|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 580EX II czy Metz 58 AF-2
kaurak - Czw 07 Lip, 2011 Temat postu: Canon 580EX II czy Metz 58 AF-2 Witam, mam dylemat to będzie pierwsza lampa. Będe jej używał głównie na auli w nowej szkole podczas jakiś spektakili itp. W rodzinie zapowiada się kilka ślubów, więc może w drugiego fotografa się pobawie.
mam kilka pytań
1. Słyszałem, ze używanie canona jest strasznie trudne i wymaga doświadczenia, czy to prawda ,że na początku zdjęcia wychodzą prześwietlone? Myslę o jakimś kursie fotografii więc w razie potrzeby moze się douczę
2. Która lampa ładuje się szybciej?
3. Czy C7d będzie współpracował z obiema tak samo tzn czy będzie działało to bezprzewodowe wyzwalanie lamp?
4. Co daje ten drugi żarnik w Metzie?
hijax_pl - Czw 07 Lip, 2011
kaurak napisał/a: | Słyszałem, ze używanie canona jest strasznie trudne i wymaga doświadczenia | Podobno choć zależy to pewnie od tego , czy po prostu jedziesz na TTLu, czy zaczynasz kombinować z ustawieniami lampy kaurak napisał/a: | Czy C7d będzie współpracował z obiema tak samo tzn czy będzie działało to bezprzewodowe wyzwalanie lamp? | Obie powinny działać bez problemu. Choć zapewne firmowa to zawsze.. firmowa kaurak napisał/a: | Co daje ten drugi żarnik w Metzie? | To taki aktywny "kartonik"...
Doświetlenie przy np odbiciu z głównego palnika o sufit. Taki mały reflektorek czy też właśnie dodatkowy palnik ma za zadanie m.in. zredukować cienie pod oczami.
kaurak - Czw 07 Lip, 2011
Zapomniałeś o punkcie nr2
Baku - Czw 07 Lip, 2011
Niedawno stałem przed identycznym dylematem. No prawie identycznym, bo rozpatrywałem Nowego 430 EX II, Nissina di866, wspomnianego metza, Sigmę 530 dg super i 580 EX II.
430 odpadła w przedbiegach na zasadzie lepiej więcej światła niż mniej. Nissin niezbyt popisał się z obsługą, Sigma jest dość rzadkim produktem i strach jak coś padnie, natomiast metz... Cóż różnica w cenie była prawie żadna i stanęło na 580tce. Jak dla mnie obsługa jest prosta: kontrola mocy bardzo szybka i intuicyjna (pokrętełko), z resztą sporo rzeczy można sobie skonfigurować pod siebie. Lampa jest bardzo cicha. Jedyne czego mi brakuje to wskaźnika naładowania baterii.
kaurak napisał/a: | Zapomniałeś o punkcie nr2 | Zamierzasz zawsze walić z pełną mocą?
Tego jeszcze nie wiem, ale pewnie nie. A ile mniej więcej taka lampa się ładuje na maxa?
kaurak napisał/a: | A ile mniej więcej taka lampa się ładuje na maxa? | A jakie akumulatorki?
Sony 2500mAh model chyba AA HR3 MIGNON mam 8 sztuk, używałem ich z olympusem sp 570-uz
No to pewnie trzeba by było zrobić eksperyment.
Czas ładowania zależy od typu ogniwa, jego poziomu naładowania i wydajności prądowej oraz... skuteczności przetwornicy w lampie (a ta ponoć w 580EXII jest o 20% wyższa)
Jakby nie patrzeć myślę, że można założyć, że lampa lampie nie równa i każda może ciut inaczej działać.
Inna sprawa, że jeśli są różnice to są pewnie mniejsze od sekundy - jeśli byłoby to kilka sekund od razy by się larum pojawiło na necie
cybertoman - Czw 07 Lip, 2011
kaurak napisał/a: | 2. Która lampa ładuje się szybciej? | Metz. (Te same ogniwa, ten sam korpus itpp) Metz blyska tez wiecej razy na jednym zestawie. Ale na zliczanie blyskow nie liczcie...
komor - Czw 07 Lip, 2011
Na pierwszą lampę do zestawu polecam 580EX II. Z wielu względów: łatwe sterowanie, szczelność, pełna współpraca z wszystkimi funkcjami puszki.
Dyzmard - Czw 07 Lip, 2011
za komor, dodatkowo bedziesz mial bezprzewodowe sterowanie z 7d.
kaurak - Pią 08 Lip, 2011
Dobra to wybiorę canona, a czy do lampy powinienem kupić dyfuzor? Jeśli tak to jaki
http://allegro.pl/pd5-sof...1690277623.html
czy
http://allegro.pl/dyfuzor...1690334431.html
Dyzmard - Pią 08 Lip, 2011
bierz ten drugi.
Naprawdę dobry jest ten (z autopsji) - http://allegro.pl/dyfuzor...1695298410.html
chociaż cena w Polsce zabija.
Barilla13 - Pią 08 Lip, 2011
Na Twoim miejscu brałbym oba bo ceny są wręcz śmieszne. Stofena zawsze warto mieć a ten mini softbox zawsze da troche więcej możliwości kreatywnej zabawy, zwłaszcza że z 7d masz bezprzewodowe wyzwalanie więc możesz lampe postawic tuż obok fotografowanego obiektu.
cybertoman - Pon 11 Lip, 2011
komor napisał/a: | łatwe sterowanie, szczelność, pełna współpraca z wszystkimi funkcjami puszki. |
Dyzmard napisał/a: | dodatkowo bedziesz mial bezprzewodowe sterowanie z 7d. |
"szczelność" tak, punkt dla Canona, ale reszte Metz wykonuje rownie dobrze.
Dyzmard - Pon 11 Lip, 2011
cybertoman, chyba nie wszystko - ponoć nie działa "HSS" w trybie "wirless master", ale moge się mylić.
cybertoman - Sro 13 Lip, 2011
Dyzmard napisał/a: | ponoć nie działa "HSS" w trybie "wirless master", | No nie mam w tej chwili jak sprawdzic.
kaurak - Pią 19 Sie, 2011
Miałbym jeszcze dwa pytania, czy podstawka do 580ex ii która jest w zestawie ma wejście statywowe tak jak np. ta
http://allegro.pl/podstaw...1772923828.html
i czy to wejście ma taki sam rozmiar jak zwykłe w apracie, tzn czy pasuje do statywów przeznaczonych do aparatów?
i drugie pytanie czy softbox z odbłyśnikami w środku tak jak w tym
http://allegro.pl/dyfuzor...1728885328.html
niszczą palnik lampy, bo na innej aukcji wyczytałem, ze takie niszczą palnik czy tam klosz lampy?
hijax_pl - Pią 19 Sie, 2011
kaurak napisał/a: | czy podstawka do 580ex ii która jest w zestawie ma wejście statywowe | Czy to naprawdę takie trudne by samemu znaleźć?
http://tinyurl.com/3q67mbz
kaurak napisał/a: | i czy to wejście ma taki sam rozmiar jak zwykłe w apracie, tzn czy pasuje do statywów przeznaczonych do aparatów? | A do czegóż innego miałby ten gwint służyć jak nie do montowania na statywach foto?
kaurak napisał/a: | i drugie pytanie czy softbox z odbłyśnikami w środku tak jak w tym
/.../
niszczą palnik lampy | Powodują, że chłodzenie palnika jest po prostu gorsze - jak będziesz walił co chwilę z pełną mocą i palnik się niebezpiecznie rozgrzeje a lampa nie ma zabezpieczenia - wtedy po prostu palnik szlag trafi i tyle.
kaurak - Pią 19 Sie, 2011
hijax_pl,
hijax_pl napisał/a: | Czy to naprawdę takie trudne by samemu znaleźć? |
szukałem i nie znalazłem widocznie źle szukałem
Dzięki za odpowiedź
komor - Pią 19 Sie, 2011
Ha, a które z tych zdjęć przedstawia oryginalną podstawkę dostarczaną przez Canona, hę? Bo dopiero trzeci wygląda jak oryginalny (choć pewnie oryginalny nie jest). Podpowiedź: dostarczane przez Canona podstawki nie mają metalowego gwintu statywowego, tylko plastikowy. Ale są zrobione z dobrej jakości materiału.
nugozs - Pią 14 Paź, 2011
witam..
mam pytanie co do lampy Metz 58 af2..
mianowicie czy da sie zablokowac zoom w lampie na danym kacie (np. odpowiednik obiektywu 35mm) i czy wtedy dziela TTL??
miczael - Pią 14 Paź, 2011
nugozs napisał/a: | witam..
mam pytanie co do lampy Metz 58 af2..
mianowicie czy da sie zablokowac zoom w lampie na danym kacie (np. odpowiednik obiektywu 35mm) i czy wtedy dziela TTL?? |
Oczywiście ustawiasz manualnie zoom lampy oraz pełny E-TTL , polecam zapoznać się z instrukcja lampy
Pozdrawiam
rafal.adamczyk - Nie 15 Sty, 2012 Temat postu: Metz 58 AF-2 czy Speedlite 580ex mk II ? Witam.
Czy mogę prosić o pomoc w wyborze lampy ? Metz jest znacznie tańszy od lampy Canona, ale czy nie traci na tym jakość ? Lampa będzie głównie używana na aparacie, rzadziej na statywie, ale jednak. Czy Metz posiada funkcję zdalnego odpalania przez transmiter Canona ?
dorjan - Wto 17 Sty, 2012
Tak. Działają wszystkie funkcje tak jak w 580EX MKII. Dodatkowo otrzymujesz drugi palnik z regulacją mocy i wbudowaną fotocelę (servo). Nie rozumiem natomiast co ma znaczyć "czy nie traci na tym jakość?"
Jakość czego? Błysku, wykonania, powtarzalności naświetlania, poprawności działania wszystkich dostępnych funkcji? Nie sądzę by Metz był w czymkolwiek gorszy od Canona z wyjątkiem uszczelnień.
Pozdrawiam.
forsyth - Sro 18 Sty, 2012
No tutaj to już podejmować decyzję można na podstawie tego co wysypiesz ze swojego portfela. Widziałem gdzieś na anglojęzycznej stronie porównanie tych 2 lamp i Metz nie ustępował Canonowi. Ma wszystkie funkcje co canon włącznie z synchronizacją z krótkimi czasami. Że trochę brzydki jest jak dla mnie to już inna kwesta a i wiadomo że za znaczek canon parę stówek extra też musisz zapłacić więc to już zależy od Ciebie.
fotodarek - Czw 26 Sty, 2012
lepiej 580EX mk II
mam METZA i mam go dość, ale muszę z nim żyć
pierwsza naprawa padł zespół prostownicy lampy
teraz druga awaria, coś siadło w głowicy palnika, lampa głupiała
niemiecki szajs, dobrze że mam tylko lampę błyskową z tego dla ludu kraju
|
|