forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikkor 70-300 VR czy Tamron 70-200/2.8 ?

grzegorzdz72 - Nie 17 Lip, 2011
Temat postu: Nikkor 70-300 VR czy Tamron 70-200/2.8 ?
Witam !!!

Proszę o poradę, który obiektyw kupić: Nikkor 70-300 mm f/4,5-5,6G AF-S VR czy może Tamron 70-200mm F/2.8 Di LD (IF) MACRO ?
Nikkor - wiekszy zakres ogniskowych, Tamron - stałe, jasne światło.
Przeznaczenie: różnego rodzaju występy, koncerty, w przyszłości (być może) fotografia ślubna.
Jesli chodzi o w/w nikkora to boję się ze w słabych warunkach oświetleniowych polegnie. Na jasne szkło systemowe w tym zakresie ogniskowych mnie nie stać (nawet na używane) tak więc zostaje mi albo ciemne systemowe
lub jasne Tamrona ewentulanie Sigmy (chociaż gdzieś przeczytałem że Tamron jest lepszy od Sigmy).

moronica - Nie 17 Lip, 2011

zapoluj na systemowego 80-200 f/2.8 (wersje z pierscieniem zoomu, nie pompke), mozna go wyhaczyc tanio ale wymaga to troche cierpliwosci
hijax_pl - Nie 17 Lip, 2011

grzegorzdz72, 70-300VR ma super AF w porównaniu do Tamka. Tamek za to bije Nikkora ostrością praktycznie w całym zakresie (nikkor do 200m jest ostry, później jakość spada). Nikkor ma też VR...
Ja jak chciałem mieć w miarę pewny AF a Tamronie - przymykałem go do f/4, no ale wtedy robi się podobny jasnością do Nikkora (choć jego i tak trzeba ciut przymknąć dla optymalnej jakości).

Jelłi Ci się spieszy - wziąłbym tamrona, jesli nie - poszedłbym zdecydowanie za radą moronici.

oranżewski - Pon 18 Lip, 2011

oj do ślubnej to zdecydowanie tamron.
grzegorzdz72 - Wto 19 Lip, 2011

moronica napisał/a:
zapoluj na systemowego 80-200 f/2.8 (wersje z pierscieniem zoomu, nie pompke), mozna go wyhaczyc tanio ale wymaga to troche cierpliwosci

czy chodzi o ten obiektyw ?

http://www.optyczne.pl/54..._parametry.html

jaka jest różnica pomiędzy wersją z pierścieniem zoomu, a tą z pompką ?

hijax_pl - Wto 19 Lip, 2011

grzegorzdz72 napisał/a:
Tak.
grzegorzdz72 napisał/a:
Przede wszystkim jakość obrazka... ;)
MC - Wto 19 Lip, 2011

oranżewski napisał/a:

Oj ja bym nie był taki pewien. Jeśli prawdą jest, że AF w tym Tamronie jest mało pewny, to co mi z tego, że obiektyw ostry, jasny itp jak ostrość będzie 2 metry przed młodymi?

jaad75 - Wto 19 Lip, 2011

MC napisał/a:
Jeśli prawdą jest, że AF w tym Tamronie jest mało pewny, to co mi z tego, że obiektyw ostry, jasny itp jak ostrość będzie 2 metry przed młodymi?
A MF od czego? Poza tym, ślubna klepanina nie wymaga nie wiadomo jakiego AF-u.
F/2.8 na koncerty (a o tym też była mowa), to już zazwyczaj megaciemnica.

MC napisał/a:
oranżewski napisał/a:

Oj ja bym nie był taki pewien. Jeśli prawdą jest, że AF w tym Tamronie jest mało pewny, to co mi z tego, że obiektyw ostry, jasny itp jak ostrość będzie 2 metry przed młodymi?

....no właśnie ... gdyby nie ta wada Tamrona pewnie już bym się nim bawił ;-)

MC napisał/a:
jak ostrość będzie 2 metry przed młodymi?
W mojej praktyce nie zanotowałem takich błędów.
Z drugiej strony: "śluby" - chyba nie będzie się robić zdjęć z 20m oraz para młoda raczej... pozuje a nie ucieka z kadru.
Czyli najskuteczniejszy byłby MF, a do tego ten tamek ma fajny pierścień ;)

moronica - Wto 19 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
grzegorzdz72 napisał/a:
Tak.
grzegorzdz72 napisał/a:
Przede wszystkim jakość obrazka... ;)

z tego co czytalam to akurat tu nie ma jakichs drastycznych roznic, glownie chodzi o szybkosc AF (pompka jest bardzo wolna) no i ma mocowanie statywowe
http://www.kenrockwell.co...0mm-history.htm

MC - Wto 19 Lip, 2011

Niby nie ucieka, ale czy AF może się mylić wyłącznie przy trybie ciągłym czy innym śledzeniu?
MF oczywiście niby można, ale po co sobie życie utrudniać dodatkowo?

Jeśli chodzi o Nikkora 80-200 f/2.8 wersje z perscieniem zoomu to jaki jest przedział cenowy dla "używek" ? i gdzie szukać ? Allegro ? czy może inne żródła ?

MC napisał/a:
ale czy AF może się mylić wyłącznie przy trybie ciągłym czy innym śledzeniu?
Rozumiem, że dalej ciągniemy temat Tamrona ;) - moim zdaniem błędy AF tego obiektywu wynikają z jego konstrukcji - po prostu skok zębatek daje przesunięcia płaszczyzny bliskie GO na pełnej dziurze. Gdy się go przymyka do f/4 czy f/56 (co na FF daje wystarczające GO), albo fotografujemy coś z daleka - problemów zasadniczo nie ma.
moronica - Wto 19 Lip, 2011

grzegorzdz72, najlepiej na ebayu przeszukac wszystkie europejskie aukcje. wczoraj tam zajrzalam i nie widzialam jakiejs super okazji ale poluj, to moze potrwac ale powinno sie oplacic. nowka ze sklepu kosztuje jakies 3500zl, zdecyduj ile jestes sklonny zaplacic za uzywke

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#301024

Na stronie Pixel Pepper widzę przykładowe zdjęcia z Nikkora 80-200 f/2.8 robione na koncercie przy ISO1600 i f/2.8-3.5 z czasami w granicach 1/125-1/200sek. i wyglądają całkiem dobrze. Co prawda robione D300s ...nie wiem jak w tym przypadku spisałby się D90 jeśli chodzi o szumy...

grzegorzdz72 napisał/a:
.nie wiem jak w tym przypadku spisałby się D90 jeśli chodzi o szumy...
Praktycznie bardzo podobnie... D90 ma ciut lepszą matrycę od D300s...

hijax_pl napisał/a:
grzegorzdz72 napisał/a:
.nie wiem jak w tym przypadku spisałby się D90 jeśli chodzi o szumy...
Praktycznie bardzo podobnie... D90 ma ciut lepszą matrycę od D300s...

??? ...lepszą ? tzn. mniejsze szumy ? ....tu mnie zadziwiłeś. nie sądziłem że d300s (body znacznie droższe) ma gorszą matrycę.

A czy to co droższe musi mniej szumieć?
I dlaczego gorszą? Inną... ;)

....na razie będę czekał na okazję, może się uda w miarę dobrze "wyhaczyć" N80-200. Pytanie tylko na ile mi tej cierpliwości starczy ... ;-)

grzegorzdz72 napisał/a:
na koncercie przy ISO1600 i f/2.8-3.5 z czasami w granicach 1/125-1/200sek. i wyglądają całkiem dobrze.
Tyle, że nie zawsze jest tak dobrze, żeby było ponad 6EV światła i nie zawsze 1/125-200s wystarczy by zamrozić ruch na koncercie...
kozidron - Wto 19 Lip, 2011

Dylemat autora w kontekście potrzeb jest jak wybór między dżumą a cholerą. Oba obiektywy są "w porządku" ale dla amatora, bo wybór kazdego z nich jest jakims kompromisem.
Chyba wiecej przemawia za tamronem, chociaż mi się nim słabo robiło fotki na ciemnym koncercie(na d90) bez lampy, denerwowała mnie loteryjność af-u albo mam ręce krzywe od canona :wink: ale co trzecia fotka to pudło, dodatkowo odniosłem wrazenie, że nawet 40D+ ciemna eLa70-200/4 lepiej by sobie poradziła w tych warunkach.

kozidron napisał/a:
co trzecia fotka to pudło, dodatkowo odniosłem wrazenie, że nawet 40D+ ciemna eLa70-200/4 lepiej by sobie poradziła w tych warunkach.
Dla Ciebie AF był tu największym problemem???
kozidron napisał/a:
albo mam ręce krzywe od canona :wink:
No właśnie... :razz:

jaad75 napisał/a:
Dla Ciebie AF był tu największym problemem???

wiadomo, "jasność" w przypadku koncertów to priorytet, w przypadku pleneru z parę młodą zwraca sie uwage na inne wlasności obiektywu - tu ani tamron ani nikkor 70-300 powalajacego "bokehu" nie mają.
Niestety co mi po "jasnosci" szkła jak straszny z niego "pudlarz" - tu zgodzę się z MC (chyba pacne sie własną pięscia z tego powodu :razz: :wink: ).
Mam na mysli też "rozsądne celowanie" czyli np. szukanie kontrastu, czy odpowiedniego "konturu postaci" aby ułatwić pracę układowi af. Z canonem to działało, powiem wiecej z d7000 +80-200/2.8 też :razz: a ten ostatni ma wolny af ale celny :razz:

oranżewski - Wto 19 Lip, 2011

MC napisał/a:
oranżewski napisał/a:

to powodzenia z F8 w nikkorze w neogotyku. nie mylić z mocną lampą - mówię o gołym zestawie.
maput - Wto 19 Lip, 2011

Używanie w trakcie ślubu 70-200 to jak dla mnie trochę ekstremum. Za wąsko, chyba że chcemy robić zdjęcia z chóru. Na weselu też raczej się zbyt często nie przyda. A na plenerze błyskawiczny AF konieczny nie jest.
Ale ja nie jestem obiektywny, bo Tamrona mam ;)

maput napisał/a:
Za wąsko, chyba że chcemy robić zdjęcia z chóru.
Bo na APS-C 70-200 to takie ni w pięć ni w dziewięć..
Ale na FF - t już całkiem miły zakresik ;)

hijax_pl napisał/a:
Bo na APS-C 70-200 to takie ni w pięć ni w dziewięć..

pod moje potrzeby to idealny zakres i własnie na aps-c :razz:

maput - Wto 19 Lip, 2011

Nawet na FF do ślubów kompletnie mi to nie leży :)
grzegorzdz72 - Sro 20 Lip, 2011

Puki co nie interesuje mnie FF i działam na APS-C. Interesuje mnie jeszcze jak wygląda sprawa z szybkością AF w N80-200 F/2.8 ponieważ oprócz koncertów, ślubów chciałbym też od czasu do czasu wykorzystać ten obiektyw do zdjęć sportowych. Może ktoś miał okazję robić zdjecia w/w szkłem na zawodach sportowych i mógłby wyrazić swoją opinię ?
hijax_pl - Sro 20 Lip, 2011

grzegorzdz72 napisał/a:
chciałbym też od czasu do czasu wykorzystać ten obiektyw do zdjęć sportowych.
Sprecyzuj co masz na myśli mówiąc sport: wyścigi konne, piłka siatkowa czy też szachy?
moronica - Sro 20 Lip, 2011

jego predkosc w duzej mierze zalezy od klasy body ale mysle, ze majac na uwadze fakt ze szkla do sportu sa bardzo drogie nie masz na co narzekac
grzegorzdz72 - Sro 20 Lip, 2011

Sprecyzuj co masz na myśli mówiąc sport: wyścigi konne, piłka siatkowa czy też szachy?[/quote]

...oczywiście myślałem o szybkich ekstremalnie szachach ... ;-)

a tak na poważnie ... głownie piłka nożna i rajdy samochodowe.

[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 13:34 ]
Zastanawia mnie jeszcze ostrość zdjęć przy 200mm. Czy z powodu braku VR nie są przypadkiem rozmyte, na ile przy tej ogniskowej pomoże monopod ?

moronica - Czw 21 Lip, 2011

to juz zalezy od twojego chwytu no i czasu naswietlania. generalnie w sporcie moze sie okazac, ze czas naswietlania bedzie determinowal ruch fotografowanego obiektu a nie akurat poruszanie sie aparatu. 200mm to wcale nie tak duzo, gdyby to byla pelna klatka to przyjelo sie ze 1/200s by wystarczyla. na DX bedzie to 1/300. czy taki czas wystarczy by zamrozic akcje? sportu nie robie, za to jak pstrykam ptaszki (ale to na dluzszej ogniskowej) to nie schodze ponizej 1/1000s wlasnie ze wzgledu na mozliwosc poruszenia sie obiektu
grzegorzdz72 - Czw 21 Lip, 2011

qrcze ...czytam o tym nikkorze 80-200 f/2.8 wersji dwupierscieniowej i coraz cześciej znajduje niepochlebne opinie np tu:
http://www.cyberfoto.pl/p...200-f2-8-vs.htm

...chwalona jest natomiast wersja Nikon 80-200mm f/2.8 AF-S, no ale tej z kolei juz od dawna nie produkują więc ciężko będzie znaleźć używkę.

moronica - Czw 21 Lip, 2011

uzywki sa ale generalnie rzadko schodza ponizej 1000eur. ja nie doswiadczylam ani "szalejacego AF" ani "koszmaru". moje szklo sprawuje sie jak to w tescie na optycznych. wiadomo, ze na 200mm i f/2.8 jest dosc miekko, ale nie az tak zeby nie bylo uzywalne. na 135mm jest najostrzej i tam jest zyleta. podejrzewam, ze ten narzekajacy to jakis odosobniony przypadek

Cytat:
Na ich stronie jest tez test 80-200 NEW, no , ale tak jak pisalem zdecydowana wiekszosc opinii jest taka, ze to szkło ma ewidentnie problem z cyfrowymi korpusami i trzeba dobrze trafić.

tak, z tej "zdecydowanej wiekszosci" opinii wyszla srednia 4.79/5
http://optyczne.pl/index....364&typ=0&moc=0

moj stoczek na 200mm, cropowany i pomniejszany
http://www.istockphoto.co...php?id=16248277
nie pamietam, na jakiej przyslonie, ale wg tego sampla z tamtego forum to w ogole powinna byc jedna mgla a jest ostro

grzegorzdz72 - Czw 21 Lip, 2011

moronica,

...moze faktycznie ktoś miał wadliwą wersję tego nikkora

[ Dodano: Pią 22 Lip, 2011 10:54 ]
czy ktoś miał okazję używać Tamrona 70-200 f/2.8 w duecie z NIKONEM D90 ???
Ciekawi mnie kwestia jak wygląda szybkość AF w tym zestawie. Na stronie Pixel-Pepper widziałem kilka sampli z wyścigów motorów crossowych i wyglądały całkiem dobrze ...ale sample były z duetu z D700 więc to może być zupełnie inna bajka jeśli chodzi o AF