forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G

Arek - Pon 04 Lip, 2011
Temat postu: Test obiektywu Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G
http://optyczne.pl/index....ywu&test_ob=232

Zapraszam! :)

Arek

hijax_pl - Pon 04 Lip, 2011

Czyli nie zawiódł pokładanych w nim nadziei... I dobrze.
Mamy 50/1.8D z wmontowanym silnikiem.

P.S.
Przy okazji widać ile miejsca zajmuje silnik ;)

Arek - Pon 04 Lip, 2011

hijax_pl, bez przesady. To jednak inna konstrukcja optyczna.

Wiem, wiem... :grin:

Ważne, że nie jest gorzej. Jest niezauważalnie lepiej.
Co amator zauważy? Że jest ciszej no i starego filtra się nie nakręci...

Arek - Pon 04 Lip, 2011

I widać, że zaprojektowana mądrze. Bo poprawili to co w poprzedniku było najsłabsze. Teraz Nikoniarze mają naprawdę fajnie. Canonierom zostaje stary plastikowy gniot w postaci 1.8/50 II...

Arek napisał/a:
Teraz Nikoniarze mają naprawdę fajnie.
No nie przesadzałbym tak - jeszcze 85/1,8G i 135/2G DC brakuje ;)
Arek - Pon 04 Lip, 2011

A w Canonie to są nowe 1.8/85 i 2/135 w normalnych cenach?
Usjwo - Pon 04 Lip, 2011

Arek napisał/a:
A w Canonie to są nowe 1.8/85 i 2/135 w normalnych cenach?

Trzeba zdefiniowac co to sa "normalne ceny" :wink: . 85f/1.8 - 1300PLN to chyba normalna cena ?

Arek - Pon 04 Lip, 2011

Usjwo, ten cenę ma normalną. Ale nowy to on nie jest. Jakiś upgrade byłby mile widziany. Choć akurat tutaj jest on mniej potrzebny. Znacznie bardziej wolałbym upgrade 1.8/50, 1.4/50, 2/35 czy wprowadzenie 2/24.
martin33-73 - Pon 04 Lip, 2011

Arek napisał/a:
upgrade 1.8/50, 1.4/50
dokładnie, wstyd, żeby canon nie miał porządnego standardu... niestety nie miałem okazji pobawić się 50L ale ten obiektyw ma tyle złych opinii, że coś musi być w tym prawdy, że nie wart swojej ceny.
Seba_stian - Pon 04 Lip, 2011

Tydzień temu kupiłem Nikona i "stara" 50mm miała być moim pierwszym szkłem (po kitowym oczywiście), ale czytając wypowiedzi i teraz test chyba dorzucę te 300zł na nowe szkiełko. :D
dobragrafika - Nie 25 Wrz, 2011
Temat postu: Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G na Fuji S5 pro
Dotychczas miałem kilkanaście aparatów cyfrowych w tym prawie 10 lustrzanek cyfrowych i trochę szkieł. Używałem amatorsko i semi pro na tyle, że włożona kasa zwróciła się. Canona 5D + 24-70L z gripem zamieniłem na coś mniejszego, czym chętniej będę robił zdjęcia rodzinne. Po raz kolejny padło na ulubione Fuji, które zakupiłem za rozsądne pieniądze wraz z Nikkorem 24-120VR 3.5-5.6... Pierwsze zdjęcie i lekki zawód za ostrość zdjęć. Pożyczyłem od kolegi Nikkora 50 1.8D... obraz od razu poprawił się, zdjęcia stały się ostre. Nadszedł czas na oddanie i zakup swojego egzemplarza. Stanąłem przed dylematem nowy czy stary Nikkor. Po lekturze testowej na Optyczne padło na nową wersję G. Mam go już miesiąc i mogę śmiało powiedzieć, że nowa wersja jest lepsza. Porównując zdjęcia wersja G tworzy ostrzejsze na brzegach i jest to widoczne. Co do szybkości działania są porównywalne, ale AF w G jest pewniejszy... w starszym częściej potrafił zgubić ostrość. Jedna fajna sprawa to, że filtr nakręcany jest na zew. część obudowy a mini tubus przy zmianie ostrzenia schowany jest głęboko pod filtrem. W D o ile pamiętam wysuwał się sporo na zewnątrz co sprzyjało dostawaniu się pyłków, kurzu itp. Wykonanie nieporównywalnie lepsze. 24-120 poszedł w odstawkę... nie że zupełnie do D**Y ale raczej sprawdzi się w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych czy pełnym słońcu z przesłonami f8 w górę. Aktualnie ten właśnie Nikkor jest moim głównym szkłem.. wiadomo, że przy cropie jest różnica między posiadanym wcześniej 5D + L ale fun z robienia zdjęć wrócił i cieszy jak dawniej. Kolejnym zakupem miał być Nikkor 70-300 VR jednak ostatnie dogłębne lektury skłaniają mnie do Tamrona SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO. Przepraszam za lekki OT ale chciałem moją ocenę poprzeć jakimś tam już doświadczeniem amatora;) POLECAM GO SZCZERZE!
kozidron - Nie 25 Wrz, 2011

martin33-73 napisał/a:
dokładnie, wstyd, żeby canon nie miał porządnego standardu...

Podejrzewam, że canon się nie wstydzi i ma to głęboko. Canon go Sony :wink: :razz:

.....a szkiełko bardzo przyzwoite jak na swoją cenę.

misiaczekm - Wto 04 Cze, 2013

I nie wiem co mam wybrać 50 czy 35.... Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G
Do D3100...
Czytam i czytam... heh...

komor - Wto 04 Cze, 2013

misiaczekm, jeśli lubisz portretować to weź 50 mm, jak wolisz fotografować imprezy to weź 35 mm.
spootnick - Sro 05 Cze, 2013

Arek napisał/a:
Usjwo, ten cenę ma normalną. Ale nowy to on nie jest. Jakiś upgrade byłby mile widziany. Choć akurat tutaj jest on mniej potrzebny. Znacznie bardziej wolałbym upgrade 1.8/50, 1.4/50, 2/35 czy wprowadzenie 2/24.

Arek w koncu sie doczekales upgrade 35 i 24... pewnie do nowej 50 tez wbuduja IS

misiaczekm - Pią 21 Cze, 2013

komor napisał/a:
misiaczekm, jeśli lubisz portretować to weź 50 mm, jak wolisz fotografować imprezy to weź 35 mm.

Dziękuję!!

[ Dodano: Nie 30 Cze, 2013 19:50 ]
Czy ta 50 ma w miarę dobry kąt dla DX, czy jest dość wąski (31,5)? Za bardzo ie mam gdzie sprawdzić. W Olsztynie w MM ich nie ma :(

Wielki Mistrz - Nie 14 Lip, 2013

misiaczekm napisał/a:
...Czy ta 50 ma w miarę dobry kąt dla DX, czy jest dość wąski (31,5)? Za bardzo ie mam gdzie sprawdzić. W Olsztynie w MM ich nie ma :(

Przyjmuje się, że kąt widzenia ludzkiego oka, to odpowiednik ogniskowej 50mm na małym obrazku (albo obiektyw 35mm na formacie DX). Co prawda oko widzi dużo szerzej (zdecydowanie ponad 100 stopni) ale ostry obraz - to mniej więcej połowa tej szerokości.

Obiektyw o ogniskowej 50mm był często rekomendowany jako podstawowy obiektyw do lustrzanek małoobrazkowych. Dla naszej wygody. Wszak widziały gały co pstrykały. I to w sensie dosłownym. ;) Ale pamiętaj: to było dla małego obrazka. A Ty masz tylko DX.
Jeżeli chcesz obiektyw bardziej uniwersalny - weź ogniskową 35mm. Wtedy zasada "widziały gały co pstrykały" będzie działać. :D
Jeżeli chcesz obiektyw mniej uniwersalny, do szerszego portretu i o 1/3 węższych/ciaśniejszych kadrów z imprez i wycieczek - bierz 50mm.

A tak naprawdę, świat nie kończy się na MM w Olsztynie. :P Podejrzewam, że w mieście jest co najmniej kilka sklepów fotograficznych. Tam na 100% mają te obiektywy.

I jeszcze jedno. Obie ogniskowe są zawarte w podstawowym obiektywie dołączanym do zestawu z aparatem (zakres 18-55mm). Jak nie wiesz czego chcesz - może warto zacząć od podstaw? :!:

Pozdrawiam.

misiaczekm - Wto 16 Lip, 2013

Dziękuję Wszystkim, jeszcze raz, za podpowiedzi... sprzęt został zakupiony!!