forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka uniwersalna ze wskazaniem na ptaki

Yars - Sro 03 Paź, 2007
Temat postu: Lornetka uniwersalna ze wskazaniem na ptaki
Poradźcie którą wybrać Nikon Action 10x50 czy Olympus DPSI 10x50?
Arek - Czw 04 Paź, 2007

Ale Action VII czy EX?
Adam Bieniasz - Czw 04 Paź, 2007

Radziłbym pójść do sklepu i sobie wybrać gdyż na pewno będą zwolennicy jednej i drugiej. Po drugie mogą być duże różnice między poszczególnymi egzemplarzami.
Ja kupiłbym nikona gdyż mam sentyment do tej firmy oraz lornetka 10x50 EX waży o 200g więcej co wróży większą żywotność.
pozdrawiam

Yars - Czw 04 Paź, 2007

Miałem na myśli Action VII gdyż EX to już inna półka cenowa, a optycznie chyba jest podobna. Jestem okularnikiem więc to może też będzie jakieś wskazanie

PS dzięki za wasze dotychczasowe odpowiedzi.

Arek - Czw 04 Paź, 2007

Nie jest optycznie porównywalna. Warto dołożyć do EX.
tojwo - Pią 05 Paź, 2007

Posłuchaj Arka, nikon VII to nie jest lornetka dla okularnika-krótkowidza, mówię to jako były właściciel takiej lornetki. ER jest za mały dla okularów (firma podaje ok. 1 cm ja sądzę, że troszkę mniej), a kiedy zdejmie się okulary to przy wadzie większej od ok. -3,5D wyciąg będzie za krótki aby ogniskować w nieskończoność. Właśnie dlatego się jej pozbyłem, no chyba że jesteś dalekowidzem albo masz niewielkie krótkowidztwo, wtedy nie będzie problemu. Tak nawiasem mówiąc "jadę" teraz na pożyczonym EX i nie jest to to samo co VII o NIE.
Pozdrawiam

Yars - Nie 07 Paź, 2007

Dziękuję za wasze rady. Chyba zdecyduję się zatem na Nikona 10X50 EX CF, a może macie inne ciekawe propozycje na lornetki które nadają się na obserwację ptaków?