|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pytanie dot. Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro
obercik - Wto 12 Lip, 2011 Temat postu: Pytanie dot. Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro Witam,
szanowni forumowicze mam Nikon F75 i mam możliwość kupić obiektyw Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro.
Pytanie - czy będzie on pasował do mojego aparatu: czy autofocus będzie funkcjonował prawidłowo. Czy możecie mi doradzić coś na temat tego obiektywu?
<obercik
hijax_pl - Wto 12 Lip, 2011
Powinno wszystko działać bez problemu.
obercik - Wto 12 Lip, 2011 Temat postu: Re: Czyli to jest obiektyw z CPU ?
A ja z tego co wiem mam tego NIkona f75 z wbudowanym silnikiem, czyli pasują do niego obiektywy bez silnika czy tak ?
obercik napisał/a: | Czyli to jest obiektyw z CPU ? | Tak
obercik napisał/a: | czyli pasują do niego obiektywy bez silnika czy tak ? | Tak, F75 obsłuży obiektywy bez silnika AF oraz z wbudowanym silnikiem i redukcją wibracji, czyli wszystkimi nowymi konstrukcjami.
obercik - Wto 12 Lip, 2011
A nie wiesz Szanowny Kolego czy ten obiektyw Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro ma redukcję wibracji ?
moronica - Wto 12 Lip, 2011
obercik, w sigmie symbol redukcji wibracji to OS. wiec nie ma
Wiem. Nie ma.
Dziękuje za pomoc - jestem nowym userem forum - więc proszę o wyrozumiałość. Ostatnio zniszczył się nam obiektyw do naszego Nikona i szukamy takiego 70-300 - a jest na allegro - dlatego wolę się upewnić.
Tymczasowo dostałem taki od mojego ojca: NIkon Nikkor AF-S ale z symbolem DX - podłączyłem i wszystko wydaje się działać - ale ktoś mi mówił, że te DX nie dokońca pasują z moją analogową lustrzanką F75.
obercik, ten obiektyw (sigma 70-300) występuje w odmianach z wbudowanym silnikiem (nowa konstrukcja) i bez silnika AF (stara konstrukcja)
Co do DX i F75 to będzie Ci dawał potężną winietę - zresztą spójrz przez wizjer. jaki to obiektyw?
To znaczy przy maksymalnytm oddaleniu w narożnikach są takie malutkie jakby zaciemnienia - poza tym nie widzę nic innego, co by mnie niepokoiło ?
PS. Czyli w DX montowanych do analogów chodzi tylko o te zaciemienia w narożnikach ?
obercik napisał/a: | - poza tym nie widzę nic innego, co by mnie niepokoiło ? | Wizjer F75 nie ma 100% pokrycia kadru. W wizjerze widzisz małe zaczernienia, a na kliszy wyjdą duże. obercik napisał/a: | Czyli w DX montowanych do analogów chodzi tylko o te zaciemienia w narożnikach ? | Tak - DX to obiektywy dla aparatów cyfrowych z niepełnowymiarową matrycą. Dla oszczędności kosztów (i gabarytów - nie wiem co było pierwsze ) mają mniejsze pole obrazowe. Czyli obraz nie pokrywa całej powierzchni klatki 35mm.
A już rozumiem
Czyli i tak jest zmniejszony obraz - a do tego te narożniki.
Hmm, kilka zdjęć wykonałem tym DX
Może poprostu w lab-ie powiedzieć, żeby wykadrowali je.
obercik napisał/a: | Czyli i tak jest zmniejszony obraz | Nie jest zmniejszony.. Jest taki sam Po prostu mniejszy kawałek widać...
obercik napisał/a: | Może poprostu w lab-ie powiedzieć, żeby wykadrowali je. | Można.
A orientujecie sie ile taki obieyw (Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro ) może kosztować nowy i używany ?
Nowy ok 800zł, używany.. pewnie mniej
|
|