|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Sony HX100 Czy Sony HX9
audi - Wto 05 Lip, 2011 Temat postu: Sony HX100 Czy Sony HX9 Zastanawiam się nad wyborem aparatu uniwersalnego do robienia fotek i kręcenia filmików z wakacji, dzieci, rodzinne imprezy. Wybór mój zawęziłem raczej do tych dwóch modeli. Zastanawiam się tylko który aparat będzie robił lepsze fotki przy tych samych warunkach i ustawieniach, bo oba mają taka samą matrycą i rużnią się właściwie tylko obiektywem i wielkością.
wielbicielxx - Wto 05 Lip, 2011
Praktycznie poza obiektywem niczym się nie różnią- moim zdaniem i jeden i drugi jak większość tegorocznych premier szajs z na max przeładowaną matrycą + zoom 30 razy nawet nie chcę fotek z takich urządzeń oglądać
audi - Wto 05 Lip, 2011
Wtej cenia wątpię abym znalazł coś lepszego, te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania (co jest bardzo przydatne przy dzieciach) Zastanawiałem sie nad bezlusterkowcami, ale czy jest sens jeśli ja i tak bym pozniej niekupował obiektywów i w cenie do 1800 zł czy mają 50 - 60 fsp FULL HD
W cenie do 1800 zl wszystko jest lepsze od Twoich faworytów
Bezlusterkowce Olympusa kupisz z kitowym szkłem już za niewiele ponad 1000 zł choćby ten- Olympus PEN E-PL1 a jeśli porządny kompakt z jakością zdjęć to też jest kilka modeli godnych uwagi: samsung EX1, lumix LX5, olympus XZ1, canon G11,12
a jeśli coś do wszystkiego w klasie sony HX9 to obejżyj sobie też lumixsa TZ10, 18, 20 itp.
TomPL2 - Wto 05 Lip, 2011
audi napisał/a: | Wtej cenia wątpię abym znalazł coś lepszego, te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania... |
Widać, że marketing działa - bez FullHD ani rusz
A po co ludziom superzoom jak robią zdjęcia dzieciom czy rodzinie? Ech......
audi - Wto 05 Lip, 2011
TomPL2 napisał/a: | audi napisał/a: | Wtej cenia wątpię abym znalazł coś lepszego, te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania... |
Widać, że marketing działa - bez FullHD ani rusz
A po co ludziom superzoom jak robią zdjęcia dzieciom czy rodzinie? Ech...... |
Mam TV plazmowy 50" FUL HD
Jeśli model HX100 ma lepszy obiektyw od HX9 i będzie robił ładniejsze fotki i filmy, to chyba logiczne że warto go wybrać .
I podajcie mi konkretne modele które podczas kręcenia filmu robią fotki.
No i posiadają FULL HD 50i - 60i w tej cenie
żaden objektyw z zoomem 30 x nie da ci super obrazu chćby to było potrójne Full HD
audi - Wto 05 Lip, 2011
wielbicielxx napisał/a: | żaden objektyw z zoomem 30 x nie da ci super obrazu chćby to było potrójne Full HD |
Dlatego napisałem to pytanie (który aparat pasiada lepszy obiektyw ) i będzie robił lepsze fotki i filmy przy tych samych warunkach.
qawe - Wto 05 Lip, 2011
Kod: | te aparaty kręcą dodatkowo filmy z szybkością 50 - 60 fsp FULL HD i mogą robić fotki podczas nagdania (co jest bardzo przydatne przy dzieciach) |
Zdjęcia robione podczas filmowania mają rozdzielczość 3 Mpix (przynajmniej w HX100)
Kod: | bo oba mają taka samą matrycą i rużnią się właściwie tylko obiektywem i wielkością. |
Różnią się także: dostępnymi trybami, wizjerem, pierścieniem zmiany zoomu/ostrości, odchylanym ekranem, mocą wbudowanej lampy błyskowej, najkrótszym czasem otworu migwaki, minimalną odległością w zdjęciach makro, przysłoną... (to wszystko na korzyść HX100), a na korzyść HX9 lepszy kąt.
No to może będzie lepiej, gdy jak ty będziesz kręcił ten film dziecku to niech żona komórką cyka zdjęcia - chyba będą lepsze (najlepiej wziąć komórkę z aparatem 12mpx)
qawe - Wto 05 Lip, 2011
Dodatkowo zdjęcia można robić maksymalnie w trybie nagrywania FULL HD 50i (nie można w 50p).
audi - Wto 05 Lip, 2011
TomPL2 ile Ty masz lat dzieciaku, bo po Twoim wpisia mozna wywnioskować że 16
Jak nie masz nic konkretnego do napisania to nie troluj
audi napisał/a: | TomPL2 ile Ty masz lat dzieciaku, bo po Twoim wpisia mozna wywnioskować że 16
Jak nie masz nic konkretnego do napisania to nie troluj |
Jestem stary dziad, który zapomina że niektórzy nie dość że niewiele wiedzą o fotografii i nie słuchają uwag, to także nie mają poczucia humoru. No skleroza panie...
audi - Wto 05 Lip, 2011
To jakie inne model byście doradzili zamiast HX100 i HX9 które będą robiły lepsze fotki i kręciłt filmy w i FULL HD 50p w podobnej cenie
qawe - Wto 05 Lip, 2011
Kod: | To jakie inne model byście doradzili zamiast HX100 i HX9 które będą robiły lepsze fotki |
To kup lustrzankę, albo bezlusterkowca.
Swoją drogą kupiłem HX100V ze względu na tryby P/A/S/M, zdjęcia HDR, czasem filmy Full HD, bardzo dobry flesz, szybkie zdjęcia seryjne oraz wbudowany filtr szary.
HX9 tez ma PASM i HDR i 10 zdjęć na sekundę- a pierścień w HX100 to nie jest mechaniczny jak w fuji HS10.
TomPL2 - Sro 06 Lip, 2011
PASM to ma teraz co drugi kompakt
qawe - Sro 06 Lip, 2011
wielbicielxx napisał/a: | HX9 tez ma PASM i HDR i 10 zdjęć na sekundę- a pierścień w HX100 to nie jest mechaniczny jak w fuji HS10. |
Kolego mylisz się, HX9 ma tylko tryby P/M
audi - Sro 06 Lip, 2011
Wcześniej zastanawiałem się nad Sony NEX-5 + 18-55mm ale czytałem że ma słaba stabilizację i grzeje się podczas kręcenia filmików i słabo sobie radzi przy słabszym oświetleniu.
MC - Sro 06 Lip, 2011
Kiedyś na płocie przeczytałem "du*a". Pogłaskałem i w palec wbiła mi się drzazga. Od tego czasu z dużą rezerwą podchodzę do tego co inni piszą.
qawe - Sro 06 Lip, 2011
audi napisał/a: | Wcześniej zastanawiałem się nad Sony NEX-5 + 18-55mm ale czytałem że ma słaba stabilizację i grzeje się podczas kręcenia filmików i słabo sobie radzi przy słabszym oświetleniu. |
HX100V podczas normalnego używania robi się ciepły, ale tylko przy przycisku sterowania
audi - Sro 06 Lip, 2011
qawe napisał/a: | audi napisał/a: | Wcześniej zastanawiałem się nad Sony NEX-5 + 18-55mm ale czytałem że ma słaba stabilizację i grzeje się podczas kręcenia filmików i słabo sobie radzi przy słabszym oświetleniu. |
HX100V podczas normalnego używania robi się ciepły, ale tylko przy przycisku sterowania |
To chyba przypadłośc aparatów Sony, bo podobno NEX-5 również się nagrzewa.
ghost - Sro 06 Lip, 2011
a ja myślę, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz.
audi - Sro 06 Lip, 2011
To poczytaj
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12665
ghost - Sro 06 Lip, 2011
i wzajemnie. SLT to nie są nexy. w nexach nie ma stabilizacji w body. jest w 1855 i 18200.
i nie kojarzę, żeby się grzała.
Jarsonex - Pią 08 Lip, 2011
Długo się zastanawiałem, nad zakupem soniaka, w grę wchodził nikon p 500 oraz panasonic lumix, oraz fujifilm aparat musiał mieć możliwość kręcenia fajnych filmów hd do tej pory korzystam z canona 350d, poszedłem do media markt i tam spotkałem ku mojemu zdziwieniu sprzedawcę który wpadł na pomysł aby zrobić katalog zdjęć z każdy aparatem przy rożnych czułościach itp - soniak radził sobie dobrze (jak na taki zoom ma najjaśniejszy obiektyw) ciut lepiej nikon ( podobny szum ale zachowuje kolory przy wyższych wartościach) i lepiej leżał w dłoni ogólnie lepiej wykonany ale ma duży minus mianowicie balans bieli zdjęcia maja tendencję do wpadania w zieleń, fujifilm za drogi moim zdaniem ponieważ jest w cenie lustrzanki (canon 1100 d a nawet w promocji nikon d3100) do tego zdjęcia nie są lepsze od poprzedników i wykonanie bardzo plastikowe ale za to zapis w raw...
Zawsze jest coś za coś najlepiej wybrać samemu jeden lubi rybkę a inny...
Żaden kompakt nawet najlepiej zareklamowany nie zrobi super zdjęć choć można uzyskać zadowalający efekt przy dobrym świetle, ja szukałem czegoś kompaktowego z dużymi możliwościami i kupiłem sony ponieważ ma największe możliwości pod każdym względem (manualne nastawy,dobra jakość filmów,dobrze działająca panorama i wiele innych) a ponieważ jest nowy można go odsprzedać z niską utratą wartości gdyby ktoś się rozmyślił.
qawe - Pią 08 Lip, 2011
Kod: | dobrze działająca panorama |
Ale tylko na dworze, gdy jest jasno. A pomieszczeniach nie należy robić panoram, bo zdjęcia są bardzo beczkowate.
O dziwno w Saturnie, obsługa wmawiała mi, że gdy robię zdjęcia w lampą to wyjdą one zawsze rozmazane! Tymczasem, gdy go zakupiłem i pokazałem, że przy czasie otwarcia migawki 1/640 zajęcie z lampą jest nierozmazane to oniemieli (nawet nie myślałem, że da się zrobić zdjęcia z tak krótkim czasem z fleszem). Swoją drogą w starym aparacie można było robić zdjęcia z minimalnym czasem 1/60 z lampą
audi - Sob 23 Lip, 2011
No i dziś kupiłem Sony HX100V w Media za 1580 zł na raty 0%
trueorchid - Nie 31 Lip, 2011
audi napisał/a: | No i dziś kupiłem Sony HX100V w Media za 1580 zł na raty 0% |
i jak to sony? też się nad nim zastanawiałam....
audi - Nie 31 Lip, 2011
Narazie jeszcze się uczę nim robić fotki, jest w nim tak wiele ustawień i trybów. Czasami tryb Lepsza automatyka potrafi robić różnej jakości fotki przy podobnych warunkach i trzeba porobić testy aby wybierać samemu odpowiedni do danych warunków.
Przy małych dzieciach będących ciągle w ruchu bardzo cięrzko jest zrobić ostre i nieporuszone fotki
wyh - Sro 10 Sie, 2011
Witam wszystkich. Mam takie pytanie: testował ktoś już tryby 3D w hx100v? ja robiłem fotki i powiem tak: zdjęcia 3D praktycznie nie wychodzą na ok 100 zdjęć wyszły może 3 nie wiem jakie warunki muszą być spełnione by dobrze wychodziły albo poprostu ten tryb jest do poprawy-tak wyczytałem na zagranicznym forum. Panorama 3D i multi angle 3D wychodzi ładnie. Jak ktoś coś kuma w temacie 3D proszę o kontakt.
Soniak10 - Czw 11 Sie, 2011
Nie rozpisując sie wiele, powiem tylko że wybrałbym HX100. Ewentualnie spróbuj przyjrzeć sie Fuji S200EXR lub HS20EXR, ale z Fuji to jest sprawa taka, że za pare tygodni ma wypuscic na rynek nastepcę tych modeli, więc gdybyś chciał się zdecydowac na ta marke, to warto poczekać i zobaczyć, co to będzie.
Pozdrawiam
|
|