forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do zdjęć raf koralowych ?

Mashu - Sro 13 Lip, 2011
Temat postu: Aparat do zdjęć raf koralowych ?
Witam,

Wybieram się w okolice, gdzie będzie okazja nurkowania (prawdopodobnie płytko bo bez butli) i oglądania raf koralowych. Mam lustrzankę D90, ale zakup drogiego housingu mija się z celem. Myślę o kompakcie, przynajmniej z szczelnością do 5m. Chciałbym aby widoczne były naturalne kolory rafy, bez niebieskiego zabarwienia i utraty kolorów. Również liczy się ilość światła, czyli dość jasna optyka. Może ktoś coś zaproponować ?

Dzięki

Soniak10 - Czw 14 Lip, 2011

Wprawdzie nie mam doświadczenia w takim fotografowaniu, ale próbowałem coś wyszukać przy założeniu "co by było, gdybym szukał takiego aparatu dla siebie". Tak więc wg moich subiektywnych zapatrywań i gustów, wyszedł mi taki oto zestaw:
Pentax Optio WG1, Panasonic Lumix DMC-TS3, Fuji Finepix XP30 i Canon Powershot D10.
Pamiętaj, że ideału na tym "łez padole" nie znajdziesz. I tak: wszystkie te modele mają matrycę CCD 1/2,3 cala o rozdzielczości 12-14 MPix, zoom też podobny, bo od 3 (Canon) do 5 razy, ale dla zdjęć podwodnych wydaje mi się, ze duży zoom jest raczej bezużyteczny, bo woda, nawet najczystsza, ma inne właściwości optyczne niż powietrze i duże przybliżenia nie będą zachęcające. Zwłaszcza jeżeli chcesz uniknąć niebieskiej dominanty, to musisz fotografować z bliska i prawdopodobnie z lampą błyskową - wszystkie te modele mają takową wbudowaną, o zasięgu 3-5 metrów, co pod wodą powinno z wielu względów wystarczyć. Stabilizację obrazu mają wszystkie z tego zestawu, oprócz Pentaxa. Jeżeli myslisz nie tylko o zdjęciach, ale tez o filmach, to Panasonic oferuję najwyższą rozdzielczość (1920x1080), Pentax i Fuji 1280x720 a Canon tylko 640x480. Również Canon ma mniejszy od pozostałych ekranik LCD (2.5 cala wobec 2,7 u pozostałych), choć może nie jest to różnica powalajaca. Za to ma najjaśniejszy obiektyw, co pod wodą może mieć większe znaczenie niż na lądzie. Ponadto Panas i Fuji mają wbudowanego GPS'a, co przy zdjęciach raf koralowych moze być przydatne.No i na koniec wodoszczelność: najgłębiej możesz zejść z Panasem - do 12 metrów, na 10 metrów zanurzysz się z Pentaxem, do 5 metrów z Fuji, a z Canonem - nie wiem, poszukaj w necie i... wybierz co Ci najbardziej będzie odpowiadało. Poszukaj też jakiś przykładowych zdjęć robionych tymi aparatami i sam wyciągnij wnioski. Pozdrawiam :wink: Ps: napisz jak się zdecydujesz.

komor - Czw 14 Lip, 2011

Mashu, może pomoże coś Test aparatów podwodnych 2010.
Delikwent - Nie 17 Lip, 2011

Myślę że Soniak10 zapomniał o dwóch chyba najsilniejszych graczach w tym segmencie. Mianowicie Olympus Tough TG-810 i Panasonic Lumix DMC-FT3. Sam stoję przed wyborem jednego z nich. Czekam na test aparatów podwodnych 2011.
Mam jeszcze trzy tygodnie do wyjazdu. Do tego czasu muszę coś kupić.

canonhouse - Wto 12 Cze, 2012
Temat postu: KODAK Zx5 vs FUJIFILM FinePix XP30
Mam pytanie, czy ktoś porównywał, analizował:
kamerę:
KODAK Zx5
z aparatem:
FUJIFILM FinePix XP30 lub XP20 (bez GPSu)

Teoretycznie, aparat jest lepszy, ma zmienny focus, głębokość 5m a nie 3m jak Kodak.

Chodzi mi głownie na filmach podwodnych, ale jedno urządzenie także do zdjęc, to mila perspektywa.

Ale jaka jest praktyka?

komor - Wto 12 Cze, 2012

canonhouse, najnowsze uaktualnienie: Test aparatów podwodnych 2012 - część I, plus starsze wersje tego cyklu, do znalezienia tutaj.