|   | 
								forum.optyczne.pl
  | 
								  | 

Obiektywy fotograficzne - Ciemne brzegi/rogi dla EF 70-210 f/3.5/4.5 USM 

jackboa - Nie 17 Lip, 2011 Temat postu: Ciemne brzegi/rogi dla EF 70-210 f/3.5/4.5 USM Czołem,

Na wstępie musze napisać, że jestem początkującym amatorem, dlatego z góry przepraszam ze ewentualne głupie pytania itd.

Podczas wczorajszej zabawy nowym tele nabytkiem  (EF 70-210 f/3.5/4.5 USM)  zaobserwowałem ciemne brzegi(szczególnie rogi), fakt, że oświetlenie nie było najlepsze, aczkolwiek ogólnie centrum kadru nie wyszło najgorzej.

Zdjęcie zrobione 5d MKII w trybie priorytetu przesłony.

Moje pytanie to czy to jest normalne dla tego szkła ?, zdjęcie pstrykane z ręki pod zadaszoną trybuną.

Obiektyw świeżo kupiony, nie na wszystkich zdjęciach to widać, przy dobrym świetle i krótkiej ogniskowej prawie nie zauważalne aczkolwiek też jest ten efekt.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
												 moronica - Nie 17 Lip, 2011
  tutaj masz probki jak wyglada winietowanie tego szkla

http://www.kenrockwell.co...es/70-210mm.htm

widac, ze na 210mm jest ono znaczne na pelnej klatce
												 mozer - Nie 17 Lip, 2011
  moronica, to nie ten obiektyw - dałaś linka do modelu ze stałym światłem.
												 moronica - Nie 17 Lip, 2011
  mozer, faktycznie. z niego probek nie znalazlam ale uzytkownicy rowniez wspominaja o znacznym winietowaniu
												 B o g d a n - Nie 17 Lip, 2011

| jackboa napisał/a: | 	 		  | Moje pytanie to czy to jest normalne dla tego szkła ? | 	  Obawiam się, że to normalne. Przy 210mm i pełnym otwarciu f/4.5 uwidacznia się winieta. Tu już żaden filtr, czy osłona nie mogła tego zdziałać.

Możesz to łatwo wyeliminować.

Jeśli robisz zdjęcie w RAW, odpal program Canona Digital Photo Professional, w nim wyświetl zdjęcie i dokładnie po 4 kliknięciach nie masz śladu po winiecie.    

Mało tego, możesz ją sobie regulować jej usunięcie zakresie od 0 do 120%.

| 

|