forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Kaprysy SB-900 ?

bbeeaa - Sob 02 Lip, 2011
Temat postu: Kaprysy SB-900 ?
Małymi kroczkami zaczynam zabawę z w/w lampą.
Dlaczego mimo zmiany ogniskowej obiektywu na wyświetlaczu lampy nie zmieniała się wartość ZOOM? Mało tego - nie była możliwa zmiana tej wartości manualnie - kompletnie nieaktywna funkcja. Dopiero po pewnym czasie (ot tak) mogłam skutecznie manipulować zoom-em, a gdy dziś zmieniłam obiektyw, lampa sama odczytuje i pokazuje wartość ogniskowej obiektywu, również po podpięciu wcześniej zdjętego szkła. Co to wszystko może znaczyć?

[ Dodano: Nie 03 Lip, 2011 22:40 ]
I znów problem powrócił. Co jest grane?

[ Dodano: Nie 03 Lip, 2011 23:43 ]
Chyba uporałam się z problemem. Wygląda na to, że sposób założenia nasadki rozpraszającej wpływa na możliwość działania ogniskowej w lampie (co mnie mocno dziwi). Nigdy nie wiem, jak zakłada się ją poprawnie, tzn, kiedy jest we właściwej pozycji, a kiedy do góry nogami. W każdym razie w jednym przypadku ogniskowa działa bez zarzutów, w drugim jest nieaktywna. A może ma to związek z budową przedniej ścianki nasadki? Ale chyba to nie to. Mam mętlik w głowie i zżera mnie ciekawość - co za czort?. Szkoda tylko, że rozmawiam sama ze sobą.

[ Dodano: Nie 03 Lip, 2011 23:44 ]
Chyba piszę niejasno ; )

lama - Pon 04 Lip, 2011

Jeśli działa Ci zoom przy założonej nasadce, to założona jest źle - nie ma przecież sensu skupiać wiązki światła po to, żeby ją rozproszyć, prawda?
hijax_pl - Pon 04 Lip, 2011

bbeeaa napisał/a:
. Wygląda na to, że sposób założenia nasadki rozpraszającej wpływa na możliwość działania ogniskowej w lampie (co mnie mocno dziwi).
Na wyświetlaczu powinna pojawić się informacja o założonym dyfuzorze, a ogniskowa zablokować na 14mm.
bbeeaa napisał/a:
Nigdy nie wiem, jak zakłada się ją poprawnie, tzn, kiedy jest we właściwej pozycji, a kiedy do góry nogami.
A masz instrukcje? ;) Powiem tylko, że w jedną stronę zakłada się bez problemu, a w drugą z pewnymi oporami... Nasadka jest tak zbudowana, aby zapewnić konwekcję powietrza - by się za szybko palnik nie nagrzewał.

bbeeaa napisał/a:
Szkoda tylko, że rozmawiam sama ze sobą.
Poproś kogoś by podbił post - inaczej nikt nie wie, że coś dopisałaś ;)