|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Monopod Manfrotto 680B
martix - Wto 12 Lip, 2011 Temat postu: Monopod Manfrotto 680B Witam!
Zakupiłem monopod jak w temacie. Monopod jest naprawdę fajny, solidnie zbudowany i ma wszystko co trzeba. Mam tylko jedną uwagę. Nie jest on idealnie prosty, tzn same rurki nie wydają się być krzywe ale na łączeniach sekcji jest chyba na tyle spory luz że właśnie tam każda sekcja lekko wychyla się od osi w jednym kierunku tworząc w całości lekki łuk a nie linię prostą. na szczęście blokady sekcji skutecznie blokują ten luz i monopod stoi stabilnie i nic tam nie lata. Krzywizna ta zmniejsza się (choć idealnie nie koryguje) gdy nie wysuwa się maksymalnie poszczególnych sekcji.
Czy to jest prawidłowość w tych monopodach czy powinienem go reklamować. Monopod kupiłem stacjonarnie więc termin 10 dni mnie nie obowiązuje.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
hijax_pl - Wto 12 Lip, 2011
Powinien być prosty. A jak duże jest to odchylenie łuku?
martix - Wto 12 Lip, 2011
Tak na oko odchylenie od osi wynosi 1-1,5cm przy maksymalnym rozłożeniu.
Niestety nie zwróciłem na to uwagi w sklepie.
1,5cm przy 1,5m wysokości to już jest trochę...
Pewnie przy max obciążeniu wygięcie będzie się powiększać, a skoro to tylko na łączeniach -będą one się przeciążać.
I mimo, że pewnie można z tym żyć ja bym reklamował. Tak na wszelki wypadek...
Reklamował - tzn powołał się na niezgodność z umową.
MC - Wto 12 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | powołał się na zgodność z umową |
Czyli chcesz zrobić reklamę?
Niezgodność
MC - Wto 12 Lip, 2011
No!
B o g d a n - Wto 12 Lip, 2011
Niestety Manfrotto robi często buble, a ludzie to kupują bo ... nie jest chińskie.
Jeśli nic w nim nie wyregulujesz (pokręć śrubami przy klamrach) , to odnieś go do sklepu i oddaj sprzedawcy.
MM - Sro 13 Lip, 2011
Bublem to są chińskie podróby Manfrotto (np. Goldphoto). Sam mam kilka produktów Manfrotto (choćby właśnie monopod 681) i są to produkty nadzwyczaj solidne, jak na razie trwałe i dobrze wykonane.
Gdybym miał zmieniać firmę i odczuć tę zmianę radykalnie to chyba tylko na Gitzo.
komor - Sro 13 Lip, 2011
MM, a dawno temu kupowałeś te swoje produkty Frotki? Może po prostu w ostatnich latach spadła im jakość? Bo nie pierwszy raz słychać o jakichś problemach z tym.
martix - Sro 13 Lip, 2011
Dzięki za porady. Sprzedawca okazał się bardzo w porządku i zwrócił mi gotówkę.
Model ten nadal bardzo mi się podoba jednak nie wiem teraz czy nie wrócę do pierwotnego pomysłu czyli zakupu ultralekkiego monopodu z carbonu który mógłbym przyczepić do plecaka wspinaczkowego (choć tą frotkę przymierzałem i leżała przypięta rzepami na plecaku nawet stabilnie).
Myślałem o modelu Benro Mc-66 M8. Może wiecie jaką średnicę ma podstawa mocowania głowicy w tych monopodach oraz jak zachowuję się ostatnia najcieńsza sekcja nogi. Śruba mocująca zdaje się jest zarówno 3/8 i 1/4"
Monopod ma udźwignąć głównie d200 + średni zoom czy tele i być trwały. Ale też zależy mi na jak najmniejszej dł po złożeniu i wadze.
MM - Sro 13 Lip, 2011
komor napisał/a: | MM, a dawno temu kupowałeś te swoje produkty Frotki? Może po prostu w ostatnich latach spadła im jakość? Bo nie pierwszy raz słychać o jakichś problemach z tym. |
Kupowałem kilka lat temu, ale głowicę do filmowania kupiłem kilka miesięcy temu i działa ideales.
Z tymi opiniami to trzeba brać poprawkę na wytwór zwany FORUM i na to "słuchanie" co i kto pisze. Piszą głównie ludzie zawiedzeni a o tej firmie może być więcej bo i firma bardzo popularna, mająca mnóstwo produktów robionych na niemal masową skalę to i prawdopodobieństwo trafienia bubla większe.
Jak wiesz mam styczność nie tylko z własnym sprzętem i coś słabego ciężko mi we frotkach się doszukać.
Do tej pory spotkałem generalnie jeden model którego nikomu w życiu nie polecę. Shit jakich mało. Jak wziąłem u Tomka do łapy i spytałem o cenę to zbaraniałem. W życiu tego wynalazku nie kupujcie. To jest faktycznie fajans, ale już w projekcie a nie wykonaniu.
Link poniżej
http://fotozakupy.pl/stat...ct-szary,14771s
Manfrotto MN695CX spełniłby moje wszystkie wymagania (waga, wymiary, podstawa 60mm, śruba 3/8") , poza ceną. Choć może warto?
B o g d a n - Sro 13 Lip, 2011
Myślę, że wszystkie twoje wymagania może spełnić Monopod SIRUI P-326 Carbon
Podstawa pod głowicę ma dokładnie 58mm.
Bardzo porządnie wykonany, prosty , 38cm, 400g i tylko 289 zł.
Ma zaciski, nie klamry, więc lina na ścianie nie będzie się haczyła.
Dziękuję. Parametry bdb, cena do przełknięcia właśnie czegoś takiego szukam ale jak to się ma do jakości wykonania i wytrzymałości? Czasem diabeł tkwi w szczegółach np krzywy gwint podstawy śruby mocującej potrafi popsuć gwint drogiej głowicy itp Czy zaciski trzymają, sekcje nie zjeżdżają i jak zachowuje się ostatnia 6-sta sekcja, jest użyteczna?
Zupełnie nie znam tej marki, czy jakościowo to jest coś w rodzaju benro MC-66 M8 czy gorsze?
B o g d a n - Sro 13 Lip, 2011
martix napisał/a: | Zupełnie nie znam tej marki, czy jakościowo to jest coś w rodzaju benro MC-66 M8 czy gorsze? | Jakościowo Sirui jest zdecydowanie wyżej Benro.
Produkty te są perfekcyjnie wykonane i spasowane - najwyższa liga. Jesli nie masz możliwości porównania, musisz uwierzyć na słowo.
hijax_pl - Sro 13 Lip, 2011
B o g d a n napisał/a: | Produkty te są perfekcyjnie wykonane i spasowane - najwyższa liga. | Trochę przesadzasz, ale tylko trochę (przede wszystkim używając słów "perfekcyjnie" czy też "najwyższa")
martix - Czw 14 Lip, 2011
Interesująca jest ta pozycja ale chciałbym uzyskać jeszcze odpowiedź na te pyt:
Czy zaciski trzymają, sekcje nie zjeżdżają i jak zachowuje się ostatnia 6-sta sekcja, jest użyteczna? Czy po postawieniu 3 kg sprzętu monopod nie będzie się wyginać i składać ?
Ja ma statyw węglowy benro i jedyne do czego mogę się doczepić (no może jeszcze do długości kolumny centralnej która imho jest parę cm za długa) jest to że przy rozkładaniu nóg zdarza się że którąś sekcję za słabo skręcę i zaczyna mi zjeżdżać jak już się ustawię się z aparatem. Przy tym systemie skręcanych zatrzasków jest trochę zabawy i trzeba każdy zatrzask bardzo dokładnie dokręcić. Czy sirui ma identyczny system czy może pewniejszy?
hijax_pl - Czw 14 Lip, 2011
martix, mam statyw węglowy sirui i nic nie zjeżdża, a zaciski trzymają pewnie tak jak w Gitzo. A najwięcej co zakładałem to 3kg na ten statyw.
Co jednak mogę powiedzieć, i co potwierdzili w Foto-Tipie gdzie kupowałem, to to, że deklarowana wytrzymałość to poziom, do którego producent gwarantuje nieuszkodzenie, a nie poziom maksymalnego obciążenia roboczego
Także te 10kg trzeba podzielić przez dwa i mieć maksymalne obciążenie, albo przez trzy by mieć spokój ducha
martix - Czw 14 Lip, 2011
Być może ja zbyt delikatnie skręcam (z reguły delikatnie obchodzę się ze sprzętem).
A jak jest z ta 6-tą sekcja, jest użyteczna? niby grubość 16mm czyli tyle samo jak w piątej sekcji Manfrotto tylko czy te tuby mają porównywalną budowę, grubość wytrzymałoś i można je porównywać?
Co do danych odnośnie obciążenia domyślam się żę to chwyt marketingowy.
B o g d a n - Czw 14 Lip, 2011
martix napisał/a: | A jak jest z ta 6-tą sekcja, jest użyteczna? niby grubość 16mm czyli tyle samo jak w piątej sekcji Manfrotto tylko czy te tuby mają porównywalną budowę, grubość wytrzymałoś i można je porównywać? | martix, jak jest w Manfrotto już się przekonałeś.
Jeżeli hijax_pl napisał, że jego statyw jest git, a najcieńszy element nogi również ma maksymalnie (jeśli nie nawet dokładnie) 16mm, to znaczy, że monopod, czyli taka jedna jego noga , też jest git w najcieńszym miejscu.
Aby uzyskać 38cm długości nie ma innego sposobu, jak 6 części i rozpiętość średnic od 16 do 32mm. Jeśli będziesz miał wątpliwości, to nie będziesz tej najcieńszej części rozkładał. Monopod ten jest stosunkowo wysoki więc masz lekki zapas. Jak do 154 cm dodasz głowicę i aparat to sobie policz. Trochę wiedzy o tym sprzęcie możesz zaczerpnąć np. http://www.siruiusa.com/
Zresztą zrobisz, co będziesz chciał, ja już swoje powiedziałem.
|
|