|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - SIGMA 10-20 jaki filtr
jarQ - Wto 02 Paź, 2007 Temat postu: SIGMA 10-20 jaki filtr witam
jestem nowy i zielony:-), na forum oczywiście.
Moje pytanie jest bardzo proste (szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi)
czy do Sigmy 10-20 należy użyć filtru w wersji Slim? Czy występuje winietowanie z filtrami z normalnym kołnierzem.
goltar - Wto 02 Paź, 2007
tak, jak najbardziej powinien być slim...
Arek - Wto 02 Paź, 2007
Przy tak kosmicznym polu widzenia jakie ten obiektyw osiąga przy 10 mm nie ryzykowałbym niczego innego niż slim. No chyba, że lubisz winietę
jarQ - Wto 02 Paź, 2007
w takim razie chyba będzie mały problem..
W najnowszym teście pierwszy "slim" jest na miejscu 5 i na dodatek kosztuje 325 zł dla średnicy 72 mm .. a gdzie dopiero 77mm...
może ktoś wie o czymś tańszym?
i czy na pewno winietuje przy 10mm ? ktoś robił testy?
pozdrawiam
Arek - Wto 02 Paź, 2007
No ale on najwięcej punktów stracił za wycinanie UV. I teraz zależy do czego chcesz go używać. Jeśli jako filtru ochronnego, to się świetnie do tego nadaje. Dobra transmisja w
wizualu, małe odblaski, mała winieta.
jarQ - Wto 02 Paź, 2007
raczej ochrona... robie najwięcej reportaży a tu wycinanie UV nie ma większego znaczenia.. więc ten by się nadawał.. tylko ta cena !!!!!! a filtr jest niezbędny bo szkoda szkła.. dzięki za rady
MC - Wto 02 Paź, 2007
Zastanow sie czy do tego obiektywu warto kupowac filtr. Ja robilem nim fotki w gorach bez niczego i wyszly super.
Używam Marumi 77 mm WPC UV slim do Canona 10-22 głównie w celu ochrony obiektywu i jestem z niego zadowolony. Filtr jest dwu gwintowy więc można używać standardowego dekielka . Pogorszenia winietowania nie zauważyłem... to że nie wycina UV to dowiedziałem się z testu
MC napisał/a: | Ja robilem nim fotki w gorach bez niczego i wyszly super. | z tego wynika że wycinanie UV nie jest aż tak istotne...
MC - Wto 02 Paź, 2007
Nie wiem czy nie jest istotne, czy Sigma 10-20 ma poprostu sama w sobie niezle powloki. Zadnych, mgielek i tym podobnych nie bylo na zdjeciu, a niebo piekne, granatowe, niebieskie
jarQ - Wto 02 Paź, 2007
z tym się akurat zgadzam, powłoki są bardzo dobre i nie mam żadnych problemów z jakością zdjęć.. Tak jak pisałem wcześniej, myślę o ochronie samej soczewki i dlatego też uważam że wydanie 300 zł to troche za dużo w stosunku do ceny samego obiektywu. A tak właściwie to czy ktoś wie jakiej wysokości są filtry w wersii slim?.
MC - Wto 02 Paź, 2007
Wybacz, ale do ochrony soczewki najlepszy jest dekielek (chociaz w tej sigmie nie da sie go wyjac ani wlozyc z oslona przeciwsloneczna). Kazdy filtr, obojetnie czy slim czy nie, jakos oddzialywuje na szklo w samym obiektywie. Wg. mnie dokladac filtr (dosc drogi, bo 77mm) tylko z tego powodu jest nieporozumieniem.
Chyba, ze w ekstremalnych warunkach robisz rotki???
jarQ - Wto 02 Paź, 2007
dekielek..owszem
spróbuj w tłumie kiedy czekasz na odpowiedni moment zdejmować dekielek bo właśnie ten moment nadszedł.. życzę powodzenia
przykład mojego kolegi.. imreza, dużo ludzi i nagle ktoś statywem od mikrofonu trafia prosto w oko Lki.. na szczęście pękł filtr.. który kosztował 200 zł.. Uważam że filtr UV oprócz swojej pożytecznej roli związanej z odcinaniem promieniowania spełnia również rolę ostatniej bariery przed mechanicznymi uszkodzeniami przedniej soczewki.. bariery którą zawsze można przetrzeć ściereczką do optyki lub nawet husteczką.. a jeśli nawet ulegnie zarysowaniom zawsze można kupić dugi i to nie zaboli aż tak bardzo.
pozdrawiam
Monastor - Wto 02 Paź, 2007
Zawsze może się zdarzyć wypadek przy fotografowaniu. Mój kolega nabawił się głębokiej rysy na filtrze podczas chodzenia po górach. Robił zdjęcie, poślizgnął się, złapał się kosodrzewiny, a aparat na pasku pojechał po skale. Widziałem potem ten filtr. 100 zł w plecy, dobrze że nie więcej
On miał kompakt, w takim wypadku to cały aparat w plecy. Obiektywy do lustrzanek są niestety jeszcze droższe.
Mnie też czasem wygląd UV-ki przyprawia o ból głowy. Najciekawsze efekty dają fale i rozbryzgująca się woda. Słony prysznic i już trzeba czyścić. Nawet jeśli sam obiektyw nie jest uszkodzony to można zaraz potem znowu robić zdjęcia niepobrudzonym obiektywem. Bez filtra trzeba by już znaleźć kawałek miejsca do wyczyszczenia wszystkiego, a tak można zdjąć warstwę wierzchnią i focić dalej.
MC napisał/a: | Nie wiem czy nie jest istotne, czy Sigma 10-20 ma poprostu sama w sobie niezle powloki. | miałem na myśli że nie jest istotne w przypadku zakupu Sigmy 10-20 bo o tym obiektywie mówimy MC napisał/a: | Wg. mnie dokladac filtr (dosc drogi, bo 77mm) tylko z tego powodu jest nieporozumieniem .... Chyba, ze w ekstremalnych warunkach robisz rotki??? | To tu się nie zgadzamy... Zdjęcia robię w normalnych warunkach. 10-22 ma dość wypukłą soczewkę i łatwo ją zarysować, ponadto wolę czyścić filtr niż obiektyw. Kupno filtra to wydatek kliku setek, obiektywu - kilku tysięcy... jeśli Tobie wystarcza dekielek to OK, ja wole mieć jeszcze dodatkową osłonę.
jarQ napisał/a: | A tak właściwie to czy ktoś wie jakiej wysokości są filtry w wersii slim?. | Podany Marumi ma wysokość 3,7mm. Niektóre mają mniej - ok 3mm ale w takim przypadku często nie mają gwintu z przodu i nie można stosować standardowego dekielka.
jarQ - Sro 03 Paź, 2007
No i mam rozwiązanie problemu
HOYA PRO1 Digital MC UV-0 (choć nie ma oznaczenia "slim" w nazwie) nie winietuje przy 10mm ) koszt to około 150 zł i na dodatek drugie miejsce w teście
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Paź, 2007
Tak ma 3mm grubości oprawy, nie powinien winietować.
RBT - Czw 25 Paź, 2007
Nie używam na stałe filtra, ale mam założoną oprawę (pierścień o wysokości 6 mm) by móc zakładać dekielek bez ciągłego zdejmowania osłony. Pierścień był doświadczalnie po trochu planowany na tokarce (po czym oczywiście został wyczerniony) i mogę powiedzieć, że 8 milimetrowy winietuje, a 6 mm nie. Uwagi te odnoszą się do samego pierścienia bez szkła. Filtry mam w wersji slim więc nie sprawiają kłopotu, nakręcam je oczywiście bezpośrednio na sam obiektyw.
5kbFlashMemory - Pią 26 Paź, 2007 Temat postu: A myślałeś o filtrach Cokin http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1652
|
|