forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Ciemne brzegi/rogi dla EF 70-210 f/3.5/4.5 USM

jackboa - Nie 17 Lip, 2011
Temat postu: Ciemne brzegi/rogi dla EF 70-210 f/3.5/4.5 USM
Czołem,

Na wstępie musze napisać, że jestem początkującym amatorem, dlatego z góry przepraszam ze ewentualne głupie pytania itd.
Podczas wczorajszej zabawy nowym tele nabytkiem (EF 70-210 f/3.5/4.5 USM) zaobserwowałem ciemne brzegi(szczególnie rogi), fakt, że oświetlenie nie było najlepsze, aczkolwiek ogólnie centrum kadru nie wyszło najgorzej.
Zdjęcie zrobione 5d MKII w trybie priorytetu przesłony.
Moje pytanie to czy to jest normalne dla tego szkła ?, zdjęcie pstrykane z ręki pod zadaszoną trybuną.
Obiektyw świeżo kupiony, nie na wszystkich zdjęciach to widać, przy dobrym świetle i krótkiej ogniskowej prawie nie zauważalne aczkolwiek też jest ten efekt.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

moronica - Nie 17 Lip, 2011

tutaj masz probki jak wyglada winietowanie tego szkla
http://www.kenrockwell.co...es/70-210mm.htm
widac, ze na 210mm jest ono znaczne na pelnej klatce

mozer - Nie 17 Lip, 2011

moronica, to nie ten obiektyw - dałaś linka do modelu ze stałym światłem.
moronica - Nie 17 Lip, 2011

mozer, faktycznie. z niego probek nie znalazlam ale uzytkownicy rowniez wspominaja o znacznym winietowaniu
B o g d a n - Nie 17 Lip, 2011

jackboa napisał/a:
Moje pytanie to czy to jest normalne dla tego szkła ?
Obawiam się, że to normalne. Przy 210mm i pełnym otwarciu f/4.5 uwidacznia się winieta. Tu już żaden filtr, czy osłona nie mogła tego zdziałać.

Możesz to łatwo wyeliminować.
Jeśli robisz zdjęcie w RAW, odpal program Canona Digital Photo Professional, w nim wyświetl zdjęcie i dokładnie po 4 kliknięciach nie masz śladu po winiecie. :smile:
Mało tego, możesz ją sobie regulować jej usunięcie zakresie od 0 do 120%.