodzą od ludzi, który nie parają się wywoływaniem RAWów, albo robią to w sposób bardzo dziwny, nieergonomiczny, używając jakiegoś tandetnego softwareu ;)

Nie param się wywoływaniem RAW i sądzę, że to jednak jest pracochłonne (chyba jestem typowym przypadkiem?) - dlaczego? Bo:
- trzeba zdjęcie (spory plik) zgrać na kompa, a to już jest pracochłonne :lol:
- trzeba zainstalować i naumieć się jakiegoś softu
- trzeba każde zdjęcie potraktować oddzielnie, chyba że jakieś uniwersalne profile?, ale to chyba nieprofesjonalnie :lol:
- no i jeszcze nie zapominajmy że trzeba przekonwertować do jpg :razz:
A jak bałagan się z tym wszystkim robi w kompie, gdy mamy np. 500 zdjęć z wywczasów :o
Bardzo pracochłonne to wszystko, baaardzo :razz:

Sunders napisał/a:
Byłem zaskoczony, że nie polecał mi Nex-a :smile:

hahaha...a mnie polecił :P
Aczkolwiek Samsunga też chwalił!

Generalnie dosc sporo chadzałam po sklepach ze sprzętem elektronicznym (Saturn, M. Markt, FJ, i inne) w ostatnich tygodniach licząc, że rada kompetentnego sprzedawcy wystarczy do kupienia tego, czego oczekuje. Niestety, sprzedawca widząc laika, prezentacje aparatu zaczyna od magalomańskich zabiegów marketingowych, czyli wylicza mi piksele i zoomy... im więcej tym lepiej. Ewentualnie powie coś o szerokim kącie (jeśli jest), o obiektywie i ekranie.
Jakie to szczęście, że jest internet i można poczytac alternatywne (obiektywne) opinie nt. co i ile aparat powinien miec i do czego... Nawiasem mówiąc, w w/w sklepach nigdy nie padło to pytanie: "do czego aparat?"

Ojojoj..

TomPL2 napisał/a:
A jak bałagan się z tym wszystkim robi w kompie, gdy mamy np. 500 zdjęć z wywczasów :o
No tak, ale ja mówiłem o obróbce zdjęć, a nie wszystkich przypadkowych pstryków... :razz: :roll: :lol:

Co do reszty to się nie będę wypowiadał... szkoda prundu

Tabula Rasa napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

W krakowskim salonie FJ mieli go wczoraj za 1119 zł.
Przez kuriera wychodzi taniej, bo 1047+przesyłka.

Odbiór osobisty jest jeszcze tańszy, bo bezpłatny. A jakie oczy robią sprzedawcy, gdy zobaczą, że kupiłaś w tańszej cenie przez internet :lol:

[ Dodano: Pią 01 Lip, 2011 15:23 ]
hijax_pl napisał/a:

Co do reszty to się nie będę wypowiadał... szkoda prundu

Ależ wypowiadaj się - bardzo lubię twoje wypowiedzi, szczególnie te z odrobiną niedopowiedzenia :cool:
A może w ogóle przydałaby się jakaś krucjata propagująca RAWy wśród nowicjuszy, pokazanie jak to łatwo i prosto zrobić, jak zautomatyzować itp. ?

TomPL2 napisał/a:
Odbiór osobisty jest jeszcze tańszy, bo bezpłatny

Wycinek z regulaminu e-fotojoker.pl
Cytat:
Kupujący jest obciążany kosztami dostawy:
* w przypadku zamówienia towaru z dostawą do domu za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS - koszt wynosi 19,50 zł brutto;
* w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto.

;)

MC - Pią 01 Lip, 2011

Ale kto by czytał regulamin bądź instrukcję obsługi...
Sunders - Pią 01 Lip, 2011

FJ zawsze był droższy z odbiorem osobistym :smile:

TomPL2 napisał/a:

Odbiór osobisty jest jeszcze tańszy, bo bezpłatny. A jakie oczy robią sprzedawcy, gdy zobaczą, że kupiłaś w tańszej cenie przez internet :lol:

oj, chciałabym, żeby tak było...;) tylko, że w regulaminie FT jest napisane tak:

"Kupujący jest obciążany kosztami dostawy:
* w przypadku zamówienia towaru z dostawą do domu za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS - koszt wynosi 19,50 zł brutto; * w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto. W przypadku niektórych artykułów, sklep zastrzega sobie prawo do ustalenia sposobu dostawy wyłącznie poprzez przesyłkę kurierską."
(http://www.e-fotojoker.pl/shipping_efotojoker.php)

nie kumam tego... za odbiór osobisty jest drożej niż przez kuriera?!

MC napisał/a:
Ale kto by czytał regulamin bądź instrukcję obsługi...
Tak dla informacji wkleiłem. Bo wiem, że mogą nic nie dodać, a znam też przypadki zdziwienia po dodaniu kosztów transportu :D

Swoją drogą popularny swego czasu był następujący mechanizm:
- sprawdzenie czy w lokalu FJ jest dana zabawka,
- szybkie udanie się do "kafejki internetowej" by za pomocą e-fj złożyć zamówienie,
- oczekiwanie na potwierdzanie zamówienia,
- powrót do sklepu i odbiór,
- za zaoszczędzoną kasę...

;)

hijax_pl napisał/a:
TomPL2 napisał/a:
Odbiór osobisty jest jeszcze tańszy, bo bezpłatny

Wycinek z regulaminu e-fotojoker.pl
Cytat:
Kupujący jest obciążany kosztami dostawy:
* w przypadku zamówienia towaru z dostawą do domu za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS - koszt wynosi 19,50 zł brutto;
* w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto.

;)

No to dałem plamę... i pomyśleć że nie tak dawno kupowałem u nich :roll:
Przepraszam za moją sklerozę :oops:

Soniak10 - Pią 01 Lip, 2011

@hijax_pl: stare przysłowie pszczół mówi, że ludzie kłócą się nie dlatego że mają inne zdanie, tylko dlatego, ze się nie rozumieją. Otóż ten przypadek chyba zachodzi między nami, przynajmniej w kwestii, której dotyczy niniejszy wątek. Wyjasniam zatem, że dla mnie słowo "maniak" ma wydźwięk zwykle od obojętnego do bardzo pozytywnego, a w tym przypadku - raczej dość mocno pozytywny. Po prostu gdy ktoś o mnie mówi, ze jestem maniakiem fotografii (a zdarza się to, niestety, raczej rzadko), to jest mi baaardzo miło. A Tabula_rasa chyba jeszcze maniaczką nie jest, choć byc może stawia sobie taki cel. Jeżeli tak - to życzę jej żeby się ziścił, bo warto mieć w życiu jakąś wartościową "manię", a fotografia chyba do takich należy, no niee? :???:
No więc raczej ci zazdroszczę tej manii, niż krytykuję, OK?

hijax_pl - Sob 02 Lip, 2011

Soniak10 napisał/a:
Wyjasniam zatem, że dla mnie słowo "maniak" ma wydźwięk zwykle od obojętnego do bardzo pozytywnego, a w tym przypadku - raczej dość mocno pozytywny.
No to wszystko jasne :lol:
Choć muszę dopisać już tak dla Twojej informacji, mania może mieć negatywny wydźwięk ;)
Soniak10 napisał/a:
No więc raczej ci zazdroszczę /.../ niż krytykuję, OK?
OK :)
Soniak10 - Sob 02 Lip, 2011

A teraz pytanie do Szanownej Autorki tego wątku, Tabuli Rasy: czy wypowiedzi umieszczone pod tym wątkiem pomogły Ci w zorientowaniu się w temacie? Rozświetliły gęste mroki tajników cyfrowych kompaktów, czy raczej przeciwnie: zagmatwały sprawę? A może nie dowiedziałaś się niczego nowego i stoisz w punkcie wyjścia?
Będę wdzięczny za kilka zdań podsumowania.
Potraktuj to jako badanie marketingowe.
Pozdrawiam :roll:

Tabula Rasa - Sob 02 Lip, 2011

Soniak10 napisał/a:
A teraz pytanie do Szanownej Autorki tego wątku, Tabuli Rasy: czy wypowiedzi umieszczone pod tym wątkiem pomogły Ci w zorientowaniu się w temacie? Rozświetliły gęste mroki tajników cyfrowych kompaktów, czy raczej przeciwnie: zagmatwały sprawę? A może nie dowiedziałaś się niczego nowego i stoisz w punkcie wyjścia?
Będę wdzięczny za kilka zdań podsumowania.
Potraktuj to jako badanie marketingowe.
Pozdrawiam :roll:

Pare wiadomości to trochę za mało, żeby mi rozświetlic tajniki cyfrowych kompaktów ;)
Dla mnie zdecydowania większośc fachowych artykulów nt. fotografii to jak nauka słówek obcego języka bez znajomości składni... Nie podyskutuje z Wami, ale coś tam mi świta :P
Wszystko przyjdzie w swoim czasie jak już będę trzymała EX1 w dłoni...

A Wasza pomoc mnie tylko utwierdziła, ze EX1 to dobry wybór. Pozbyłam się wątpliwości i o to mi chodziło - kupie go z przekonaniem, że za tą cene, nic lepszego dla siebie nie zdobędę :) Chociaż tytuł wątku dotyczył też innego aparatu, to w zamierzeniu było to tylko po to, żeby EX1 skonfrontowac z czymś innym.

mrawi - Nie 03 Lip, 2011

Tylko bezlusterkowiec z matrycą m4/3 lub lepiej APS-C.