forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Luźna przednia soczewka obiektywu

bbeeaa - Pon 11 Lip, 2011
Temat postu: Luźna przednia soczewka obiektywu
Podczas przecierania szkła w obiektywie nikona 70-300 stwierdziłam, że przednia soczewka jest wyraźnie obluzowana. Co z tym można/trzeba zrobić?

[ Dodano: Wto 12 Lip, 2011 07:57 ]
Rzeknijcie na ten temat słówko. Nie mam doświadczenia. Wyjaśnię, że rusza się sama soczewka - szkło.

luke130 - Wto 12 Lip, 2011

Jeśli masz na myśli takie szkło: http://en.wikipedia.org/w...or_Objektiv.jpg to obawiam się że czeka Cie wizyta w serwisie lub przynajmniej speca od obiektywów. Przednia soczewka jest dokręcana od wewnątrz z tego co widzę i trzeba się do niej dobrać od tyłu. Niestety.
Kocur - Wto 12 Lip, 2011

Od wewnątrz? Nie zmieściła by się w tubus (tą wysuwaną część). ;) W większości obiektywów ten czarny pierścień pomiędzy krawędzią soczewki a gwintem mocowania filtrów można wyjąć nożykiem tapicerskim, lub czymś podobnym. Pod nim powinny być śrubki mocujące całą przednią grupę soczewek. Możliwe, że wystarczy je dokręcić.

Możliwe też, że pierścień się wykręca i to on właśnie trzyma przednią grupę na miejscu. Tak czy inaczej, jeśli masz kogoś z pewną ręką i odrobiną wiedzy technicznej, to powinien dać sobie z tym radę.

No chyba że obiektyw jest jeszcze na gwarancji, wtedy nie ma co się bawić, tylko im odesłać i niech się oni z tym męczą. ;)

hijax_pl - Wto 12 Lip, 2011

bbeeaa, jakoś ten temat mi przeleciał.. Wrócę z pracy do domu to sprawdzę na swoim co i jak i dam Ci znać ;)