|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Olympus E-P3, E-PL3, E-PM1
goltar - Czw 30 Cze, 2011 Temat postu: Olympus E-P3, E-PL3, E-PM1 E-P3
E-PL3
E-PM1
Obiektywy 12 i 45mm
Nie wiem jak Wam, ale mi się dzisiejsze nowości bardzo podobają, szczególnie obiektywy. Pomału system m4/3 zaczyna robić się sensowny. Najbardziej brakuje mi jakiegoś fajnego, jasnego tele zooma np 35-100 f/2.8.
B o g d a n - Czw 30 Cze, 2011
goltar napisał/a: | Najbardziej brakuje mi jakiegoś sensownego, jasnego tele zooma np 35-100 f/2.8. | Jak dla takiej małej matrycy, to i f/2, czy f/2.2 mógłby być, nie?
komor - Pią 01 Lip, 2011
Dobrze, że robią nowe jasne stałki i dobrze, że wszystkie te aparaty budują w oparciu o jedną matrycę i jeden aktualny moduł procesora/AF/itd. Inaczej niż w Sony, gdzie marketingowo narzucona segmentacja rynku powoduje, że wypuszczają serię produktów, a w każdym inna kombinacja matrycy, ficzerów itd., byle spowodować, że ten aparat pasuje na półkę nazwaną „lepszy”, a drugi na „gorszy”.
Tutaj jest jasny podział na: duży, średni, mały.
TS - Pią 01 Lip, 2011
Bardzo jestem ciekaw nowego AF, czy faktycznie szybszy niż tanich lustrach (bo i takie opinie gdzieś wyczytałem).
Obiektywy to jak dla mnie strzał w 10. Poza jasnym tele zumem, przydałby się jasny standardowy. Nawet nie musi mieć stałego światła, tylko np. 2.5-3.5. Póki nie ma zaawansowanego korpusu, to super jasna szkła (stałki ~f/1.0, zumy ~f/2) raczej nie byłyby często kupowane.
hijax_pl - Sro 13 Lip, 2011
Jak na razie to DxO zmierzyło PEN-EP3
Nowy typ matrycy i ciut gorsze wyniki od poprzedników... Ale pewnie dzięki temu też mniej prądu żre aparacik
TS - Pią 15 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: |
Nowy typ matrycy i ciut gorsze wyniki od poprzedników...
|
Ciekawe jakie oni mają błędy pomiaru, ale jak dla mnie wygląda na to, że wszystkie 12mpix matryce w Panasach i Olkach są bardzo podobne i trochę gorsze od 16 mpix...
hijax_pl napisał/a: | Ale pewnie dzięki temu też mniej prądu żre aparacik |
Według specyfikacji 10% więcej zdjęć, przy tej samej pojemności aku
Trochę jestem zawiedziony nowymi PENami. Flagowy model ma szybszy AF, lepszy ekran, ładniejsze jpg-i oraz lampę. Niby sporo, ale więcej oczekiwałem (tzn. E-P3 jako X100 z wymienną optyką). Ciekaw jestem testów na Optycznych i opinii.
Luke_S - Pią 15 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nowy typ matrycy i ciut gorsze wyniki od poprzedników... |
Bo to nie jest nowy typ matrycy.
hijax_pl - Pią 15 Lip, 2011
TS napisał/a: | Według specyfikacji 10% więcej zdjęć, przy tej samej pojemności aku | Zalety CMOSa
Luke_S napisał/a: | Bo to nie jest nowy typ matrycy. | nowy w stosunku do EP2. CMOS vs NMOS. A może lepiej było napisać.. inny?
hijax_pl napisał/a: | nowy w stosunku do EP2. CMOS vs NMOS. A może lepiej było napisać.. inny? |
Jeden pies... W specyfikacji E-P3 jest matryca LiveMOS, zwana również NMOS, a tak naprawdę jest to zwykły CMOS ze szczyptą marketingowego bełkotu. Ten sam sensor jest we wszystkich 12-megapikselowych Olkach od czasów E-30, jedynie filtr AA się zmieniał.
hijax_pl - Pią 15 Lip, 2011
LiveMOS to nie to samo co NMOS ale jest bliższe CMOSowi...
Luke_S napisał/a: | Ten sam sensor jest we wszystkich 12-megapikselowych Olkach od czasów E-30, jedynie filtr AA się zmieniał. | Nie świadczy to dobrze o ich działach R&D
No to w takim razie informacje, które miałem są niezbyt dokładne - wyczytałem, że teraz jest CMOS a w poprzednich NMOSy były...
hijax_pl napisał/a: | LiveMOS to nie to samo co NMOS... |
To to samo. Sam Olek używał obu tych nazw naprzemiennie.
|
|