|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pierwszy [tani] obiektyw do Nikona na różne okazje.
pn96r - Sro 06 Lip, 2011 Temat postu: Pierwszy [tani] obiektyw do Nikona na różne okazje. Witam! Szukam bardzo taniego [do 300zł] używanego obiektywu do D90siątki , będzie wykorzystywany do nauki obsługi tego aparatu i proszę o to aby był jak najbardziej uniwersalny. Za około miesiąć kupię Nikkora 18-105 więc ten sprzęt ma być tylko tymczasowy. Proszę o jakieś propozycje , z góry dziękuję.
Pozdrawiam Patryk "pn96r
moronica - Sro 06 Lip, 2011
skoro to na miesiac to albo wez 18-55VR, ktorego sie pozniej pozbedziesz, albo jakas uzywana 50mm 1.8, ktora sobie zostawisz
mysle ze warto dolozyc kilkadziesiat zl do obiektywu, ktory ci jeszcze posluzy w przyszlosci
http://cgi.ebay.pl/NIKON-...=item27b9f4fbfe
http://cgi.ebay.pl/Nikon-...=item4cf86276a1
http://cgi.ebay.pl/Nikon-...=item588eb4c203
hijax_pl - Sro 06 Lip, 2011
Zumy? 18-55VR albo 28-80G. Sam bym brał Nikkora 28-80G chyba...
Ale raczej bym poszedł za propozycją moronici - czyli 50/1,8D
Tutejszyn - Sro 06 Lip, 2011
Można poćwyczyć cierpliwość. Miesiąc to niewiele, a kupować coś gdzie naistotniejszym parametrem jest 300zł to trochę.. nawet nieekonomiczne. 50/1.8 lepiej kupić dużo później, jako jeden z kolejnych obiektywów. Wtedy to rzeczywiście bedzie miało sens.
B o g d a n - Sro 06 Lip, 2011
Tutejszyn napisał/a: | Można poćwyczyć cierpliwość. | Nie rozumiesz, że wakacyjny wyjazd jest za chwilę?
Za miesiąc będzie po ptakach!
pn96r - Sro 06 Lip, 2011
Dziękuję wszystkim za pomoc. Myślę ,że na ten jeden miesiąc kupię popularny obiektyw z którego sprzedażą później nie będę miał problemów. AF-S DX NIKON 18-55mm ED II za 219zł mogę dostać taką nówkę ,czy warto? Warto dokładać do tego systemu stabilizacji VR?
Powiem tak: pn96r napisał/a: | AF-S DX NIKON 18-55mm ED II za 219zł | Stoi w przeciwności do: pn96r napisał/a: | popularny obiektyw z którego sprzedażą później nie będę miał problemów |
Kupiłeś sam korpus D90 ?
pn96r - Sro 06 Lip, 2011
Kupiłem sam korpus i potrzebuję dobrego obiektywu na wakacyjny wyjazd. Jak możecie to po prostu podajcie mi kilka linków do ciekawych obiektywów w Polskich serwisach aukcyjnych. Zdaję się na was bo zostały mi ostatnie chwile aby zdążyć przed podróżą.
Po pierwsze to jak celujesz w szkła dostarczane w kitach to... poza kitem są z reguły... droższe. Czyli interesu na tym żadnego nie ubijesz.
Po drugie to propozycje obiektywów zostały podane, ale chyba nie spodziewasz się, że będzie ktoś za Ciebie kupował?
Po trzecie, może niech ten D90 nie jedzie z Tobą w podróż... jak masz się uczyć jego obsługi, to pewnie lepiej i tak wyjdą fotki z małpki jakiejś...
moronica - Sro 06 Lip, 2011
pn96r, linki to juz mozesz sobie sam poszukac. rozumiem, ze ci sie spieszy, ale uzytkownicy forum rowniez maja inne zajecia niz tobie szukac ciekawych ofert. ja generalnie preferuje ebay niz allegro bo na allegro jest troche bida, duzo mniejszy wybor
albo mozesz zamowic stad http://www.interfoto.eu/?...&cat=1388&id=52
komor - Sro 06 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Po trzecie, może niech ten D90 nie jedzie z Tobą w podróż... jak masz się uczyć jego obsługi, to pewnie lepiej i tak wyjdą fotki z małpki jakiejś... |
A gdzie lepiej się można nauczyć posługiwać aparatem, jak nie podczas jakiegoś wyjazdu? Przecież nie w pracy albo w szkole…
komor, jeśli celem spakowania aparatu jest nauka jego obsługi - to tak. Ale jeśli ma też robić za narzędzie do sporządzania pamiątkowych fotek - to już nie
pn96r - Sro 06 Lip, 2011
Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc w wyborze. Pytań więcej nie mam. Wybieram obiektyw 18-55mm VR. Pozdrawiam Patryk "pn96r
ps. Komor masz świetną galerie na Flikrze!
maput - Sro 06 Lip, 2011
Tutejszyn napisał/a: | 50/1.8 lepiej kupić dużo później, jako jeden z kolejnych obiektywów. Wtedy to rzeczywiście bedzie miało sens. |
Czemu ?? Stałka od początku to dopiero ma sens...
mozer - Sro 06 Lip, 2011
maput, 50tką na APS-C może być problem obskoczyć wszystko w podróży...
maput - Czw 07 Lip, 2011
Ale za to satysfakcja większa, a i nauczyć się więcej można
pn96r - Sob 09 Lip, 2011
Mam jeszcze jedno pytanie:
Co byście wybrali:
Obiektyw NIKON 18-55 DX VR czy Nikon AF NIKKOR
70-300mm 1:4-5.6G? I dlaczego? mam je w tej samej cenie i nie wiem na który się zdecydować.
hijax_pl - Sob 09 Lip, 2011
pn96r, Ale to przecież zupełnie różne szkła...
B o g d a n - Sob 09 Lip, 2011
pn96r napisał/a: | Mam jeszcze jedno pytanie:
Co byście wybrali:
Obiektyw NIKON 18-55 DX VR czy Nikon AF NIKKOR
70-300mm 1:4-5.6G? I dlaczego? mam je w tej samej cenie i nie wiem na który się zdecydować. |
A rozumiesz co oznaczają zakresy liczb 18-55 oraz 70-300 ?
pn96r - Sob 09 Lip, 2011
Zakres ogniskowych. Ale chodzi mi o to abyście mi doradzili który z nich będzie bardziej pasował do moich wymagań.
Do nauki? 50/1.8D
Najbardziej uniwersalny? W zasadzie to żaden z nich, choć na początek 18-55 ujdzie..
pn96r - Sob 09 Lip, 2011
Ale 50/1.8D Jest nie kompatybilne z D90. Brak pomiaru światła.
lotofag - Sob 09 Lip, 2011
pn96r napisał/a: | Jest nie konkatybilne z D90. |
Jakie?
pn96r napisał/a: | Zakres ogniskowych. |
No więc co wynika z różnego zakresu ogniskowych?
pn96r - Sob 09 Lip, 2011
Przepraszam za błędy językowe ,może się to wiązać z moją dysleksją albo poprostu głupotą ,już poprawiam. I nie rozumiem po co wyciągasz moje braki wiedzy skoro pisałem wyżej ,że zaczynam dopiero się w tym wszystkim odnajdywać.
pn96r napisał/a: | Ale 50/1.8D Jest nie konkatybilne z D90. Brak pomiaru światła. | Jest kompatybilne.
lotofag - Sob 09 Lip, 2011
pn96r napisał/a: | I nie rozumiem po co wyciągasz moje braki wiedzy skoro pisałem wyżej ,że zaczynam dopiero się w tym wszystkim odnajdywać. |
Chociażby dlatego żebyś nie kupił sobie klasycznego teleobiektywu, który ma być "wykorzystywany do nauki obsługi tego aparatu i proszę o to aby był jak najbardziej uniwersalny"
Ale oczywiście jak uważasz
Skoro masz braki w wiedzy, to rusz zadek i je uzupełnij. Pytanie w kółko na forum w stylu " a ten, a czy ten może być, a tego za 300zł?" nigdzie nie prowadzi. I nie pisze tego ze złośliwości, tylko dla zachęcenia do własnych poszukiwań - fotografia to nie jest jakaś magia dla wtajemniczonych, ale wymaga też pewnego zasobu wiedzy żeby nad nią jako tako panować nie kręcąc się w kółko...
pn96r - Sob 09 Lip, 2011
Dziękuję wszystkim za pomoc! Temat do zamknięcia.
|
|