|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - aLPHA 450 I WYBÓR SIGMY
BIEDER1 - Wto 12 Lip, 2011 Temat postu: aLPHA 450 I WYBÓR SIGMY Witam
Mam Alphe450 używam ją zamiennie z kitem 18-55 lub wkręcam 28-100 Minolty ze swojej starej lustrzanki...
chciałbym kupić coś o większych możliwościach i jak zauważyłem ogniskowa 100mm juz mi nie starcza.
W pierwszym etapie chciałem kupić sigma 18-250 mm f 3.5-6.3 dc os hsm dość szeroki zakres ogniskowych HSMa i do tego stabilizację która może w sigmie jest niepotrzebna ale zawsze.
Niestety Szwagier mi odradzał ze względu na światło 6,3 w końcówce...
A więc szukałem dalej i wpadłem na sigma 70-200 f2.8 apo ex dg hsm macro ii mega fajne światło dobra ogniskowa i do tego wersja EX ... oczywiście bez OS ale w SONY jest w body ...
Obejrzałem oba dzisiaj ze szwagrem w fotojokerze i 70-200 po prostu rewelka natomiast szwagier stwierdził że jak mam taki klamot kupić to już lepiej 18-250 który jest mniejszy i nawet to światło się przeżyje ..
I ZAPYTAM TERAZ CO WY NA TO CO WY BYŚCIE WYBRALI????? BO MIMO IŻ CIĘŻAR 70-200 DOŚĆ SPORY TO KRĘCI MNIE NIESAMOWICIE...
PORÓWNANIE OBIEKTYWÓW TUTAJ
(CENA DODAM PODOBNA
FOTY ROBIĘ RÓŻNE ... ZAŁADAM ŻE MÓJ KIT LUB STARA MINOLTA OBROBIĄ MI DOLNE ZAKRESY JAKBY CO )
moronica - Wto 12 Lip, 2011
nie sluchaj szwagra, bierz 70-200, to zupelnie inna klasa
hijax_pl - Wto 12 Lip, 2011
BIEDER1, a co chcesz fotografować? 70-200/2.8 to sprzęt z wyższej półki, i choć jak dla mnie takie ogniskowe na APS-C są ni w pięć ni w dziewięć to jednak daje ono duże możliwości.
BIEDER1 napisał/a: | i do tego stabilizację która może w sigmie jest niepotrzebna ale zawsze. |
1) SIGMA -> SONY
2) byś miał możliwość sprawdzenia, która stabilizacja jest lepsza BIEDER1 napisał/a: | oczywiście bez OS ale w sigmie jest w body ... | SIGMA -> SONY BIEDER1 napisał/a: | Obejrzałem oba dzisiaj ze szwagrem w fotojokerze i 70-200 po prostu rewelka natomiast szwagier stwierdził że jak mam taki klamot kupić to już lepiej 18-250 który jest mniejszy i nawet to światło się przeżyje .. | Niech sobie szwagier kupi kompakt skoro mu rozmiar przeszkadza, a zupełnie nie przeszkadza kiepska jakość optyki
BIEDER1 - Wto 12 Lip, 2011
no właśnie już w samym dotyku czuć EXa a do tego ta jasność ... 18-250 niby dość uniwersalny ale już w samym kręceniu zoomem widać że to nie to samo ...
[ Dodano: Wto 12 Lip, 2011 21:43 ]
hijax_pl napisał/a: | BIEDER1, a co chcesz fotografować? 70-200/2.8 to sprzęt z wyższej półki, i choć jak dla mnie takie ogniskowe na APS-C są ni w pięć ni w dziewięć to jednak daje ono duże możliwości.
BIEDER1 napisał/a: | i do tego stabilizację która może w sigmie jest niepotrzebna ale zawsze. |
1) SIGMA -> SONY
2) byś miał możliwość sprawdzenia, która stabilizacja jest lepsza BIEDER1 napisał/a: | oczywiście bez OS ale w sigmie jest w body ... | SIGMA -> SONY BIEDER1 napisał/a: | Obejrzałem oba dzisiaj ze szwagrem w fotojokerze i 70-200 po prostu rewelka natomiast szwagier stwierdził że jak mam taki klamot kupić to już lepiej 18-250 który jest mniejszy i nawet to światło się przeżyje .. | Niech sobie szwagier kupi kompakt skoro mu rozmiar przeszkadza, a zupełnie nie przeszkadza kiepska jakość optyki |
Fotografuje amatorsko ... biorę aparat ze sobą jak najczęściej bo zawsze sie coś może trafić ... lubię portrety widoki i rozmtye tła ... różniaście ... kręcą mnie też szerokie kąty ale to już kolejny zakup na kolejne rozważania
edmun - Wto 12 Lip, 2011
widzisz... sam używam i jestem bardzo zadowolony, ale jest to ciężki obiektyw i często gdyby nie moje zacięcie i fakt że często bez tego obiektywu się nigdzie nie ruszam, to bym odradzał. kwestia czy nie będzie Ci przeszkadzać że jest to coś innego niż spacerzoom
BIEDER1 - Wto 12 Lip, 2011
edmun napisał/a: | widzisz... sam używam i jestem bardzo zadowolony, ale jest to ciężki obiektyw i często gdyby nie moje zacięcie i fakt że często bez tego obiektywu się nigdzie nie ruszam, to bym odradzał. kwestia czy nie będzie Ci przeszkadzać że jest to coś innego niż spacerzoom |
DO ZESZŁEGO TYGODNIA spacerzoooooom miał wystarczyć ale dzisiaj testowałem 70-200 i mega dobre wrażnie ... zacięcie chyba jest... niekiedy targam lustro ze sobą sam nie wiem po co ale jak nie wezmę to znowu trafia się scena warta foty...
kasiakaaz - Sro 13 Lip, 2011
BIEDER1, zdecydowanie 70-200/2.8
BIEDER1 - Sro 13 Lip, 2011
dzisiaj po raz kolejny testowałem oba obiektywy ... zdecydowanie 18-250 nadaje się głównie powyżej 120mm na dobrze oświetlone plenery .... co do 70-200 tylko utwierdziłem się w przekonaniu że to naprawdę dobry sprzęt ... szybkie ostrzenie, jasny w pełnym zakresie...
mały link do stronki z możliwościami sigmy 70-200
B o g d a n - Sro 13 Lip, 2011
BIEDER1 napisał/a: | co do 70-200 tylko utwierdziłem się w przekonaniu że to naprawdę dobry sprzęt ... | Jeśli zależy ci na fotografii, to nie słuchaj Szwagra i kup 70-200/2.8. Zresztą twoja ankieta mówi sama za siebie.
|
|