forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Szare tło

jotes - Pią 15 Lip, 2011
Temat postu: Szare tło
Czołem, Mój pierwszy post na forum.

Od razu zaznaczę, ze kiedyś widziałem odpowiedź na moje pytanie z zasobach forum, a teraz nie potrafię do tego dotrzeć.

Chodzi mi mianowicie o fotografowanie przedmiotów na czarnym tle. Zazwyczaj czarne tło wychodzi na zdjęciach szare (wiem, że aparat czerń i biel traktuje jak szarość i sprowadza to do iluśtamprocentowej szarości - to pamiętam z dawno czytanego wątku na tym forum).

Pytanie brzmi jak sprawić by czerń tła była czernią a jednocześnie obiekt był doświetlony?
Analogicznie (bo to chyba ta sama sprawa) jak sprawić by białe tło w stole bezcieniowym pozostało białe, a nie szare, a przy tym,z eby przedmiot nie był przepalony.

hijax_pl - Pią 15 Lip, 2011

jotes napisał/a:
Pytanie brzmi jak sprawić by czerń tła była czernią a jednocześnie obiekt był doświetlony?
Korekta ekspozycji na "-", albo pomiar punktowy na szarą kartę, albo pomiar światła padającego (zewnętrzny światłomierz).
jotes napisał/a:
Analogicznie (bo to chyba ta sama sprawa) jak sprawić by białe tło w stole bezcieniowym pozostało białe, a nie szare, a przy tym,z eby przedmiot nie był przepalony.
Korekta ekspozycji na "+", albo... j.w.
jotes - Pią 15 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
albo pomiar punktowy na szarą kartę,

Pomiar punktowy światła, tak? I do tego nie na obiekcie tylko na wzorze szarości, dobrze rozumiem?

hijax_pl - Pią 15 Lip, 2011

Tak. Szara karta = powierzchnia odbijajaca 50% światła
mozer - Pią 15 Lip, 2011

Jeśli tło jest białe, to chyba najprościej dać na nie pomiar punktowy z korekcją +2~3EV.
Zresztą z czarnym tłem jest podobnie, tylko nie masz gwarancji, że się główny motyw nie przepali...

Aszex - Sob 16 Lip, 2011

jeśli angielski nie jest problemem, ale można też zorientować się po "obrazkach" ;)

http://www.youtube.com/watch?v=-SjTTQ0UTyI

nowam - Sob 16 Lip, 2011

Przy białym tle generalnie chodzi o to, żeby samo tło było oświetlone o dwie działki mocniej od fotografowanego obiektu. Jak to można zrobić w praktyce i nie korzystając z zewnętrznego światłomierza masz łopatologicznie pokazane krok po kroku na

http://www.studiowplecaku...le-czesc-1-z-3/

i w dwóch kolejnych częściach.

jotes - Sob 16 Lip, 2011

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Korekcja na minus i punktowy pomiar światła załątwiły sprawę z czernią.