|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Trudny wybór Nikon P500 czy Olympus E450 z KIT 18-55
zibi787 - Sro 06 Lip, 2011 Temat postu: Trudny wybór Nikon P500 czy Olympus E450 z KIT 18-55 Witam, bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych użytkowników. Stoję przed trudnym wyborem zakupu aparatu, celowałem w Olympus E450 z kit 18-55, jednak znajomy zburzył mi plan mówią że nie ma sensu kupować lustra jeśli mam zamiar korzystać tylko z kitowego obiektywu, a ja raczej nie mam ochoty brać ze sobą za każdym razem po dwa trzy obiektywy. Proszę o radę bo aparatu potrzebuję do robienia możliwie jak najlepiej wyglądających zdjęć podczas wyjazdów, ew. okazjonalnie podczas uroczystości, wiem że nie ma aparatu do wszystkiego ale może coś w miarę wyśrodkowanego stąd chodzi mi po głowie Nikon P500, który zbiera bardzo pozytywne opinie od użytkowników. Z gór dzięki za radę. AA i budżet ok 1500zł
hijax_pl - Sro 06 Lip, 2011
W zasadzie wybór powinien być prosty - to dwie tak skrajne konstrukcje, że w zasadzie nie ma nad czym mędrkować
zibi787 napisał/a: | znajomy zburzył mi plan mówią że nie ma sensu kupować lustra jeśli mam zamiar korzystać tylko z kitowego obiektywu | True... zibi787 napisał/a: | a ja raczej nie mam ochoty brać ze sobą za każdym razem po dwa trzy obiektywy. | Tyle, że nikt nie zmusza do noszenia całego wyposażania ze sobą Wiesz - do lustrzanki można też dokręcić jeden obiektyw (taki dopasowany do celu fotograficznej wyprawy) i ruszyć w drogę zibi787 napisał/a: | Proszę o radę bo aparatu potrzebuję do robienia możliwie jak najlepiej wyglądających zdjęć podczas wyjazdów, ew. okazjonalnie podczas uroczystości, | Albo uniwersalność albo jakość - wybór należy do Ciebie zibi787 napisał/a: | ale może coś w miarę wyśrodkowanego | To może Fujifilm FinePix HS10 ? Matryca BSI nieprzeładowana pikselami, mniejszy zuum, ale prze to lepsza jakość optyki...
Martin___ - Sro 06 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Wiesz - do lustrzanki można też dokręcić jeden obiektyw (taki dopasowany do celu fotograficznej wyprawy) i ruszyć w drogę |
Gorzej jak na tej drodze spotkasz fajną pannę, która widząc Twoją lufę oznajmi Ci, że chętnie Ci zapozuje, a Ty masz ze sobą... no właśnie, tylko ciemne 250mm (w sensie ogniskowej ), a jasne 50mm zostało w domu
hijax_pl - Sro 06 Lip, 2011
Martin___, może nie wiesz, ale na 250mm też można ładne portrety strzelać
Martin___ - Sro 06 Lip, 2011
Ale raczej nie takie jego przeznaczenie Krótko mówiąc wiadomo o co chodzi.
|
|