forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka dla amatora fundusz max do 3300zł

kazikkkk - Pią 08 Lip, 2011
Temat postu: Lustrzanka dla amatora fundusz max do 3300zł
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów ! Jest to mój pierwszy post na forum, proszę o pomoc w wyborze zestawu aparatu z objektywem - fundusz max 3300zł. Coś o sobie jestem amatorem , nie miałem nigdy lustrzanki w tej chwili mam ultrazooma canona sx20, wczesniej miałem sx1, sx2 i sx5 canona. Miałem okazje pobawić sie nikonem d5000 kolegi z dwoma obiektywami 18-55 vr i 55-200 vr nikona w celu porównania jakości fotek. Wynik był oczywisty zwycięstwo d5000. Interesuje mnie zakup jakiegoś dobrego zestawu, bedę fotografował: dzieci, jakieś krajobraziki na wyjazdach w plener, imprezki rodzinne itp Filmiki także nagrywam ale nie często. Czytałem wiele postów z poradami napisanych przez Was co nieco mi rozjaśniły czego szukać , ale mam kilka typów i nie wiem w którą stronę uderzyć :cry: . Początkowo myślałem o nikonie d3100 z 18-105vr ze względu że jest to przyzwoity aparat entry level z trybem guide oraz filmami fullhd z af cenowo - 2360 na dziś. Czy lepszy bedzie od 18-105vr zestaw 18-55vr i 55-200vr ? Po naczytaniu się postów w głowie mi zaświtał d90 z 18-105 , plusy dobra jakość fotek , ergonomia, dwa ekraniki,silnik - minusy dość stary (ale nadal jary aparat), słaby tryb filmowania bez af ale to już około 3 tyś. Na koniec żeby było śmieszniej jest jeszcze 5100 z 18-105 o cenie porównywalnej z d90 z tym samym obiektywem z lepszą matrycą i trybem filmowania. Aczkolwiek co do jakości fotek myślę że d90 mocno nie odstaje od 5100. Nie wykluczam także canona ale tu jestem zielony jaki aparacik brać d500 , d550 czy d600 i z jakim szkłem go brać, pozatym nie znam cen szkiełek. Canon d600 cenowo by wybiegł poza mój pułap cenowy z lepszym szkłem chociaż z kitem 18-55 is II za 2999zł w moim miachu można go dostać jest w jakiejs promocji :grin: . Canona d600 uważam za naturalnego konkurenta d5100. Może jakiś czas przemęczył bym sie z kitem potem coś dokupił. Co do obiektywów uzupełniających myślałem o stałce 50 1,8 jest niedroga - ale ją dopiero za jakiś czas bym brał więc jakiś czas musiał bym sobie radzić z tym co kupie. Jak uważacie czy dla amatora jest sens brać coś z wyższej półki czy brać 3100 a potem ewoluować, tak jak pisałem fundusz pozwala mi wykroczyć na coś ponadto. Pozdrawiam i dziękuje za wszystki odpowiedzi z pewnością będą pomocne ! Dziękuję i Pozdrawiam !
maput - Pią 08 Lip, 2011

Jakbym brał dla siebie t wziąłbym D90, ale to dlatego że mam już swoje przyzwyczajenia i wymagania minimalne... Startując z pozycji wyjściowej kompaktowej - D5100 z 18-105 to bardzo dobry wybór.

Dzięki za odpowiedz , w sumie d90 była naprawdę swego czasu super wypasem i uważam że piękne fotki można na niej uzyskać, szkoda że nie ma jej odpowiednika teraz chyba że można uznać d7000 jako następcę. D5100 uważam że jest nowszy technologicznie, expeed2 itp Ale co myślicie o canonach ?
moronica - Pią 08 Lip, 2011

d7000 jest nastepca d90 a ze jest duzo lepszy no to prawidlowo, przeciez nie o to chodzi by wypuszczac nowe modele gdzie glowna zmiana jest numerek ;)

ja bym brala d90 jesli zalezy ci na silniku w body, Nikon ma naprawde fajne starsze szkielka. d5100 ma za to lepsza matryce

Początkowo miał być d3100 potem poczytałem i echh głowa boli ! Aparatu chcę używać dłuższy czas i być z niego w pełni zadowolonym, który pomoże mi się rozwijać w miare poznawania sprzętu. Dobrze by było żebym tylko za szybko nie miał chcicy :wink: na wyższy model bo wybraniec moich wymagań nie spełnia.

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:28 ]
Co do silniczka chyba by mi na nim nie zależało za mocno, nowe obiektywy już go mają z tego co wiem.

ale jakie sa te twoje wymagania? bo tematyka zdjec to w wiekszej mierze zalezy od obiektywu niz od korpusu. tryb video jest slabszy w d90, dla mnie to akurat nie mialo znaczenia, nie uzywam go do filmowania. mam go ponad 2.5 roku i owszem, chce sie przesiasc wyzej ale nic mnie nie nagli. modeli powyzej d90 nie bierzesz pod uwage wiec problemu nie ma. teraz wszystko zalezy od twoich osobistych preferencji. przejdz sie do sklepu, moze sie okazac ze wezmiesz d5100 do reki i wyda ci sie za maly

odnosnie silniczka to zalezy w jakie obiektywy celujesz. bo np taki 70-200 f/2.8 to koszt powyzej 7k zl a nadal produkowany 80-200 f/2.8 mozna uzywany wyhaczyc za mniej niz 2k

Większy budżet na zakup muszę żonie jakoś umotywować , jakieś plusy powymieniać, co do obiektywów, w szkła za 2-7 tys nie bedę celował bo mnie na nie nie stać, no chyba że uznam zakup za niezbędny dla mnie, ale prędzej żona by mnie zabiła. Aparat ma spełniać u mnie funkcje typowo rodzinne nie zarobkowe, ma mi także przynosić zadowolenie z wykonanych fotek i banana na twarzy gdy je bedę oglądał.

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:51 ]
Co do d90 i d5100 nie miałem go w ręku za to wielokrotnie w pracy, 3100 zmacałem :grin: oraz canona d 500 oraz d 550. Canony sprawiały wrażenie lepiej wykonanych, takie miałem odczucie. Zdaję sobie sprawe że jak sie zdecyduję na dany system ( Canon, Nikon) to już w nim pozostane ze szkłami, tylko body co jakiś czas zmienie. Silniczek z tego co piszesz istotne oszczedności może przynieść vide tańsze i dobre szkła.

to byl tylko przyklad jak ogromna roznica w cenie moze byc miedzy nowa wersja obiektywu i okazjonalnie kupiona starsza. w zyciu nie wymienilabym takiej solidnej metalowej lufy, ktora w czasach swojej "swietnosci" byla dedykowana dla zawodowcow, na nowy plastikowy amatorski obiektyw w podobnej cenie. to inna klasa i inny komfort uzytkowania

czy ci sie fotki beda podobac to juz bardziej zalezy od ciebie - kompozycja, ekspozycja, uchwycenie chwili, to mozesz uzyskac ktorymkolwiek z wymienionych korpusow

d3100 jest na tej samej polce co 1100d. odpowiednikiem 3-cyfrowych canonow jest wlasnie d5100

Myślę tak Nikon d5000 odpada bo d90 bije go na głowe, wieć z nikonów pozostaje d90 i d5100 co do canonów to nie wiem jakie brać pod uwage d550 ? d600 ? Czy d3100 jak dla mnie warto brać pod uwagę czy go odpuścic ? Wg mnie d90 go rozwala na łopatki chociaż słyszałem opinie że i d3100 może zaskoczyć fotkami. Co do wojny d90 vs d5100 nie wiem jak sie mam odnieśc, masę sie naczytałem tu lepsze body grip tam lepsza matryca i przetwornik, wyć się chce do księżyca jak by nie było d5100 ani konkurencji canona to by było po sprawie d90 :???:
Sunders - Pią 08 Lip, 2011

kazikkkk napisał/a:
co do canonów to nie wiem jakie brać pod uwage d550 ? d600 ?

550D+18-135IS
:smile:

A jakie zalety możesz dać za 550d bo obiektyw jak na start fajny ?

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 23:42 ]
Nie jestem maniakiem ani Canona ani Nikona nie nastawiam się na żadną z marek po prostu chce fajny aparat hehe :!:

Sunders - Pią 08 Lip, 2011

kazikkkk napisał/a:
zalety

bardzo dobry wyświetlacz LCD
bardzo dobry AF
bardzo dobry pomiar światła
zapis video FHD
:smile:

kazikkkk - Sob 09 Lip, 2011

Ale zapis video bez AF tylko recznie trzeba ostrzyć, żona wątpie czy ogarnie.
hijax_pl - Sob 09 Lip, 2011

kazikkkk napisał/a:
Myślę tak Nikon d5000 odpada bo d90 bije go na głowe, wieć z nikonów pozostaje d90 i d5100 /.../ Czy d3100 jak dla mnie warto brać pod uwagę czy go odpuścic ? Wg mnie d90 go rozwala na łopatki chociaż słyszałem opinie że i d3100 może zaskoczyć fotkami. Co do wojny d90 vs d5100 nie wiem jak sie mam odnieść
Popełniasz pewnie błąd: na siłę porównujesz aparaty dedykowane do różnych odbiorców (czy jak to się mówi: różnych półek) oceniając tylko po obrazku.
Mieszasz trzy serie aparatów: dla początkujących (tzw EL, czyli D3100 a wcześniej D3000), dla amatorów (D5100, wcześniej D5000) i zaawansowanych amatorów (D90, wcześniej D80). Pojawia się też D7000, który jest adresowany do.. entuzjastów, czyli coś powyżej D90...

A teraz ciekawostka: D5000, D90 i D300 (czyli profi) mają taką samą matrycę czyli dadzą IDENTYCZNY obrazek.
Jaka zatem między nimi jest różnica? Ergonomia! Wizjer, górny LCD, większa ilość przycisków na obudowie, współpraca pełna z większą liczbą obiektywów itp. Za to się płaci ciężkie pieniądze. Za to, że aparat mniej przeszkadza przy robieniu zdjęć ;)

D90 jest już wiekowym zawodnikiem - fakt, ale nadal w sprzedaży, bo niezły z niego zawodnik. A że stary to i cena niewielka. I wpada w oko ludziom celującym w D5100. Tyle, że D5100 to nowy zawodnik, matrycę ma taką samą jak D7000, czyli da świetne obrazki jak się z tego będzie umiało wykorzystać.

Chcesz mieć EL z przewodnikiem? Bierz D3100. Albo 1100D Canona (ale tu bez przewodnika)
Chcesz mieć EL z odchylanym ekranem? Bierz D5100. Albo 600D Canona.
Chcesz mieć troszkę większa wygodę robienia zdjęć? Bierz D90. Albo 60D Canona (tu przy okazji dostaniesz machany ekran)

Każdy z nich da Ci świetny obrazek.

Co ciekawe ze stajni Canona wypisałeś modele 500, 550 i 600 czyli odpowiedniki D5s00 tylko ;)

I nie pisz już, że D90 rozkłada na łopatki D5100, bo to tak jakbyś pisał, że motocykl jest lepszy od roweru. Niby jest, ale co to za porównanie?

Sunders - Sob 09 Lip, 2011

kazikkkk napisał/a:
zapis video bez AF tylko recznie trzeba ostrzyć

Skąd masz takie "nieścisłe" informacje? :smile:

Pisałem o d3100 a nie d5100 porównując go z d90. Co do przewodnika fajny bajer ale z instrukcją też sobie poradzę. Ważną sprawą dla mnie też jest żeby żona dała sobie radę z wybranym aparatem, nie zawsze mam czas żeby osobiście być na jakimś wydarzeniu. Piszesz że d5000, d90 i d300 mają taka samą matryce więc dostanę taki sam obrazek, tak więc biorąc to pod uwagę można by uznać że d 5100 skoro ma taką samą matrycę jak d7000 też da taki sam obrazek więc po co przepłacać za d7000 za ergonomię ? Z tego co pisaliście d7000 to kozak z innej beczki przerastający poprzednika d90 znacznie. Odchylany ekranik jest to fajny bajer miałem go w każdym kompakcie canona s1is,s2is,s5is, i teraz w sx20 ale w lustrzance myślę że nie odgrywa znaczącej roli ponieważ fotki robi się przez wizjer. Napiszecie zaraz napewno o live view, da sie i tak ale zauważyłem że strasznie sie aparat mulił w tym tybie vide d5000 kolegi i działał jak na kacu. Znacznie lepiej mi się działało na nim fotki robiąc przez wizjer.

kazikkkk napisał/a:
po co przepłacać za /.../ za ergonomię ?
Jak się wciągniesz to kiedyś zapewne zrozumiesz ;) A jak się nie wciągniesz to masz absolutną rację :)
kazikkkk napisał/a:
Z tego co pisaliście d7000 to kozak z innej beczki przerastający poprzednika d90 znacznie.
Prawda. Moim zdaniem D7000 to taki ulepszony D300s w obudowie D90 ;)
kazikkkk napisał/a:
ale w lustrzance myślę że nie odgrywa znaczącej roli ponieważ fotki robi się przez wizjer.
Tak, ale jak się zajmiesz np makro czy też ze statywu przyrodę będziesz robić ustawiając aparat w dziwnych pozycjach wtedy się przydaje.
kazikkkk napisał/a:
e strasznie sie aparat mulił
Nawet jeśli muli to raczej nie jest to problem przy w/w użyciu - po prostu fotografia taka to swoista ceremonia... A nie pogoń za akcją - to nie reportaż z zamieszek ;)

Robiąc fotki moim trolikom sztuk 2 to jest pogoń za akcją i niemal reportaż z zamieszek :smile: , co do ekranika prawda przydaje się np zdjecia na koncercie w tłumie, makro nie robię prędzej krajobraziki na wyjazdach, które mi wpadną w oko lub jakieś portreciki i familijne imprezy.
Ale jak uważacie w jaką pułeczkę uderzyć z zakupem dodam że wcześniej nie miałem lustrzanki. Ja widzę z nikona 3 zawodników : d3100,d5100 i d90 wszystkie w opcji z objektywem 18-105vr co do canonów może d600 lub d550 ale chyba d550 to dość stare body i d600 znacznie go przerasta.

kazikkkk napisał/a:
Ważną sprawą dla mnie też jest żeby żona dała sobie radę z wybranym aparatem, nie zawsze mam czas żeby osobiście być na jakimś wydarzeniu.

IMO idź z żoną do sklepu gdzie można wziąść te aparaty do ręki i zrobić zdjęcie, dając jej do wyboru tylko te aparaty, które Ty rozważasz/wstępna selekcja chroni przed porażką :smile: /.Robiłem tak ostatnio kupując aparat córce i okazało się że jej preferencje niezupełnie pokrywały się z moimi/mój faworyt przegrał, ale to w końcu ona będzie używać tego aparatu :smile: /.
kazikkkk napisał/a:
d5000, d90 i d300 mają taka samą matryce więc dostanę taki sam obrazek, tak więc biorąc to pod uwagę można by uznać że d 5100 skoro ma taką samą matrycę jak d7000 też da taki sam obrazek więc po co przepłacać za d7000 za ergonomię ?

Z tym rozumowaniem można się zgodzić.Zanim docenicie z żoną to co daje ergonomia np.d300 ukaże się zapewne jego ulepszony następca, a z rozszerzonych możliwości, za które zapłacicie możecie wogóle nie skorzystać.
Z tego co dotychczas napisałeś stawiałbym na d5100, a do wyboru małzonce dałbym jeszcze d90 i 550d :grin:

A ja bym brał D5100 i 18-105VR (albo 550D + 18-135IS)

kazikkkk napisał/a:
widzę z nikona 3 zawodników : d3100,d5100 i d90

d3100 bym odrzucił
kazikkkk napisał/a:
w opcji z objektywem 18-105vr

co do tego raczej nie ma wątpliwości
kazikkkk napisał/a:
d550 to dość stare body i d600 znacznie go przera

co do tego mam wątpliwości, ale skoro tak uwazasz to róznica w cenie nie jest "powalająca" :smile:

[ Dodano: Sob 09 Lip, 2011 09:36 ]
hijax_pl napisał/a:
ja bym brał D5100 i 18-105VR (albo 550D + 18-135IS)

ja myślę dokładnie tak samo :smile:

sigmiarz - Sob 09 Lip, 2011

na miejscu kazika bym sie pomęczył jeszcze trochę i dozbierał do nikona d7000,
wydajesz i tak sporo bo ok. 3300. 1k więcej nie jest chyba pułapem nie do przeskoczenia,
a dostajesz nową matrycę z porządnym wizjerem i prawie pro puszką.
Czyli d5100 + d90 + coś jeszcze :)

za 4250 masz n d7000 z legendarnym :) (na tym forum przynajmniej) 18-105

Niby by dało radę pomeczyć sie i dozbierać do d7000 ale musiałbym go brac na raty, po drugie jak by się dowiedziała żona ile on kosztował jestem trupem :shock: po trzecie zamierzamy w ciągu 12 mies zmieniać mieszkanie na większe, wszak troliki rosna 6 i 3 latek. Zamiast 39 metrow na jakieś 60 chcemy sie przeniesc. Gdyby nie to to bym zaszalał i d7000 w tajemnicy kupił na raty a pracuje w sklepie rtv agd wiec to nie bylby problem. Sami rozumiecie chciała by dusza do raju ale sa ważniejsze sprawy i pewnych barier nie chce przekraczac na dzien dzisiejszy d90 18-105 3100zł , d5100 18-105 3165zł więc walka dosłownie na noże o włos jeden od drugiego ale co brać ? Znam zalety i wady pretendentów ale nie jestem w lustrach expertem żeby jednoznacznie podjąć decyzję dlatego prosze o helpa ! Dzięki z supprort jak do tej pory i pomocne głosy !
moronica - Sob 09 Lip, 2011

kazikkkk, skoro z tego zakupu ma byc i zona zadowolona to moze i ja zabierz do sklepu, niech pomaca, bo juz byly tu takie przypadki ze ktos twierdzil ze d90 to kobyla. mozliwe, ze bedzie wolala d5100 i problem sam sie rozwiaze

Byłem w sklepie d90 nie mieli był natomiast d600 canon , d3100 i d5100. D600 odpada za drogi w zestawie z 18-135is jak dla mnie. D5100 w porównaniu do d 3100 to inna bajka lepiej leży w dłoni troszkę wiekszy no i ma super jakości wyświetlacz takie mam wrażenia na pierwszy rzut oka. Dodatkowo miał juz 18-105 założoną i prezentował się zacnie. Szkoda że z d90 nie mogłem go zestawić, pomacać i porównać :grin:
maput - Sob 09 Lip, 2011

kazikkkk napisał/a:
D5100 w porównaniu do d 3100 to inna bajka lepiej leży w dłoni troszkę wiekszy no i ma super jakości wyświetlacz takie mam wrażenia na pierwszy rzut oka.

A widzisz ... czyli jednak te ergonomia to takie cuś, co warte jest dopłaty ;)

Dzięki za głosy oddane w sprawie chyba się skuszę na d5100 już z żoną pertraktacje rozpoczełem, zaczełem tłumaczyć że warto dołożyć w stosunku do d3100 itp generalnie zachwalałem. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam !

kazikkkk napisał/a:
Szkoda że z d90 nie mogłem go zestawić, pomacać i porównać
Pomogę parafrazując Twoją wypowiedź ;)
kazikkk nie do końca napisał/a:
D90 w porównaniu do D5100 to inna bajka lepiej leży w dłoni troszkę wiekszy no i ma super wizjer takie mam wrażenia na pierwszy rzut oka
;)
sigmiarz - Nie 10 Lip, 2011

kazikkkk, jak nie możesz d7000 bierz d90, chyba że ciągnie Cię do filmowania.