forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Skanowanie filmu 6x6 czb

Jasio - Sob 16 Lip, 2011
Temat postu: Skanowanie filmu 6x6 czb
Czy warto zapisywać skany z negatywu czb 6x6 cm w tiffach czy to nie przerost formy nad treścią i zapisywać w jpg ? Kolorowe rozumiem że więcej się traci ale czb ? Skany z epsona tak 5000x5000 mi wychodzą.
moronica - Sob 16 Lip, 2011

zapisuj jako tif z kompresja lwz to otrzymasz bezstratnie skompresowany plik
hijax_pl - Sob 16 Lip, 2011

Jasio napisał/a:
tiffach czy to nie przerost formy nad treścią i zapisywać w jpg
Tiff to też może być 8bit na kanał (w Twoim przypadku tmasz tylko jeden) więc JPG byłby wtedy przerostem formy nad treścią (JPG zawsze zapisuje 3x8bit)
No ale Tiff to może być też 16 albo 24bit/kanał...
Jasio napisał/a:
Kolorowe rozumiem że więcej się traci ale czb ?
Kolorowe właśnie mniej tracą, negatywy cz/b mają z definicji większą dynamikę więc opłaca się stosować format, który tą dynamikę z kliszy przeniesie.

Ja na Twoim miejscu zapisywałbym w TIFF, chyba że nic już dalej z tymi plikami nie chcesz robić - wtedy faktycznie JPG wydaje się być lepszym rozwiązaniem...

Jasio - Nie 17 Lip, 2011

Dzięki za pomoc. Tiffu niestety nie mogę skompresować bo skaner może zapisywac tylko pełny tiff.
hijax_pl - Nie 17 Lip, 2011

To otwórz np w photoshopie i tam zapisz z kompresją ;-)
Jasio - Nie 17 Lip, 2011

Nie mam photoshopa bo za drogi i chyba mi niepotrzebny. Mam LR. Ale chyba to bardziej skomplikowane, bo jedno zdjęcie tak mogę potraktować w zewnętrznym edytorze, ale ja skanuję seriami i np 24 klatki małobrazkowe to chyba bym za każdym razem musiał ręcznie zapisywać a tak to robi skaner ?

Jasio, TIFF jest na tyle otwartym standardem, że możesz sobie pewnie jakoś to zautomatyzować. A skaner pewnie nie kompresuje, bo kompresja, jako opcjonalna, nie musi być poprawnie interpretowana przez różne programy.
komor - Nie 17 Lip, 2011

Jasio, w LR też możesz sobie kompresję TIFF zautomatyzować. Importujesz fotki nieskompresowane, a potem wybierasz w okienku eksportowym gotowy preset Reimport Full-JPG i przerabiasz sobie go, żeby zapisywał skompresowane TIFF-y (zamiast JPG, jak domyślnie jest tam ustawione).

hijax_pl napisał/a:
A skaner pewnie nie kompresuje, bo kompresja, jako opcjonalna, nie musi być poprawnie interpretowana przez różne programy.

Opinia łaskawa dla programistów, którym się nie chciało… :) Niestety oprogramowanie do skanerów często jest tak lamerskie, że płetwy opadają.

komor napisał/a:
Niestety oprogramowanie do skanerów często jest tak lamerskie, że płetwy opadają.
Trudno się nie zgodzić :mrgreen: