|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak zrobić małą głębię ostrości kompaktem?
majekmajek - Czw 30 Cze, 2011 Temat postu: Jak zrobić małą głębię ostrości kompaktem? witam, mam nadzieję że nie zaśmiecę forum i że wszystko szybko się wyjaśni i moderator będzie mógł pozbyć się wątku
posiadam fujifilm finepix HS10
bardzo zależy mi na tego typu zdjęciu http://www.digart.pl/grup.../5466542/E.html
jednakże wyostrzenie pierwszego planu udaje mi się osiągnąć jedynie przy małych obiektach typu kwiaty, jakieś robactwo itp.
za każdym razem kiedy używałam makro i powiększałam obraz przez zoom optyczny i wreszcie docierałam do tego obiektu, który ma być wyostrzony, to na ekranie lcd pokazywał mi się czerwony napis " !AF " i cały obraz stawał się strasznie niewyraźny.
mógłby ktoś podpowiedzieć mi jak mogę osiągnąć taki efekt? zwłaszcza, że będę towarzyszyła siostrze w ich podróży poślubnej i chciałam im porobić zdjęcia, właśnie również tego typu, że oni są wyostrzeni, a krajobraz za nimi nieważny.
bardzo proszę o pomoc
hijax_pl - Czw 30 Cze, 2011
Poczytaj o głębi ostrości i jaki na to wpływ na jasność obiektywu, odległość od fotografowanego motywu i.. wielkości matrycy w aparacie.
Martin___ - Czw 30 Cze, 2011 Temat postu: Re: pytanie o fujifilm finepix HS10
majekmajek napisał/a: | witam, mam nadzieję że nie zaśmiecę forum i że wszystko szybko się wyjaśni i moderator będzie mógł pozbyć się wątku
posiadam fujifilm finepix HS10
bardzo zależy mi na tego typu zdjęciu http://www.digart.pl/grup.../5466542/E.html |
Musisz stanąć bardzo daleko osoby fotografowanej, użyć w zasadzie jak najwięcej zoom'a i tło musi się znajdować daleko od osoby fotografowanej.
Taki efekt, takim aparatem jak HS10, to tylko w ten sposób.
Można jeszcze próbować z niedużej odległości od osoby fotografowanej, wtedy minimalna przysłona (bodaj 2.8), ale tło obowiązkowo daleko.
majekmajek - Czw 30 Cze, 2011
a czułość ISO? ma znaczenie w tego typu ujęciach? słyszałam, że czułość powinna być jak najmniejsza, a w fuji mam skalę od 100 do 6400
hijax_pl - Czw 30 Cze, 2011
majekmajek napisał/a: | a czułość ISO? | Nie ma wpływu na głębię ostrości. Ma wpływ na ekspozycję (tzn im wyższe tym bardziej można skracać czas klub bardziej przymykać przysłonę) majekmajek napisał/a: | słyszałam, że czułość powinna być jak najmniejsza | Zasadniczo im wyższe ISO tym więcej szumów na zdjęciu.
komor - Pią 01 Lip, 2011
Przeniosłem wątek do działu, który lepiej pasuje do problemu i zmieniłem mu tytuł, gdyż sprawa w sumie nie dotyczy konkretnego modelu kompaktu, tylko jest nieco ogólniejsza. Może się jeszcze komuś wątek przyda.
B o g d a n - Pią 01 Lip, 2011
majekmajek napisał/a: | mógłby ktoś podpowiedzieć mi jak mogę osiągnąć taki efekt? |
majekmajek napisał/a: | ... tego typu, że oni są wyostrzeni, a krajobraz za nimi nieważny. | Fotka poniżej wykonana z odległości ok. 1,5 metra, a tło za "modelem" oddalone ok. 8 metrów.
Ekwiwalent ogniskowej dla małego obrazka ok. 130 mm, przysłona f/4, reszta nie ważna:
Generalnie jeśli używasz trybów tematycznych, to przestawiając na "portret" aparat powinien dawać maksymalne otwarcie obiektywu, czyli najmniejszą głębię ostrości. Wtedy też tło będzie najbardziej rozmyte. Używając dłuższych ogniskowych (węższych kątów widzenia aparatu) również uzyskujemy bardziej rozmyte tło. Poćwiczyć, próbować i ... fotografować.
Znalazłem jeszcze przykład fotki w trybie "Portret" gdzie aparat ustawił f/3.5 i ognisowa była trochę dłuższa, co dało jeszcze lepsze rozmycie tła:
"Model" był trochę młodszy.
Helium - Pon 04 Lip, 2011
Ostatecznie można uciec się do obróbki już gotowego kadru: maska + rozmycie tła
Problemem jest tylko to, że trzeba maski zakładać bardzo dokładnie i umiejętnie je wtapiać, co jest bardzo trudne np. w przypadku rozwichrzonych włosów (dużo prościej gdy fotografowany obiekt ma ostre kontury). Ponadto sztuczne rozmywanie tła dość często wprowadza efekt sztuczności w kadr bo nie zawsze tło jest w jednej płaszczyźnie ostrości i wtedy należy rozmywać obszarami tak by starać się zachować naturalny sposób rozmycia jaki zostałby osiągnięty przez "lepszy" sprzęt.
hijax_pl - Pon 04 Lip, 2011
Helium napisał/a: | co jest bardzo trudne np. w przypadku rozwichrzonych włosów | Nie jest - o ile się używa masek bazujących na detekcji koloru a nie kontrastu.
Helium - Sro 06 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Helium napisał/a: | co jest bardzo trudne np. w przypadku rozwichrzonych włosów | Nie jest - o ile się używa masek bazujących na detekcji koloru a nie kontrastu. |
No proszę Przy okazji ja się czegoś nauczyłem. Thx hijax_pl
mozer - Sro 06 Lip, 2011
hijax_pl, a możesz przybliżyć, gdzie dostępna jest funkcja takich masek? PS ją posiada?
hijax_pl - Sro 06 Lip, 2011
PS w zasadzie nie używam...
Takie maski są np w LR. A do PS w zewnętrznych pluginach - a tych jest kilka: MaskPro, FluidMask, ReMask i zapewne inne...
Sam używam MaskPro.
mozer - Sro 06 Lip, 2011
hijax_pl, w LR masz na myśli standardową maskę (Auto Mask) w Adjustment Tool?
hijax_pl - Sro 06 Lip, 2011
Tjaaa.... prymitywne, ale właśnie o to chodzi
cybertoman - Sro 06 Lip, 2011
Czasem odnosze wrazenie, ze maskujac czyta mi w myslach...
|
|