forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka - Pentax K-r, Nikon d5000 lub inne

whiten - Czw 14 Lip, 2011
Temat postu: Pierwsza lustrzanka - Pentax K-r, Nikon d5000 lub inne
Cześć,

Chciałbym kupić sobie aparat. Doszedłem do wniosku, że powinna to być już lustrzanka z obiektywem. Kwota jaką dysponuję to ok. 1600zł (może być używka) lub 2000 zł (nowy - podatki). Oto w skrócie co chcę osiągnąć:
1. Zdjęcia postaci w ruchu (sport).
2. Zdjęcia w pomieszczeniach przy nie najlepszym oświetleniu.
3. Zdjęcia wieczorem (zachody słońca, krajobrazy przy takim świetle).
4. Zdjęcia nieba nocą (potrzebuję więc wysokiego używalnego ISO, dłuższe czasy naświetlania).
5. Krajobrazy przy świetle dziennym.
6. Możliwość kręcenia filmów będzie dodatkowym atutem.
7. Dobre zdjęcia z ręki (raczej nie planuję używać statywu, wyjątkiem będą zdjęcia nieba nocą)

Zdaję sobie sprawę, że nie da się tego wszystkiego załatwić jednym obiektywem, tym bardziej w tym budżecie, lecz szukam czegoś uniwersalnego na start czym nie powinienem być zawiedziony oraz co będzie mi dawać możliwości robienia tego co powyżej po dokupieniu odpowiedniego obiektywu w przyszłości. Chciałbym zaznaczyć, że nie planuję zakupu dodatkowych obiektywów w najbliższej przyszłości i nie będą to raczej te droższe. Może kiedyś dokupię 1 czy 2 i na tym chciałbym poprzestać.

Trochę recenzji i opinii już przeczytałem i skłaniam się ku Pentaxowi k-r z 18-55. Martwią mnie jednak problemy z autofocusem które mają użytkownicy na wielu forach (szczególnie przy sztucznym świetle). Myślałem też o Nikonie d5000, lecz parametry ma on słabsze niż Pentax (chociaż większe pole do popisu przy zakupie dodatkowych obiektywów).

Z niecierpliwością czekam na Wasze uwagi, opinie i porady dotyczące powyższego i pozdrawiam :) .

pitras - Czw 14 Lip, 2011

whiten, Czeka Cię sporo czytania
Lustrzanka ok 1500zł
Lustrzanka ok 2500zł

whiten - Czw 14 Lip, 2011

Przeczytałem te tematy i m.in. na ich podstawie dokonałem wstępnego wyboru: Pentax K-r. Chciałbym jednak poznać wasze zdanie na temat tego wyboru i tego czego oczekuję. Ciągle mam wątpliwości przez ten rzekomy front focus...
bacruk - Czw 14 Lip, 2011

whiten, w EL jakichś porażących różnic nie ma.

Pentax to dobry sprzęt i jak Ci się widzi to kup i rób zdjęcia... podobnie jak Nikosiem czy Kwakonem.

Martw się raczej szkłami bo puszka do dopiero złudny początek wydatków...

pitras - Czw 14 Lip, 2011

bacruk napisał/a:
Martw się raczej szkłami bo puszka do dopiero złudny początek wydatków...

:twisted:

maput - Pią 15 Lip, 2011

whiten napisał/a:
Przeczytałem te tematy i m.in. na ich podstawie dokonałem wstępnego wyboru: Pentax K-r. Chciałbym jednak poznać wasze zdanie na temat tego wyboru i tego czego oczekuję.

A myślisz że tutaj napiszemy co innego niż w tamtych tematach ? ;)

ps. Do zdjęć nieba nocą nie jest potrzebne wysokie ISO ;)

whiten - Pią 15 Lip, 2011

Liczę na konfrontację wyboru z oczekiwaniami. :wink:

A to dziwne, bo z tego co widziałem, to co lepsze zdjęcia nieba robione są w iso 1600, 3200 i jeszcze z odpowiednim czasem naświetlania.

Jeszcze jedno pytanie. Mieszkam w małej miejscowości więc w grę wchodzą wyłącznie zakupy przez internet (i przyznam, że nie mam ochoty wyjeżdżać tylko po to by pomacać aparat).
Czy nie będzie problemu jeśli gdy dostanę aparat, zrobię kilka fotek i stwierdzę, że jednak coś mi w nim nie pasuje i będę chciał go zwrócić? Robił z Was ktoś tak?

hijax_pl - Pią 15 Lip, 2011

whiten napisał/a:
Liczę na konfrontację wyboru z oczekiwaniami. :wink:
To tylko sam możesz ocenić :)
whiten napisał/a:
A to dziwne, bo z tego co widziałem, to co lepsze zdjęcia nieba robione są w iso 1600, 3200 i jeszcze z odpowiednim czasem naświetlania.
A to ciekawe :) Bo im większe ISO tym więcej się nam pojawia "sztucznych" gwiazd :) A próba ich usuwania, może się skończyć usunięciem tych prawdziwych też.
Tak czy siak poczytaj jak się takie zdjęcia robi, a nie oglądaj rezultaty ;)
whiten napisał/a:
Czy nie będzie problemu jeśli gdy dostanę aparat, zrobię kilka fotek i stwierdzę, że jednak coś mi w nim nie pasuje i będę chciał go zwrócić? Robił z Was ktoś tak?
Masz prawo do zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Kupując w sklepie takiego prawa nie masz.
mozer - Pią 15 Lip, 2011

Ale z wysokimi czułościami jesteś w stanie uzyskać większy zasięg gwiazdowy - bez montażu z napędem tego nie obejdziesz. Poza tym również z montażem masz pewne ograniczenia w postaci dokładności prowadzenia, więc mając montaż o danych parametrach i tak dalej zajedziesz na wyższym ISO. A 'sztuczne gwiazdy' i tak usuwa się uśredniając kilka ekspozycji i odejmując darki.
kasiakaaz - Pią 15 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
Masz prawo do zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Kupując w sklepie takiego prawa nie masz.

hijax_pl, ale chyba towar nieużywany?
whiten napisał/a:
Czy nie będzie problemu jeśli gdy dostanę aparat, zrobię kilka fotek i stwierdzę, że jednak coś mi w nim nie pasuje i będę chciał go zwrócić?

MC - Pią 15 Lip, 2011

O ile dobrze pamiętam, to ustawa nie precyzuje, aby towar był nowy. Warunkiem jest, aby sprzedającym był przedsiębiorca, a kupującym - konsument.
switek3 - Pią 15 Lip, 2011

USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.1)
(Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)
Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Art. 10. 3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1,
2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania,
3) umów dotyczących świadczeń, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym,
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu,
6) dostarczania prasy,
7) usług w zakresie gier i zakładów wzajemnych.

Ustawa stanowi, że nie można zwrócić przedmiotów kupionych na aukcjach internetowych przy opcji licytacji. Natomiast przedmioty kupione za pośrednictwem Kup Teraz już są objęte ochroną.

MC - Pią 15 Lip, 2011

Powyższe wnosisz na jakiej podstawie? Bo z przytoczonego przepisu nie wynika.

switek3 napisał/a:

Ustawa stanowi, że nie można zwrócić przedmiotów kupionych na aukcjach internetowych przy opcji licytacji. Natomiast przedmioty kupione za pośrednictwem Kup Teraz już są objęte ochroną.
A skąd takie wnioski? Na jakiej podstawie? Licytacja jest grą?

Sorka za niepodanie podstawy prawnej :razz:

Art. 16. 1. Przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów:
1) z wykorzystaniem automatów sprzedających,
2) z wykorzystaniem innych automatów umieszczonych w miejscach prowadzenia handlu,
3) dotyczących inwestycji kapitałowych,
4) ubezpieczenia, w tym o członkostwo w otwartych funduszach emerytalnych, oraz reasekuracji,
5) związanych z wykonywaniem czynności bankowych oraz takichże czynności dokonywanych przez spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe,
6) rent,
7) dotyczących terminowych operacji finansowych i opcji,
8) zawartych z operatorami telekomunikacji przy wykorzystaniu publicznych automatów telefonicznych,
9) dotyczących nieruchomości, z wyjątkiem najmu,
10) sprzedaży z licytacji.
2. (8) Przepisów art. 7, 9 i art. 12 ust. 1 nie stosuje się do:
1) sprzedaży artykułów spożywczych dostarczanych okresowo przez sprzedawcę do mieszkania lub miejsca pracy konsumenta,
2) świadczenia, w ściśle oznaczonym okresie, usług w zakresie zakwaterowania, transportu, rozrywek, gastronomii; w wypadku rozrywek na świeżym powietrzu przedsiębiorca może zastrzec także wyłączenie obowiązku zawiadomienia o niemożności spełnienia świadczenia, o którym mowa w art. 12 ust. 2, jednak tylko we wskazanych w umowie okolicznościach.

switek3, już sobie sam znalazłem ;)
MC - Pią 15 Lip, 2011

O, teraz mamy ładnie wskazaną podstawę :)

Chociaż większość przedsiębiorców nawet na allegro sprzedaje w opcji KT.

No jasne, ale ja nie wiedziałem o tym wyłączeniu przepisów do licytacji więc dobrze o tym wiedzieć.
kufel - Pią 15 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
A to ciekawe :) Bo im większe ISO tym więcej się nam pojawia "sztucznych" gwiazd :) A próba ich usuwania, może się skończyć usunięciem tych prawdziwych też.
Tak czy siak poczytaj jak się takie zdjęcia robi, a nie oglądaj rezultaty ;)
często zdjęcia astro robione sa na dość wysokich czułościach. o powodach wspomniał juz mozer.

owszem sa metody stackowania etc , ale i wtedy ,przy tej technice, nie schodzi sie do tych najniższych czułości ;)

kufel napisał/a:
nie schodzi sie do tych najniższych czułości
Nie pisałem o najniższej ;)
kufel - Pią 15 Lip, 2011

wiem ;) chodzi mi tylko o to z w astrofoto chyba rzadko sie schodzi do niskich czułości. zresztą , wystarczy przypomnieć sobie zdjęcia użytkownika papatki na 5D mkII. jak pamiętam to często 800 , 1600 i 3200 bywało... :smile:

Techniki są różne w zależności czy chcemy robić księżyc, drogę mleczną czy też DSSa ;)
mozer - Pią 15 Lip, 2011

hijax_pl, do Księżyca, Słońca itp. raczej nie stosujemy długich ekspozycji, a o tym była mowa ;)
kufel - Pią 15 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
Techniki są różne w zależności czy chcemy roić księżyc, drogę mleczną czy też DSSa ;)
zgadza sie. tylko wydawało mi sie ze rozmawiamy tu o w miarę sprecyzowanych zdjęciach astro, gdzie zdjęcia księżyca nie są brane pod uwagę, ten w zasadzie nie stawia żadnych większych przeszkód w sfotografowaniu; tu nawet iso 100-200 da rade ;)

[ Dodano: Pią 15 Lip, 2011 21:34 ]
mozer napisał/a:
hijax_pl, do Księżyca, Słońca itp. raczej nie stosujemy długich ekspozycji, a o tym była mowa ;)
o , wlasnie o to mi chodzi ;)

Ojej.. Ten Księżyc się pojawił jako przeciwwaga do "prawie" ściśle określonego terminu "fotografia nieba".

Podsumowując - jakie ogniskowe będzie kolega whiten do fotografii nieba stosował, czyli czy rozważa też koziołka?

whiten - Sob 16 Lip, 2011

Koziołka?

Na początek będę działał kitem, a w przyszłości nie planuję wyjść dalej niż 200mm. Jeśli chodzi o zdjęcia nieba to mam na myśli oczywiście gwiazdy, drogę mleczną (to szczyt marzeń :) ). Z tego co zaobserwowałem to te zdjęcia nie są robione jakimiś wielkimi obiektywami, choć pewnie dość jasnymi. Zawsze widać jakieś drzewko, dach czy coś tam innego.

Kurczę, tak się teraz waham trochę jeśli chodzi o K-ra. Naczytałem się jak to skopany AF przy sztucznym świetle w nim jest i naprawdę nie wiem czy jest sens w to wchodzić (choć być może nie będzie mi to przeszkadzać, ale jednak trochę mi szkoda wyrzucić tyle pieniędzy w błoto). Tym bardziej, że nie będę mógł zwrócić aparatu w ciągu 10 dni gdyż chcę odliczyć podatek ;/.

Trochę też zastanawiam się nad opcją Nikon 3100 + 18-105 choć to już trochę ponad mój budżet, ale nie wiem czy ta puszka daje radę. Niby opinie pozytywne ale żadnego sensownego zdjęcia nieba zrobionego takim zestawem google nie wypluło.

Widziałem też na allegro Canona 400d oraz Nikona D80 (tylko tutaj szkoda, że bez filmów choć bym to pewnie jakoś przebolał).

Chciałbym też zaznaczyć, że przede wszystkim aparat powinien się sprawdzać w takich codziennych sytuacjach typu ładny widoczek, zdjęcia rodzinne, itd. Szkoda mi tego K-ra bo jednym z powodów dla którego zdecydowałem się na lustrzankę jest to, że mam dość rozmazanych zdjęć przy sztucznym świetle. To niebo mimo, że dość dla mnie istotny, to jednak wciąż dodatek bez którego jakoś przeżyję.

Doradźcie mi coś proszę, bo już zgłupiałem kompletnie.

[ Dodano: Sob 16 Lip, 2011 11:43 ]
Chociaż podobno problem nie występuje gdy używa się live view. Myślę, że w takiej sytuacji nie jest to wielki problem (choć super-wygodne to to nie będzie). Myślę, że jednak pozostanę przy pentaxie.

mozer - Sob 16 Lip, 2011

whiten, rodzaj prostego montażu równikowego do ustawienia aparatu pozwalający śledzić ruch nocnego nieba, a co za tym idzie wykonywać długie ekspozycje.
whiten - Sob 16 Lip, 2011

Na pewno nie teraz. Nie wykluczam zakupu tego ustrojstwa w przyszłości.
jannik - Nie 17 Lip, 2011

Whiten
Hm... Pentax K-r powiadasz.
Skoro stać cię na K-r, to może jednak lepiej odrobinkę dodaj i kup sobie Canona 500d i będziesz szczęśliwym posiadaczem naprawdę przyzwoitej lustrzanki.

pzodor

hijax_pl - Nie 17 Lip, 2011

jannik, :zalamany: w kompaktach się miotasz a o lustrach nie masz pojęcia żadnego jak widać. Odpuść sobie...
jannik - Nie 17 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
jannik, :zalamany: w kompaktach się miotasz....

Już się chwilowo skończyłem miotać... i myślę, że raczej na dłużej
Wreszcie trafiłem.. :)

A co do lustrzanek, to kolega ma C 500d a drugi ma K-x i moim zdaniem zdjęcia wychodzą na korzyść Canona.
Nie muszę się jakoś szczególnie znać, by widzieć takie różnice.

A poza tym, nie bądź złośliwy i niegrzeczny..
Czy gdzieś w regulaminie jest napisane, że wymądrzać się mogą tylko fachowcy?

pozdro

lotofag - Nie 17 Lip, 2011

jannik napisał/a:

A co do lustrzanek, to kolega ma C 500d a drugi ma K-x i moim zdaniem zdjęcia wychodzą na korzyść Canona.

K-x to nie K-r, poza tym co porównywałeś? Jpgi z puszki? Przy jakich ustawieniach w profilach (kolory, kontrast, wyostrzanie)? A może wołane z RAW? Z jakim szkłem? W jakich warunkach, jakie parametry ekspozycji? Użytkownik raczej ogarnięty fotograficznie czy "full-automat i do przodu" a potem narzekanie? Itp, itd. :wink:
Jest bardzo dużo zmiennych wpływających na końcowy wynik, szczerze wątpię czy byś odróżnił zdjęcia z tych dwóch puszek robione w "typowych warunkach" gdyby nie były podpisane.

MC - Nie 17 Lip, 2011

jannik, daj sobie na wstrzymanie z doradzanie, szczegolnie jesli chodzi o lustrzanki. Z tych dwoch puszek ja bym bral. Pentaksa.

jannik napisał/a:
Wiesz... zachowujesz się tak jakbyś wybierał samochody po dźwięku z tłumika, ale zupełnie nie interesował się tym, czy sprzedawca nie oszukuje Cię modyfikując końcówkę by lepiej wydech brzmiał...

C500D czy K-r... No wiesz.. takie aparaty nie kupuje się dla jotpeguf z puszki.
To już jest narzędzie pracy. Zawodowego lub hobbystycznego - ale nadal narzędzie.
To nie są zabaweczki do radosnego trzepania setek fotek z wycieczki szkolnej...
jannik napisał/a:
Czy gdzieś w regulaminie jest napisane, że wymądrzać się mogą tylko fachowcy?
Chciałbym Ci zwrócić uwagę na znaczenie słowa "wymądrzać".
Fachowcy to co najwyżej proponują, tłumaczą, doradzają. A wymądrzają się Ci, co tak na prawdę niewiele wiedzą ale lubią być w centrum zainteresowania...

lotofag - Nie 17 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
C500D czy K-r... No wiesz.. takie aparaty nie kupuje się dla jotpeguf z puszki.
To już jest narzędzie pracy. Zawodowego lub hobbystycznego - ale nadal narzędzie.
To nie są zabaweczki do radosnego trzepania setek fotek z wycieczki szkolnej...

Nie przesadzałbym - to właśnie są zabaweczki :wink: Oczywiście można przy ich udziale stworzyć naprawdę fajne rzeczy czy nawet próbować używać ich zawodowo jak ktoś lubi.

Tak BTW: najpierw ludzie się cieszyli jak fotografia po "ucyfrowieniu" w rozsądnej jakości trafiła "pod strzechy", ale teraz chyba zaczynają narzekać, że przy okazji straciła pewnego rodzaju "elitarność". :mrgreen:

lotofag napisał/a:
to właśnie są zabaweczki
do bawienia się, poznawania: a do czego służy ta opcja, a co się stanie jak tu zmienię, ale fajne rozmazanie tła, skąd to? ;)
lotofag napisał/a:
najpierw ludzie się cieszyli jak fotografia po "ucyfrowieniu" w rozsądnej jakości trafiła "pod strzechy", ale teraz chyba zaczynają narzekać, że przy okazji straciła pewnego rodzaju "elitarność".
Tu nie chodzi o elitarnośc, choć faktycznie fotografia z zawodu stała się kosztownym hobby - ale wściekłe kampanie marketingowe wrzucające ludkom do głowy: KUP zoom 50x KUP 60megapikseli KUP jakość lustrzanki KUP tryb portretu o zmierzchu KUP potrójną stabilizację KUP KUP KUP...
whiten - Czw 21 Lip, 2011

Zdecydowałem się na Pentaxa i na razie sprawuje się dobrze. Co prawda używałem go dopiero 1,5 dnia ale na dzień dzisiejszy mogę napisać, że aparat jest naprawdę spoko, różnica pomiędzy kompaktem a k-rem jest olbrzymia. Wydawało mi się jednak, że aparat będzie trochę większy. Mimo moich małych dłoni myślę, że byłoby wygodniej trzymać coś większego. Jeśli wcześniej użytkowało się kompakty to ten aparat wydaje się dość ciężki. Po całym dniu focenia boli trochę nadgarstek. Obsługa jest dość intuicyjna, a menu przejrzyste. Autofocus nie zawsze trafia tam gdzie się chce - być może brak mi wprawy. Muszę też poskarżyć się na baterię - padła dość szybko.

Poniżej znajduje się link do moich pierwszych zdjęć tym aparatem. Chciałbym zaznaczyć, że zdjęcia były robione kitowym 18-55 oraz, że jestem kompletnym amatorem, a lustrzanką robię zdjęcia pierwszy raz w życiu.
http://www.flickr.com/photos/65441743@N02/

Niektóre zdjęcia są wykadrowane, np. te gołębie, gdyż były trochę daleko i muszę stwierdzić, że przydałaby się dłuższa lufa :wink: .

Dzięki za wszelką pomoc przy wyborze aparatu!