|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Podstawy techniczne obiektywów
goltar - Wto 02 Paź, 2007 Temat postu: Podstawy techniczne obiektywów Na stronach Canona znajduje się kilka fajnych artykułów dotyczących podstaw technologii zastosowanych w obiektywach:
zasady działania obiektywów: http://software.canon-eur...k_Book_7_PL.pdf
technologie stosowane w obiektywach: http://software.canon-eur...k_Book_9_PL.pdf
terminologia stosowana w opisie obiektywów: http://software.canon-eur..._Book_10_PL.pdf
Artykuły napisano w oparciu o obiektywy Canon ale zawarte w nich informacje są uniwersalne.
Polecam.
komor - Sro 03 Paź, 2007
Fajnie, dzięki za link.
To ja się tak przy okazji podłączę, jaką książkę o fotografii polecacie dla początkującego? Chodzi mi o książkę techniczną, nie artystyczną, taką z której dowiem się o takich sprawach, że duża dziura daje małą głębię, od takich prostych spraw, poprzez objaśnienia takich rzeczy jak odległość hiperfokalna, aż po odpowiedzi na pytania takie jak: co to znaczy ustawić synchronizację lampy na drugą kurtynę i po co takie rzeczy robić.
No po prostu kompedium wiedzy optycznej i technicznej potrzebnej do opanowania warsztatu.
Byłoby miło, żeby napisali tam też coś o cyfrowym aspekcie tej sprawy, o matrycach, cropie czy takich tam. Ale pewnie za dużo wymagam.
komor - Pon 15 Paź, 2007
komor napisał/a: | To ja się tak przy okazji podłączę, jaką książkę o fotografii polecacie dla początkującego? Chodzi mi o książkę techniczną, nie artystyczną, taką z której dowiem się o takich sprawach, że duża dziura daje małą głębię, od takich prostych spraw, poprzez objaśnienia takich rzeczy jak odległość hiperfokalna, aż po odpowiedzi na pytania takie jak: co to znaczy ustawić synchronizację lampy na drugą kurtynę i po co takie rzeczy robić.
No po prostu kompedium wiedzy optycznej i technicznej potrzebnej do opanowania warsztatu.
Byłoby miło, żeby napisali tam też coś o cyfrowym aspekcie tej sprawy, o matrycach, cropie czy takich tam. Ale pewnie za dużo wymagam. |
Jakoś nikt nie odpowiedział, czy mogę uprzejmie się przypomnieć z moim pytaniem? TIA
pdf100 - Pon 15 Paź, 2007
owszem możesz,
ostatnio mój syn kupił
sobie książke
"fotografia dla początkujących"
autora nie pamiętam, (później sprawdze)
eska - Pon 15 Paź, 2007
Wg mnie sporym kompendium wiedzy dotyczącym aparatów cyfrowych (ich budowy, zasady działania, porad jak fotografować, jak później fotografie obrabiać w komputerze oraz na czym drukować) jest elektroniczne wydanie "123 Digital Imaging". Ja posiadam v.3 z 2005 roku i muszę przyznać, że publikacja ta niewiele straciła na wartości. Niestety dostępna jedynie w wersji angielskiej :-/
Tu jest stronka tego projektu http://www.123di.com.
konrad
komor - Pon 15 Paź, 2007
eska napisał/a: | Wg mnie sporym kompendium wiedzy dotyczącym aparatów cyfrowych (ich budowy, zasady działania, porad jak fotografować, jak później fotografie obrabiać w komputerze oraz na czym drukować) jest |
Dzięki, ale mnie bardziej chodzi o tę tradycyjną część, optykę, światło, lampy, ogniskowe, kąty, głębie itd. Powiedzmy, że poligrafią i obróbką plików graficznych zajmuję się od 15 lat, więc tu nie potrzebuję specjalnej pomocy, choć oczywiście zdjęcia cyfrowe, a nie skanowane z materiału światłoczułego to trochę inny problem, ale z tym radzę sobie sam. Mnie chodzi o to, czego uczą pewnie w szkołach fotograficznych. Tam używają chyba jakichś podręczników?
A pod podany adres oczywiście zajrzę, dziękuję
edit Ech, niestety, to jest jakieś EXE pod tym adresem, na mojej platformie nie ma takich plików
eska - Pon 15 Paź, 2007
No właśnie to jest minus - działa tylko pod okienkami (chyba ze będziesz bawił sie w jakąś emulacje). EXE dlatego, że jest pozabezpieczany an wszelkie sposoby, żeby nie skopiować do "schowka" jakiegoś obrazka czy tekstu z tej "książki".
Nie mniej polecam tę pozycję.
Konrad
Rusek - Wto 16 Paź, 2007
najlepszym podrecznikiem do nauki fotografii jest manualny aparat typu:
olympus OM 2
do tego kilka godzin dziennie ogladania fotografii - "masterow"
serio
komor - Wto 16 Paź, 2007
Rusek napisał/a: | najlepszym podrecznikiem do nauki fotografii jest manualny aparat
[...]
do tego kilka godzin dziennie ogladania fotografii - "masterow"
serio |
A pełną pokorą przyjmuję tę poradę i w pełni się z nią zgadzam. Zasadniczo właśnie to nawet częściowo realizuję - do mojego body przykręciłem dziś manualne szkło M42
Ale mnie chodzi o teoretyczne podstawy techniczne, a nie aspekt artystyczny. No jeszcze jeden przykład pytania podam: czy do obiektywu przykładowo 200/2.8 wpada tyle samo światła co do obiektywu o innej ogniskowej, ale tym samym świetle f/2.8? Skoro światło jest funkcją ogniskowej, to teoretycznie przy zachowaniu tego samego f/2.8 ale zwiększaniu ogniskowej coraz więcej światła wpada na matrycę, prawda? Odpowiedź na to pytanie mogę zasadniczo chyba sam wyczaić czytając Słowniczek na witrynie Optycznych, ale takich kwestii jest przecież więcej.
|
|