|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - czytanie EXIF'ów
radaris - Nie 10 Lip, 2011 Temat postu: czytanie EXIF'ów biorać czysto dla przykładu zdj komora z krajobrazu nr 17 z naszych zdjęć, nie rozumiem jak interpretować te dane:
- Czas ekspozycji: 0,005
- Czas otwarcia migawki: 7,64386 (czym się różni jeden od drugiego)
- Przysłona: 6
- Jasność obiektywu: 4
- Tryb pomiaru: 5
- Odległość obiektu: 4,29497e+009
- Lampa błyskowa: 16 ( przy innych zdj jest np. 12, 9 - co znaczą te liczby?)
przeglądarkę mam operę
dla mnie to nie jest oczywiste
komor - Nie 10 Lip, 2011
radaris, z tego co piszesz wynika, że Opera pokazuje surowe wartości bez ich zinterpretowania zgodnie z opisem standardu EXIF. Np. ten numer przy lampie błyskowej ma oznaczenie: Flesz nie zabłysł, wymuszenie trybu flesza. Numery przysłon jako surowe wartości też są do odpowiedniego interpretowania. Przysłona na tym zdjęciu to f/8, jasność obiektywu to maksymalna jasność jaką da się osiągnąć w danym szkle (tutaj: f/4, bo to 70-200/4L).
radaris - Nie 10 Lip, 2011
ok ale w przypadku explorera dając prawym, włściwości obrazk - żadnych danych nie mam
jakiej przeglądarki używać aby mieć te dane odpowiednio zinterpretowane?
albo jakim innym sposobem uzyskam te dane?
ewentulanie gdzie jest jakaś tabela/wzór do otczytywania/iterpretowania tych danych z opery (zę 16 to znaczy bez lampy...)
hijax_pl - Nie 10 Lip, 2011
Online: http://regex.info/exif.cgi
Offline: plugin do FF, np: FxIF https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/fxif/
nie wiem co z tym zrobić?
- to plugin do mozilli, a do opery?
radaris napisał/a: | nie wiem co z tym zrobić?
| Podać link do pliku na internecie lub uploadować lokalny...
radaris napisał/a: | a do opery? | Nie używam opery, ale może PhotoMe?
http://regex.info/exif.cg...107_MG_4945.jpg
to się wszystko zgadza?
iso 100
f 8
czas naświetlania 1/200
ogniskowa 145mm
to wyczytałem z tego linku
Color Noise Reduction Detail 50 - czyli o 25 przesunięty suwak ?
Brightness +50
Contrast +50
obie wilkości o 25 zwiększone?
radaris napisał/a: | Color Noise Reduction Detail 50 - czyli o 25 przesunięty suwak ?
Brightness +50
Contrast +50
obie wilkości o 25 zwiększone? | W danych XMP są bezwzględne wartości suwaków.
hijax_pl napisał/a: | W danych XMP są bezwzględne wartości suwaków. |
co to znaczy?
radaris, o co dokładnie pytasz?
wartości bezwzględne - masz na myśli nie zmieniane w np LR?
jak załadujesz obrazek od LR, kontrast jest 25 a w tym przypadku jest 50 więc pytam czy był podkręcony w czasie obróbki o 25?
radaris napisał/a: | wartości bezwzględne | Czyli takie jakie sobie wpiszesz z klawiatury obok suwaka.
radaris napisał/a: | jak załadujesz obrazek od LR, kontrast jest 25 a w tym przypadku jest 50 więc pytam czy był podkręcony w czasie obróbki o 25? | U ciebie 25 u mnie 30.. Przecież to co jest na początku to wartość domyślna, którą możesz sobie dopasować do swoich potrzeb...
hijax_pl napisał/a: | Przecież to co jest na początku to wartość domyślna, którą możesz sobie dopasować do swoich potrzeb... |
mam rozumieć, żę wg http://regex.info/exif.cg...107_MG_4945.jpg Brightness +50 - to jest wartość domyślna ? Czy taka którą sobie komor dopasował do swoich potrzeb?
Nie - tylko tyle, że to zdjęcie ma tak tą wartość ustawioną.
hijax_pl napisał/a: | Nie - tylko tyle, że to zdjęcie ma tak tą wartość ustawioną. |
ja to tak zrozumiałem:
nie wiadomo czy coś było ze zdjęcim robione (w postproduckji) czy nie - ma wartość +50
tak hijax_pl ?
Tak. Nie wiadomo czy Komor coś tak przestawiał, czy ma po prostu taką wartość domyślnie ustawioną.
komor - Nie 10 Lip, 2011
Albo wartość domyślna z tego, co sobie Komor ustawił w LR, albo sobie sam przesunął w edycji. Tego nie wyczytasz z EXIF-a, chyba że o czymś nie wiem. Tak konkretnie w tym przypadku to jest edycja, nie mam domyślnie kontrastu stawionego na 50. Brightness nie ruszałem, to wartość domyślna.
radaris - Pon 11 Lip, 2011
Dzięki za wyjaśnienia:)
przydał by mi się jeszcze plugin do opery... może ktoś zalinkuje
a jakim programem i jak dodać/usunąc te dane?
hijax_pl - Pon 11 Lip, 2011
No cóż... Pisałem wszak... hijax_pl napisał/a: | Nie używam opery, ale może PhotoMe? | radaris napisał/a: | może ktoś zalinkuje | Proszę bardzo: http://tinyurl.com/664egz9
radaris napisał/a: | a jakim programem i jak dodać/usunąc te dane?
| To są dane, ustawienia programu Lightroom. Tylko LR je dodaje. Ale nie musi - możesz wyciąć dane EXIF przy tworzeniu JPGa. Jak chcesz usunąć z innego pliku to może Exif Tag Remover...
radaris - Pon 11 Lip, 2011
mógłbyś mi tak pokrótce przybliżyc co to jest/do czego służy PhotoMe (z angolem kuleje)
mysz leśna - Sob 22 Paź, 2011
Jest jeszcze na przykład ExifTool.
Przykładowa ścieżka do ikony skrótu:
"E:\Exiftool\exiftool.exe" -a -u -w txt "E:\image.jpg"
To tworzy plik image.txt w tym samym katalogu co obrazek. Na stronie ExifTool jest też dużo informacji na temat tagów używanych w formatach Exif różnych firm.
Ja akurat używam firmowego ZoomBrowser EX Canona, który podaje też dane EXIF.
|
|