forum.optyczne.pl

Lornetki - Nikon Action EX 10x50 CF - ostro dopiero na "+".

PawełN. - Pon 04 Lip, 2011
Temat postu: Nikon Action EX 10x50 CF - ostro dopiero na "+".
Witam na forum. Niedawno kupiłem lornetkę Nikon Action EX 10x50 CF. Okazuje się, że by ostro widzieć, muszę regulację ostrości prawego "ruchomego" okulara ustawić równo na "+". Czy to znaczy, że mam jakąś wadę wzroku, której nie wychwytuję, czy jest to normalne. Zdarza się ustawianie ostrości nie na "0", nawet u tych z sokolim wzrokiem?
Pozdrawiam.

Arek - Pon 04 Lip, 2011

W sprzęcie Made in China wszystko jest możliwe. Nawet to, że im się skala ciut omsknęła :)
Choć wada wzroku też prawdopodobna.

No niby rzeczywiście "Mejd in Czajna", ale nadal chcę wierzyć, że Nikon choć w części ma w sobie coś z Japonii - może chociaż składają to dobrze? Jakby jeszcze komuś chciało się coś dopisać, to byłbym wdzięczny. Dzięki.
Arek - Pon 04 Lip, 2011

Z Japonii to jest manager w tej fabryce, w której robią Actiony. Zdalnie nikt Ci nie pomoże. Idź do okulisty, to będziesz wszystko wiedział :)

Spoko, zdaję sobie sprawę i jak znajdę chwilę czasu, to sobie sprawdzę moje "soczewki". Prosząc o pomoc liczyłem też na głosy osób, którzy będąc sokołami też ustawiają sobie nie na zero... ;-)
Guliwer - Pon 04 Lip, 2011

Zanim pójdziesz do okulisty, sprawdź, czy zero jest ustawione w środku zakresu obrotów pomiędzy skrajnymi położeniami pokrętła na "+" i "-".
Mam kilka lornetek i w każdej te nastawy są nieco inne. Najdziwniej jest w DO 10x50, bo daleko od "O".

kivirovi - Wto 05 Lip, 2011

moim zdaniem masz wade wzroku :???:
Marek_N - Sro 06 Lip, 2011

Arek napisał/a:
Zdalnie nikt Ci nie pomoże.

Nikt?? :shock:
Przecież to można sprawdzić w 15 sek, łącznie z wyjęciem lornetki z pokrowca.